Expositie

Spectaculaire installatie van Sander Wassink onthuld
Museum Villa Mondriaan, Zonnebrink 4, Winterswijk, 2 maart t/m 16 september 2018

Naast de permanente tentoonstelling met het vroege werk van Mondriaan biedt museum Villa Mondriaan altijd een podium aan vernieuwers van deze tijd. Op 2 maart werden tijdens een succesvol en drukbezocht openingsweekend de knalrode installatie van ontwerper Sander Wassink en het stijlvolle design van ontwerper Ineke Hans onthuld. Naast dit hedendaagse design opende dit weekend ook de hoofdtentoonstelling ‘Terug naar toen: Mondriaan, Sluijters en Spoor herenigd’.
Knallende pop-up store van Sander Wassink
Nederlandse ontwerper Sander Wassink (1984) zet met de knalrode installatie 特斯韦克 (Tè sī wéi kè) het Arco-paviljoen op zijn kop. Wassink probeert grip te krijgen op een extreem complexe, veranderende wereld. Met de toenemende globalisering verandert de huidige vorm van modernisatie constant. Waar producten eerder lokaal geproduceerd werden, kunnen deze nu overal ter wereld gemakkelijk gekocht worden.
In het paviljoen creëert Wassink als reactie een fictieve pop-up store met alleen maar rode objecten. Deze artikelen zijn gemaakt in China, maar zijn zorgvuldig geselecteerd en gekocht door Wassink zelf in Winterswijk. De winkel maakt museumobjecten van goedkope artikelen, die aan de andere kant van de wereld geproduceerd zijn. Wassink laat de bezoeker nadenken over de omvang en effecten van deze globalisatie. De overheersing van de kleur rood in de ruimte zorgt voor een sferisch en haast religieus effect op iedereen die de ruimte betreedt. Een must see-tentoonstelling voor deze zomer!
Stijlvolle meubels van Ineke Hans
Naast de bijzondere installatie van Sander Wassink toont museum Villa Mondriaan ook een overzicht van de functionele en stijlvolle meubels van de Nederlands industrieel ontwerper Ineke Hans (1966). Hans staat bekend om haar pragmatische en functionele ontwerp, gekenmerkt door een duidelijke stijl met heldere vormen en kleuren. Hierbij neemt zij traditionele en hedendaagse open source productiemethodes mee in de vervaardiging van haar werk. Ze speelt met de interactie tussen mens, object en ruimte waarbij ze streeft naar sociale en zinvolle ontwerpen.
Een voorbeeld van haar 'sociale design' is de Instant Desk voor het Londense online platform Opendesk. Het ontwerp kan digitaal worden gedownload en via een van de 600 wereldwijd aangesloten werkplaatsen worden geproduceerd. Uit één standaard plaat multiplex zijn computergestuurd twee inklapbare tafels te frezen. De mobiliteit van de tafel speelt zo slim in op de hedendaagse behoefte aan o.a. flexibele werkplekken.


Tentoonstellingen hedendaagse ontwerpers Sander Wassink en Ineke Hans in museum Villa Mondriaan
Datum: 2 maart t/m 16 september 2018
Adres: Zonnebrink 4 (ingang Ratumsestraat), Winterswijk
Openingstijden: 2 maart 2018 t/m 5 nov 2018 - di t/m zo van 11 tot 17 uur
Informatie: www.villamondriaan.nl of +31 (0) 543 51 54 00

lees verder

 Museum Villa Mondriaan, Zonnebrink 4, Winterswijk, 2 maart t/m 16 september 2018
 In 1909 exposeerden Piet Mondriaan, Jan Sluijters en Cees Spoor gezamenlijk in een grote en veelbesproken tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Mondriaan kende toen nog geen wereldfaam, Jan Sluijters was een controversieel kunstenaar en Cees Spoor was nog niet in vergetelheid geraakt. In de tentoonstelling ‘Terug naar toen: Mondriaan, Sluijters en Spoor herenigd’ brengt museum Villa Mondriaan de kunstenaars voor het eerst in ruim 100 jaar weer bij elkaar.
De sfeer van het Stedelijk in 1909 herbeleven
In de tentoonstellingsruimte in museum Villa Mondriaan kan de bezoeker de sfeer van het Stedelijk Museum Amsterdam in begin 1900 herbeleven. De diversiteit van het vroege werk van Mondriaan, Sluijters en Spoor voor 1909 staat centraal. In het werk van Cees Spoor is zijn krachtige techniek te ontdekken, die hij ontwikkelt aan de Rijksacademie in Amsterdam. Mondriaan en Sluijters bewonderen zijn nauwkeurige penseelvoering, maar laten zelf de precisie steeds meer los.

Traditie en experiment
In Mondriaans werk rond 1900 wordt zijn penseelstreek steeds grover. In Weide met koeien (1902-1905) zijn de dieren verminderd tot een paar minimale streken op het doek. Van Jan Sluijters is de ontwikkeling ook goed te zien: het traditionele Prix de Rome-winnende schilderij De profeet Elisa wekt de zoon der Sunamitische vrouw tot leven (1904) van Jan Sluijters hangt in de tentoonstelling naast de experimentele Houtzaagmolen (1907). Met opvallende kleuren en dikke verfstreken neemt Sluijters over de jaren heen bot afstand van de traditionele schilderstijl die de Prix de Rome voorschreef. In Terug naar toen staan Mondriaan, Sluijters en Spoor weer op gelijke voet als kunstenaars in ontwikkeling, net als in 1909. De tentoonstelling ademt de sfeer van het Stedelijk Museum rond 1900 en brengt op deze manier de werken van Mondriaan, Sluijters en Spoor weer terug naar toen.    
Veelbesproken tentoonstelling
Mondriaan, Sluijters en Spoor kennen elkaar uit de Amsterdamse kunstwereld. In 1908 ontstaat zo de wens om met z’n drieën een tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam te houden. Tegen een betaling van 600 gulden wordt het verzoek door de Gemeente Amsterdam gehonoreerd. In de tentoonstelling, die in 1909 plaatsvindt, ligt de focus op hun ontplooiing als kunstenaars. Ze willen graag hun vooruitgang als ontwikkelende kunstenaars tonen aan het grote publiek. De tentoonstelling is veelbesproken en de kritiek loopt van fascinatie tot ronduit negatief. Schrijver Frederik van Eeden noemde de kleuren die de kunstenaars gebruikten rauw en barbaars en hij noemde Mondriaan zelfs geestesziek. Maar de kritiek drijft de kunstenaars niet uit elkaar, want ook na de tentoonstelling hielden de kunstenaars contact. Spoor en Mondriaan gingen bijvoorbeeld samen naar Domburg en Sluijters en Mondriaan zaten samen in het bestuur van de Moderne Kunstkring. Het contact verwatert als Mondriaan in 1911 naar Parijs vertrekt.

Bijzondere bruiklenen
Museum Villa Mondriaan heeft een langdurig samenwerkingsverband met het Gemeentemuseum Den Haag. Voor deze tentoonstelling kon Villa Mondriaan weer rekenen op een groot aantal bruiklenen uit deze grootste en belangrijkste Mondriaancollectie ter wereld. Verder geven ook het Kröller-Müller Museum, Museum Voorlinden, Drents Museum, Rijkdienst voor Cultureel Erfgoed en het Amsterdam Museum een aantal van hun werken in bruikleen.
Hedendaagse kunst met pop-up store, design en fotografie
Naast het werk van Mondriaan en tijdgenoten biedt museum Villa Mondriaan altijd een podium aan de vernieuwers van deze tijd. Zo tovert Sander Wassink dit voorjaar het Arco-paviljoen om tot een rode pop up-store en is ook het design van Ineke Hans en de fotografie van André Thijssen in het museum te bewonderen.

lees verder