Persberichten

‘Het kan zomaar voor een kind in de buurt zijn’
Er is een groot tekort aan pleeggezinnen, ook in de gemeente Aalten. Net als vorig jaar wordt er tijdens de Week van de Pleegzorg (30 oktober t/m 6 november) via scholen en sportverenigingen extra aandacht gevraagd voor pleegzorg. De nood is echter zo hoog, dat de gemeente Aalten vooruitlopend op de Week van de Pleegzorg nu al een dringende oproep doet aan inwoners na te denken over pleegzorg, onder het motto ‘Het kan zomaar voor een kind in de buurt zijn’.
Kinderen moeten zorgeloos kunnen opgroeien, in hun eigen gezin. Door uiteenlopende redenen kan een kind soms voor een korte of langere tijd niet thuis wonen. Voor deze kinderen wordt gezocht naar een plek in een pleeggezin. Een gezin, waar ze in een gewone gezinssituatie terecht kunnen, waar ze zich thuis voelen en kunnen opgroeien. Het liefst in hun eigen omgeving, zodat ze hun eigen vriendjes houden en naar hun eigen school of sportclub kunnen gaan.

Deeltijdpleegzorg
Pleegouder ben je voor een paar maanden of een paar jaar, maar het kan ook voor één of twee weekenden in de maand, of een paar dagen in de week zijn. “Veel mensen weten niet dat pleegzorg ook in ‘deeltijd’ mogelijk is”, vertelt wethouder jeugd Hans te Lindert. “Als een kind bijvoorbeeld om het weekend bij een pleeggezin kan verblijven, kan dat voldoende zijn om ervoor te zorgen dat het in het eigen gezin kan blijven wonen. Gemeente Aalten zoekt daarom samen met pleegzorgorganisaties niet alleen pleeggezinnen die tijdelijk of langere tijd een kind - of meerdere kinderen - op willen vangen, ook zogenoemde weekend- en vakantiepleeggezinnen zijn erg welkom.”

Wat doet een pleegouder?
De kinderen of jongeren waar het om gaat, hebben vaak al het nodige meegemaakt. Een pleeggezin biedt hen een stabiele basis waar ze (tijdelijk) mogen opgroeien. Tot ze weer teruggaan naar hun ouders, of zelfstandig gaan wonen. De opvoedtaak wordt gedeeld met de ouders, ook als een pleegkind tijdelijk of voor langere tijd in een pleeggezin verblijft.

“Goed om te weten is dat je er als pleegouder nooit alleen voor staat. Je kunt altijd rekenen op de persoonlijke begeleiding en ondersteuning van een pleegzorgorganisatie en hulp van de gemeente als dat nodig is”, besluit de wethouder.

Meer weten?
Op www.ikwilpleegouderworden.nl is heel veel informatie te vinden. Regelmatig wordt er in de regio een speciale informatieavond over pleegzorg gehouden. Informatie daarover is ook op de website beschikbaar. Bij vragen over pleegouderschap kan ook contact worden opgenomen met Annemieke Tiemessen, beleidsmedewerker jeugd van de gemeente Aalten via 0543 – 49 33 33.

lees verder

Vanaf 3 oktober draait de Formulierenbrigade Oost Gelre ook 2 donderdagavonden per maand in het gemeentehuis in Lichtenvoorde. Zo kunnen ook mensen die overdag moeten werken, met hun vragen en formulieren naar de Formulierenbrigade. De Formulierenbrigade is er nu ook op de 1e en 3e donderdagavond van de maand, van 17.00 tot 19.00 uur.

Tolk aanwezig op de donderdagavonden
Luuk Eisink en Ellen Bakker van Stichting Lezen Werkt bemensen de Formulierenbrigade op de donderdagavonden. Ook is dan Musie Sium aanwezig. Hij is tolk en spreekt Tigrinya, de Eritreese taal, en Arabisch. Op de maandag- en donderdagochtend zijn de vrijwilligers Jan Rietman en Larry Engel aanwezig.

Voor wie is de Formulierenbrigade?
De Formulierenbrigade is er voor inwoners die hulp nodig hebben bij het invullen van formulieren, vragen hebben over hun administratie of post hebben ontvangen die ze niet begrijpen.

Pilot van 4 maanden
De extra openstelling is een pilot. Over 4 maanden kijken we hoe het is gegaan.

Wanneer kunnen inwoners bij de Formulierenbrigade terecht?

·         Elke maandag van 10.00 – 12.00 uur in gezondheidscentrum Den Papendiek in Groenlo

·         Elke donderdag van 10.00 – 12.00 uur in het gemeentehuis in Lichtenvoorde

·         Elke 1e en 3e donderdag van de maand, van 17.00-19.00 uur in het gemeentehuis in Lichtenvoorde

Een afspraak maken is niet nodig. Wel graag even melden bij de receptie.

lees verder

Al generaties lang werken velen uit Ruurlo en omgeving met veel plezier bij De Heikamp, dat inmiddels ruim 45 jaar bestaat. Op 11 oktober wordt dit groots gevierd met een reünie voor (oud-)medewerkers.   

‘’Het beslag vloog alle kanten op!’’ vertelt Anouk lachend over haar eerste werkdag. ‘’Ik had niet door dat de mixer zo krachtig was, waardoor het een beetje mis ging.’’ Moeder Yvonne en oma Ada lachen er hartelijk om. Een unieke situatie: alle drie hebben ze bij De Heikamp gewerkt.

Oma Ada heeft het prille begin van het restaurant meegemaakt. Met een vierpits fornuis en 12 borden werd er door Greet van Zijtveld en medewerkers hard gewerkt om de lekkerste pannenkoeken te bakken voor fietsers en wandelaars. Toen De Heikamp in 1985 door het Algemeen Dagblad werd uitgeroepen tot beste pannenkoekenrestaurant van Nederland liepen de bezoekersaantallen snel op.


Ada: ‘’Het was een bijzonder drukke tijd. Sommige gasten stonden al achter de stoelen te wachten bij een tafel, om zo zeker te zijn van een plekje! De drukte ging wekenlang zo door, terwijl er in de keuken met man en macht gewerkt werd om alle gasten te kunnen bedienen.’’

Ook Yvonne herinnert zich de gezellige drukte nog goed. Als kind speelde ze vaak met de zoons en dochter van Greet. ‘’Zeker als het druk werd mocht ik vaak helpen in de keuken met het maken van ijsjes en natuurlijk de afwas. Soms riep Greet ‘zet m even in de drie!’ als aansporing om nog harder te werken. ‘Ik sta al in de 5!’ was vaak onze reactie.’’

Het Ruurlose restaurant organiseert op 11 oktober een reünie voor (oud-)medewerkers ter gelegenheid van de 80e verjaardag van oprichtster Greet van Zijtveld en het 40-jarig werkjubileum van Gemma Kasteel. Oude verhalen, nieuwe plannen en gezelligheid met collega’s maken deel uit van het verrassende programma. Aanmelden voor de reunie kan door te mailen naar reunie@heikamp.nl

 
NOOT VOOR DE REDACTIE

Bijgaand treft u een foto aan met hierop vlnr:
Bert van ZIjtveld (eigenaar De Heikamp)
Greet van Zijtveld (oprichtster De Heikamp, moeder van Bert)
Yvonne Rühlmann
Ada Plokker
Anouk Rühlmann

lees verder

Vandaag is een mooie dag, want het Zwarte Cross Lied gaat 'as you read' in première! In tegenstelling tot voorgaande jaren is het Zwarte Cross Lied niet voorafgaand, maar tijdens het festival gemaakt. In samenwerking met Grolsch is niemand minder dan de internationaal vermaarde VJ/DJ Eboman gestrikt als componist. Eboman verzamelde tijdens alle vier festivaldagen een enorme hoeveelheid audio- en videomateriaal. De Zwarte Cross organisatie riep haar bezoekers voor en tijdens het festival op om Eboman in de smiezen te houden: “Zorg dat je in beeld komt als je hem ziet en maak jezelf onsterfelijk!” Nou, dat is gelukt:


BEKIJK VIDEO


De afgelopen weken heeft Eboman het materiaal gemonteerd en gemixt tot een Zwarte Cross Lied. Het eindresultaat overtreft de hooggespannen verwachtingen en gaat verder dan “slechts” een nummer. Zwarte Cross festivaldirectrice Tante Rikie: “Het is bonte verzameling van bezoekers, artiesten, atleten en deelnemers geworden en het laat zien wat voor een uitbundig en kleurrijk festival de Zwarte Cross is. Alle beelden en geluiden zijn opgenomen op de Zwarte Cross en iedere keer als ik kijk of luister vallen mij nieuwe dingen op. Ik ben enorm onder de indruk!” Het Zwarte Cross Lied wordt gedurende het komende jaar gebruikt onder video's en mag door iedereen rechtenvrij en kosteloos gebruikt en gedraaid worden.
Eboman
Iedereen die zijn werk een beetje kent, weet dat Jeroen Hofs (alias Eboman) een ware kunstenaar is met zowel beeld als geluid. Hij omschrijft zijn stijl zelf als ‘sample madness’. Met deze gekte sleepte hij in de loop der jaren al een Zilveren Harp, de NPS Cultuurprijs en de BV Popprijs binnen en in 2008 werd hij twee keer genomineerd voor een Webby Award. “Je hoeft echt geen danceliefhebber te zijn om uit je plaat te gaan op zijn muziek. Ook gitaarrockers als wij volgen hem al jaren en we zijn dan ook zeer vereerd dat hij het Zwarte Cross Lied heeft gecomponeerd”, aldus de Zwarte Cross organisatie.

WWW.ZWARTECROSS.NL

lees verder

Nieuwe collega’s in Vragender en Nieuw-Dijk. Na een intensieve inwerkperiode van meerdere maanden bij GUV Uitvaartzorg mogen ze nu zelfstandig, zij het nog wel onder toezicht, naar nabestaanden toe om hen te begeleiden bij een uitvaart. Tim van Bemmel en Renate Boerstal zijn er helemaal klaar voor.

Tim van Bemmel, woonachtig in Vragender, heeft net zijn eerste uitvaartbegeleiding achter de rug.
“Blij dat ik deze kant gekozen heb in mijn leven. Ik had dan wel een goede baan maar miste toch iets. Daarom solliciteerde ik bij GUV op de vacature van uitvaartbegeleider. Vanwege de pensionering van een van de oudgedienden, de heer Freek Verheijen, was er een vacature ontstaan.
De interne leerschool bij GUV is zeker niet gemakkelijk. Het waren erg lange dagen met enorm veel informatie en soms duizelde het dan ook in mijn hoofd. Maar nu begint eindelijk alles op zijn plek te vallen en zie je dat je al die zaken nodig hebt om er voor de familie te kunnen zijn.

Werkelijk een fantastisch mooi beroep!” “Je bent een vertrouwd aanspreekpunt”

Renate Boerstal, woonachtig in Nieuw-Dijk, had al wel enige “ervaring” met het laatste afscheid.
“Ik heb ervaring opgedaan door mijn vrijwilligerswerk bij de avondwake groep in Didam. Dat zette me ook aan het denken. Ik wilde iets anders doen met mijn leven. Meer voor mensen betekenen bij het moeilijke afscheid na een overlijden. Ik ben de opleiding tot uitvaartverzorger gaan volgen en heb bij GUV Uitvaartzorg mijn plek gevonden. Ik vind het geweldig dat je bij GUV de familie van A tot Z mag begeleiden.

Dat zie je tegenwoordig niet meer bij de “grotere” uitvaartondernemingen. Zo ben je een vertrouwd aanspreekpunt en dat ervaren mensen toch als erg prettig. Ik ben GUV dan ook erg dankbaar voor deze kans!”

Uitvaartbegeleiders uit de eigen regio
GUV Uitvaartzorg is de afgelopen jaren flink gegroeid en werkt voornamelijk in het gebied tussen Winterswijk en Zevenaar. De medewerkers van GUV zijn ook allemaal woonachtig in de plaatsen binnen dit werkgebied. Zo kunnen de collega’s altijd bij elkaar te rade gaan over de diverse gebruiken en tradities bij uitvaarten in de gehele regio. Op deze manier kunnen nabestaanden optimaal worden begeleid. “Wij begeleiden slechts, het is hun afscheid”

Henk-Jan Harbers, hoofd uitvaartzorg bij GUV, is erg enthousiast over de nieuwe medewerkers.
“We zijn blij met twee zulke leergierige mensen die qua mentaliteit ontzettend goed aansluiten bij de mindset van GUV. Ze hebben zich in een korte periode heel veel kennis eigen moeten maken en daarin zijn zij beide bijzonder goed geslaagd. De GUV-stijl en de GUV-denkwijze zijn daarbij de belangrijkste pijlers die ervoor zorgen dat wij 24 uur per dag beschikbaar zijn voor de nabestaanden maar wel zoveel mogelijk op de achtergrond blijven staan. Wij stappen pas naar voren zodra dat nodig is om zaken in goede banen te leiden. We begeleiden tenslotte slechts de familie, het is hun afscheid, niet het onze. Onze taak is het om hen te facilitairen met alles wat nodig is zodat zij zich daar niet over hoeven te bekommeren.”

lees verder

Maartje Reinerink van basisschool St. Jozef uit Lichtenvoorde heeft zaterdag 16 maart de regionale voorleeswedstrijd gewonnen in de Bibliotheek Aalten. Door het winnen van deze ‘halve Gelderse finale’ plaatst het Lichtenvoordse voorleestalent zich voor de Gelderse finale op maandag 15 april aanstaande in Arnhem. Daarmee is ze nog één stap verwijderd van de landelijke finale.

Maartje moest in Aalten als allereerste het voorleesstrijdperk betreden. Het fragment uit ‘Kladwerk’ van Anke de Vries viel goed in de smaak bij alle aanwezigen. Er volgden echter nog een groot aantal andere goede kandidaten, afkomstig uit de Achterhoek. De leerlinge van de Jozefschool moest dus lang wachten, voordat het verlossende woord door de jury gesproken werd.

Door het winnen van de regionale ronde mag Maartje op maandag 15 april deelnemen aan de Gelderse finale. Ze zal dan wel afscheid moeten nemen van het voorleesboek waarmee ze de school-, bibliotheek- en regionale ronde wist te winnen, want de deelnemers aan de Gelderse finale moeten allemaal een nieuw voorleesfragment gaan kiezen.

Mocht Maartje ook deze ronde winnen, dan is ze voorleeskampioen van Gelderland en mag ze onze provincie vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd, die gehouden wordt op woensdag 22 mei 2019 in Schouwburg Amstelveen.


Foto: Maartje na haar overwinning in de plaatselijke ronde in de Bibliotheek Lichtenvoorde.


 

lees verder

Afgelopen vrijdag was staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat samen met Michiel Admiraal, directeur Glasvezel buitenaf, aanwezig bij het maken van de drie miljoenste glasvezelaansluiting in Nederland. Dit gebeurde bij zorgboerderij De Neeth in het buitengebied van Aalten (Achterhoek), waar het bedrijf Glasvezel buitenaf een grootschalig glasvezelnetwerk aanlegt. Het onafhankelijke onderzoeksbureau Stratix telt jaarlijks het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland en zag dit vorig jaar toenemen met 200.000 aansluitingen. Een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor.

De drie miljoenste glasvezelaansluiting is een mijlpaal die de snelle toename in de glasvezelaanleg kenmerkt. Deze toename is van groot belang in Nederland. Staatssecretaris Mona Keijzer licht toe: “Snel internet, overal beschikbaar en voor iedereen: vast en mobiel. Dat is de ambitie van het kabinet waaraan we samen met bedrijven en lagere overheden werken. We zijn met onze digitale infrastructuur een mondiale koploper, dus moeten we nu stappen zetten om dat te blijven. Dat is nodig, omdat de komende jaren immers allerlei dagelijkse zaken continu worden verbonden met het internet: auto’s, landbouw, zorg, robots maar ook huishoudelijke apparaten.”

Landelijke doelstelling, lokale samenwerking
Michiel Admiraal, directeur van Glasvezel buitenaf, is trots dat de 3 miljoenste aansluiting wordt gerealiseerd op het platteland. Admiraal: “Op het platteland was snel internet jarenlang geen vanzelfsprekendheid. We zijn sinds 2015 bezig met de aanleg van glasvezel in de buitengebieden van Nederland. Straks kunnen 150.000 adressen uit 8 verschillende provincies gebruik maken van snel internet.  Elke dag zijn er voor ons zo’n 1.500 man aan het werk om dit te realiseren. De expertise die we daarmee hebben opgebouwd, is hard nodig om onze ambitie om ook de ongeveer 150.000 overgebleven plattelandsadressen, aan te sluiten. En om dat te realiseren, is het cruciaal dat bedrijven, overheid en bewoners op dezelfde manier met elkaar blijven samenwerken.”

Zorgboerderij De Neeth is zeer verheugd met de glasvezelaansluiting. Patrick Frenken, eigenaar van de zorgboerderij vertelt: “Met deze verbinding kunnen wij efficiënter samenwerken aan de beste zorg. Zo blijft er meer tijd over voor de begeleiding van onze cliënten. Daarnaast willen we scholing en ontwikkeling bieden aan onze cliënten. Daarvoor gaan we in groepen aan de slag met internet, dus is een goede verbinding noodzakelijk.”

Levensader naar de verbonden samenleving
De aanleg van glasvezel is in de afgelopen jaren explosief toegenomen, volgens Mathieu Andriessen, directeur branchevereniging NLconnect. Hij licht toe: “We zijn als glasvezelindustrie de afgelopen tijd echt op stoom gekomen met de aanleg van glasvezel in het hele land. Vooral in het buitengebied wordt door verschillende partijen actief aangelegd, maar ook in kernen en op bedrijventerreinen zijn steeds vaker succesvolle projecten. Aannemers, toeleveranciers, netbeheerders en providers werken met vereende krachten om de Gigabittoekomst mogelijk te maken. Glasvezel is de levensader naar de verbonden samenleving van de toekomst. Er is nog veel werk te verzetten, maar deze mijlpaal bevestigt dat we op de goede weg zijn!”

lees verder

Op 17 november om 11:00 uur start de officiële voorverkoop voor de 23e editie van de Zwarte Cross die wordt gehouden op 18, 19, 20 en 21 juli 2019. Een ticket geeft toegang tot het, met 220.000 betalende bezoekers, grootste festival van Nederland waar het draait om muziek, theater, sport en stunts. De mix van deze totaal verschillende werelden levert een uniek festival op. Vanaf de eerste editie in 1997 tot aan afgelopen editie in 2018 is voor bezoekers en organisatie één ding duidelijk: niks is onmogelijk! Dat is dan ook de strijdkreet voor 2019.

De organisatie verwacht ook komend jaar weer veel animo op zaterdag 17 november en adviseert om niet te lang te wachten met het bemachtigen van kaarten. Festivaldirectrice Tante Rikie zegt daarover: "De laatste jaren vliegen de kaarten als warme broodje over de toonbank. Vorig jaar bereikten we een enorme mijlpaal. Binnen 24 uur werd 90% van de kaarten al verkocht en ruim voor het festival waren we volledig uitverkocht. Ongelooflijk! Ik raad iedereen aan om vrijdag op tijd naar bed te gaan, zodat men zaterdag om 11:00 uur zo scherp als een scheermes is. Heel veel succes gewenst, Zwarte Crossers!"

Verkooppunten
Zwarte Cross tickets zijn alléén via zwartecross.nl of TicketSwap te verkrijgen. Dit jaar zijn er geen hardcopy-kaarten meer te koop bij Primera. Het eigen ticketsysteem blijkt de meest efficiënte en veilige manier om tickets aan te bieden. Bovendien werkt Zwarte Cross samen met TicketSwap om een 100% veilige manier te bieden om (uitverkochte) kaartsoorten zonder borg te kunnen kopen en verkopen. De verkoper mag maximaal 20% boven de aankoopprijs verkopen of voor maximaal 120% van de aanschafprijs. De Zwarte Cross rekent geen servicekosten.

Eerste programmanamen
De eerste programmanamen worden bekend gemaakt op donderdag 20 december. De week erna, op 27 december, wordt een nieuwe groep namen naar buiten gebracht. Vervolgens worden elke drie weken nieuwe bands, artiesten en acts toegevoegd aan het programma. Uiteindelijk staan ook in 2019 zo'n 250 bands en 1.000 theaterartiesten in het programmaboekje, variërend van roots, indie, rock, dance, reggae, metal, cabaret, kleinkunst tot aan pop. De Zwarte Cross staat bekend om de bijzondere contrasten en gekke tegenstrijdigheden, dat komt ook naar voren in de diversiteit van de 33 podia en 41 weides. Naast een hiphopweide, The Noaberhood, is er bijvoorbeeld ook een Gospel Church, Universitent, Reggaeweide en Theaterweide. Houd de website in de gaten voor alle nieuwe namen.

Crossklassen vol in 87 seconden
Bij de Zwarte Cross draait het, naast muziek en theater, om sport en stunts. Op zaterdag 3 november vond de inschrijving voor de crossklassen plaats. Alle zes raceklassen voor de Zwarte Cross 2019 zaten binnen 87 seconden vol. Dat betekent dat er per dag 480 deelnemers over de baan crossen. De nieuwe crossklassen dit jaar zijn de Mindervaliden- en de Krangklasse. Deze vervangen de Race del Rio en de Nek Aan Nek Race van vorig jaar.

Strijdkreet 2019
Zonder dromen, fantasie en creativiteit was de Zwarte Cross nooit geworden wat het is nu is. Vanuit die gedachte wil festivaldirectrice Tante Rikie de bezoekers motiveren en inspireren. Met fantasie en verbeeldingskracht kunnen alle dromen werkelijkheid worden. Er bestaan helemaal geen grenzen of beperkingen. Daarom is het motto van de Zwarte Cross in 2019: Niks is onmogelijk!


Zwarte Cross 2019: 18, 19, 20 en 21 juli 2019
Festivalterrein de Schans, Lichtenvoorde
www.zwartecross.nl

lees verder

Grolsch blijft de komende vijf jaar verbonden aan de Zwarte Cross en Mañana Mañana
Bezoekers van de Zwarte Cross en het meest relaxte festival van Nederland Mañana Mañana blijven de komende jaren proosten met Grolsch. Bierbrouwer Grolsch en organisator de Feestfabriek hebben het samenwerkingscontract opnieuw voor vijf jaar verlengd. Grolsch blijft daarmee de exclusieve bier- en drankenleverancier van de Zwarte Cross en Mañana Mañana. Ook blijven beide partijen Stichting Pak An ondersteunen, de stichting die maatschappelijk betrokken en vernieuwende Achterhoekse initiatieven helpt te realiseren. Zowel Grolsch als de Feestfabriek zijn tevreden over de samenwerking van de afgelopen jaren en zetten deze vol vertrouwen dan ook graag voort.

Op karakter
Ard Bossema, Marketing Directeur Grolsch: “Grolsch en de Zwarte Cross zijn al vele jaren verbonden en horen inmiddels bij elkaar. Mañana Mañana bij het mooie kasteel Vorden is daar als relaxt en heel succesvol festival sinds een aantal jaren bijgekomen. En ook op maatschappelijk vlak hebben we elkaar gevonden via de Stichting Pak An. De samenwerking met de Feestfabriek is vertrouwd en verloopt heel goed. Hun festivals zijn anders, eigenzinnig, net als Grolsch. Daarom blijven we ook de komende jaren ‘proosten met karakter, op festivals met karakter’!”
Ronnie Degen, mede-eigenaar de Feestfabriek Alles Komt Goed BV: “Grolsch en de Feestfabriek zijn trots op de Achterhoek en daarmee eigenlijk onlosmakelijk met elkaar verweven. Wat deze langdurige samenwerking extra bijzonder maakt, is dat het een samenwerking is die meer behelst dan een overeenkomst tussen een brouwerij en een festivalorganisatie. Samen met Grolsch hebben we de afgelopen jaren meerdere unieke projecten opgezet om de Achterhoek nog mooier te maken dan hij al is, onder andere het microkredietplatform Stichting Pak An en de ontwerpwedstrijd voor de Achterhoekse vlag. Hieruit blijkt dat Grolsch gewoon past bij het karakter en de doelen van ons bedrijf en een langdurige voortzetting van de samenwerking ligt daarom ook voor de hand."

Achterhoekse vlag en Beugelbar
Jaarlijks werken de Feestfabriek en Grolsch intensief samen om mooie activiteiten te bedenken voor de bezoekers van de festivals en inmiddels ook voor Stichting Pak An. Zo wordt morgen, tijdens de persdag van de Zwarte Cross, het ontwerp van de nieuwe Achterhoekse vlag onthuld. Uit de vele inzendingen wordt dan de winnaar bekendgemaakt. En uiteraard is Grolsch de komende dagen tijdens de Zwarte Cross prominent aanwezig met de Beugelbar; dit jaar met een aanmerkelijk groter terras dan voorheen. Voor de komende jaren bestaat bovendien de intentie om meer initiatieven op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen samen op te pakken.
 

lees verder

Afgelopen donderdag werd de allereerste symbolische editie van Monopoly Aalten gepresenteerd. Initiatiefnemer Tijn Leussink van Jumbo Leussink Aalten gaat de inwoners van de gemeente Aalten betrekken in de ontwikkeling van het spel. De bekende straten en pleinen uit de gemeente worden verwerkt in het spel. De speldoos, het bord, de Kans- en Algemeen Fondskaarten: het hele spel wordt aangepast naar Aaltens stijl. Vanaf november verkrijgbaar

Tony Walvoort van Jumbo Leussink nam het eerste symbolische exemplaar trots in ontvangst van Mr. Monopoly. Inwoners uit Aalten hebben zelf ook een rol in de samenstelling van de inhoud van het spel. Zij kunnen via de Facebookpagina suggesties aandragen van straten die niet in het spel mogen ontbreken.

De spellen worden in een gelimiteerde oplage geproduceerd. Monopoly Aalten wordt ontwikkeld door Jumbo Leussink Aalten in samenwerking met Identity Games.


Foto 1: Tony Walvoort krijgt de symbolische editie Monopoly Aalten overhandigd.


 

lees verder

Voor het eerst in de geschiedenis is Zwarte Cross op voorhand helemaal uitverkocht
Vorig jaar kon de liefhebber nog op de bonnefooi naar Lichtenvoorde voor een laatste Zwarte Cross kaart. Dit jaar is er aan de poort geen ticket meer te krijgen. De 22ste editie is voor het derde jaar op rij, maar voor het eerst in de geschiedenis op voorhand, helemaal uitverkocht. Van 12 tot en met 15 juli komen 220.000 bezoekers naar de Achterhoek om de bizarre mix van muziek, theater, motorcross, stunts en humor te ervaren. Op 33 verschillende podia komen ruim 250 bands en meer dan 1.000 theaterartiesten in actie.

220.000 bezoekers op ruim 160 hectare verdeeld over drie dorpen
In november 2017 ging de voorverkoop van start. Binnen vier minuten waren de campingkaarten uitverkocht, een half uur later gingen de laatste dagkaarten voor de zaterdag over de toonbank en na drie uur werden de laatste zondagkaarten verkocht. Ook luxe kampeerhotel ‘Grasnapolsky’ werd rap volgeboekt. Dit betekent dat er elke dag 65.000 bezoekers op het terrein zijn en 25.000 mensen op de camping verblijven. Het terrein is ruim 160 hectare groot. Door deze afmeting bevindt het festival zich in drie dorpen namelijk; Lichtenvoorde, Lievelde en Vragender. Inmiddels is de Zwarte Cross het grootste betaalde festival van Nederland. Het staat bekend om de bijzondere contrasten en gekke tegenstrijdigheden.

Het geheim achter de mijlpaal
Festivaldirectrice Tante Rikie heeft zo haar eigen kijk op het succes. “Ik bun gewoon Tante Rikie en ik doe wat ik mooi vind. Daar komt geen schrijntje wetenschap aan te pas. Ik heb geen diploma’s en red mien prima! Maar dit loopt wel uut de hand. Misschien moet ik wat anders gaan verzinnen."

33 podia, 250 bands, 1.000 theaterartiesten
Het complete programma zal ook dit jaar uit zo’n 250 bands en meer dan 1.000 theaterartiesten bestaan, verdeeld over 33 podia. Maar naast muziek en theater is er nog veel meer te doen op de Zwarte Cross. De stunt area Ground Hero is al jaren legendarisch. Hier vertonen zowel mannen als vrouwen hun beste stunts op motoren of andere voertuigen. Op de crossbaan strijdt de top van de internationale motocross om de winst in de finale van de KNMV Dutch Masters of Motocross. Door de samenwerking met de bond is de Zwarte Cross inmiddels het grootste officiële sportevenement van Nederland. Zwemmen kan op festivalstrand Playa Gasolina; lekker plonzen of zonnen met een cocktail in de hand tegen een decor van verweerde verkleedhuisjes en zongebruinde badmeesters. De Fijnproeversweide is een festival in een festival: een foodtruckfestival welteverstaan. Voor de fijnproevers onder de fijnproevers is er het sterrenrestaurant ‘Le Carburateur’. Kinderen (en ouders) vermaken zich met gratis attracties in ‘Het Blagenparadijs’. Zowel gelovigen als atheïsten kunnen naar de Gospel Church. Ben je toe aan een welverdiende massage, een momentje hangen in een hangmat of wil je jezelf even fijn aan een waterpijpje leggen? Kom naar De Oase. In de Universitent geven gepassioneerde wetenschappers de coolste colleges in begrijpelijke mensentaal.

Deze namen zijn al bekend gemaakt: Volbeat (DK), Kaiser Chiefs (GB), Danko Jones (CA), Ronnie Flex & Deuxperience Band, Nathaniel Rateliff & The Night Sweats (VS), Triggerfinger (BE), Gogol Bordello (VS), DI-RECT, Brutus (BE), Dirty Fences (VS), Claw Boys Claw, The Invisibles, Chainska Brassika (GB), The Hot Studs, Shantel & Bucovina Club Orkestar (DE), The Hillbilly Moonshiners, Girls Love DJ's, DJ The Prophet, Neophyte, Hef, Zwart Licht, Black Acid, MERU, Chocolade, Yallah! Yallah!, 47Soul (JOR), Togo All Stars (TG), BackBone, Donkey Tonk, Emiel van der Logt, HermanJoop, ‘Springtime’ door Hendrick-Jan de Stuntman en Merel Kamp, Leonardus Fanfare, Kraantje Pappie, Hans Kazàn, Tim Knol, Arp Frique & Family, Eerste Hulp Bij Oversteken, Pieter Post presenteert: Polynesisch vuurwerk, Uitvaartcentrum De Vreemde Praktijk, Daredevils, Diss Nie Okay, Hackensaw Boys (VS), House Of Rock, Kennèh, De Rauwe Jappels, SUSTO (VS), Taliband, The Limiñanas (FR), The Wetnecks, Hoorspel Het Duister, Jeroen Bekke,  Martijn Kardol, The Black Blues Brothers (IT), Boka de Banjul, MAMIHLAPINATAPAI, Frontliner, Mightyfools, LNY TNZ, Ensemble National de Reggae (FR), Collieman (BE), Tommy Tornado, Extince, Dio, De Likt, Fresku, Snelle, Leafs, Potential Criminal, DJ Paul Elstak, Mental Theo, 2 Brothers on the 4th Floor, Empress Black Omolo (NL/KE), TenTemPiés, Royal Sounds (GB), Gasper Nali (MW), IDIOTAPE (KR), Islam Chipsy (EG), Pene Corrida, Poor John, Justin Mylo, Ravitez, WeDamnz, The Dawn Brothers, Birth of Joy, Vezpa, WANNABEASTAR, DJ Badmuts, Opblaasservice, Danzman - Nederlandstalige Virtuele Electro Pop, Arie & Silvester, Arie Koomen, ‘Workshop Schermen -  Duelleren kun je leren’, Simultaanschaken tegen Hans Böhm, In Excelsis Deo, Het Welkommitee, Electric Eel Shock (JAP), Heavy Hoempa, Lady Virea, Bureau Sport, Huub van der Lubbe, Hoe word ik miljonair  - Corné van Zeijl, Giant Tiger Hooch, Feuerengel (DE), Warboel, BZB, Russkaja (OOS), BloYaTop, The Skints (GB), Kingston Soul, New Kingston (VS), DJ Tommi, Panko (ES), Trobi, De Theatertroep – Vaudeville, Marino Punk (BE), Johan Kampman, Picto Facto (FR), Goeie Tukkers zijn geen Motherf*ckers, De Dijk, Millionaire (BE), Death Alley, Nieuwegrond, Mike Williams, The Band of Heathens (VS), Gummbah en Leonard Bedaux – Sexboerderij Het Gouden Kalf, The Goat Roper Rodeo Band (GB), Thijs Kemperink, Silvester Zwaneveld  – Een kleine geschiedenis van bijna alles, Bas Nijhuis en Eddy van der Ley – Niet zeiken, voetballen!, Mr. & Mr. Burn (GB) – explosief fysiek straattheater, Douwe Dijkstra en de sneue vertoning, clownesk straattheater van Fraser Hooper (GB), Høken met de Heinoos, Boh Foi Toch, Reverse Cowgirls, Certain Animals, Hilltop Howlers, Bökkers, De Motorband, Pé Daalemmer & Rooie Rinus, Kadavar (DUI), Frequencerz, Het Syrène Saxofoonkwartet, Baron Otto von Tounix, Dub Pistols (GB), The Dirty Daddies, Tusky, Switch Bones, Los Paja Brava, The Mauskovic Dance Band, Crooxs, Small Time Crooks, The Mourning Glories, Samora, Ooostblok, Mr Rizzo's Miniatuur Fotostudio, Rider Mo, The Slampampers, St Joan's Ambulance by Stickleback Plasticus, De Stijle, Want… - Toni Ronaldoni, Two left feet by Stickleback Plasticus, WC Experience, Plork en de Aannemers.

Veilig op pad
De Zwarte Cross raadt kaartkopers en -verkopers met klem aan om alleen tickets te verhandelen via TicketSwap. Door onze samenwerking met TicketSwap kunnen wij garanderen dat gekochte en verkochte tickets 100% geldig zijn.
Tante Rikie opent poorten naar hiernumaals
Met de strijdkreet ‘Leven Vóór De Dood!’ maakt festivaldirectrice Tante Rikie zich hard voor een positieve mindset in het hiernumaals. Haar advies luidt dan ook: ”Niks terug of vooruit kijken, het is nú te doen!” Tante Rikie voegt uiteraard daad bij woord en opent de poorten naar het hiernumaals vanaf 12 juli aanstaande. Iedereen is welkom en dit wordt onderstreept met het thema ‘Welkom Thuus’, geïnspireerd op het feit dat een weekend Zwarte Cross voor veel bezoekers voelt als thuiskomen.

 

 

Voor het eerst in de geschiedenis is Zwarte Cross op voorhand helemaal uitverkocht

Vorig jaar kon de liefhebber nog op de bonnefooi naar Lichtenvoorde voor een laatste Zwarte Cross kaart. Dit jaar is er aan de poort geen ticket meer te krijgen. De 22ste editie is voor het derde jaar op rij, maar voor het eerst in de geschiedenis op voorhand, helemaal uitverkocht. Van 12 tot en met 15 juli komen 220.000 bezoekers naar de Achterhoek om de bizarre mix van muziek, theater, motorcross, stunts en humor te ervaren. Op 33 verschillende podia komen ruim 250 bands en meer dan 1.000 theaterartiesten in actie. 

220.000 bezoekers op ruim 160 hectare verdeeld over drie dorpen

In november 2017 ging de voorverkoop van start. Binnen vier minuten waren de campingkaarten uitverkocht, een half uur later gingen de laatste dagkaarten voor de zaterdag over de toonbank en na drie uur werden de laatste zondagkaarten verkocht. Ook luxe kampeerhotel ‘Grasnapolsky’ werd rap volgeboekt. Dit betekent dat er elke dag 65.000 bezoekers op het terrein zijn en 25.000 mensen op de camping verblijven. Het terrein is ruim 160 hectare groot. Door deze afmeting bevindt het festival zich in drie dorpen namelijk; Lichtenvoorde, Lievelde en Vragender. Inmiddels is de Zwarte Cross het grootste betaalde festival van Nederland. Het staat bekend om de bijzondere contrasten en gekke tegenstrijdigheden.

Het geheim achter de mijlpaal 

Festivaldirectrice Tante Rikie heeft zo haar eigen kijk op het succes. “Ik bun gewoon Tante Rikie en ik doe wat ik mooi vind. Daar komt geen schrijntje wetenschap aan te pas. Ik heb geen diploma’s en red mien prima! Maar dit loopt wel uut de hand. Misschien moet ik wat anders gaan verzinnen." 

33 podia, 250 bands, 1.000 theaterartiesten

Het complete programma zal ook dit jaar uit zo’n 250 bands en meer dan 1.000 theaterartiesten bestaan, verdeeld over 33 podia. Maar naast muziek en theater is er nog veel meer te doen op de Zwarte Cross. De stunt area Ground Hero is al jaren legendarisch. Hier vertonen zowel mannen als vrouwen hun beste stunts op motoren of andere voertuigen. Op de crossbaan strijdt de top van de internationale motocross om de winst in de finale van de KNMV Dutch Masters of Motocross. Door de samenwerking met de bond is de Zwarte Cross inmiddels het grootste officiële sportevenement van Nederland. Zwemmen kan op festivalstrand Playa Gasolina; lekker plonzen of zonnen met een cocktail in de hand tegen een decor van verweerde verkleedhuisjes en zongebruinde badmeesters. De Fijnproeversweide is een festival in een festival: een foodtruckfestival welteverstaan. Voor de fijnproevers onder de fijnproevers is er het sterrenrestaurant ‘Le Carburateur’. Kinderen (en ouders) vermaken zich met gratis attracties in ‘Het Blagenparadijs’. Zowel gelovigen als atheïsten kunnen naar de Gospel Church. Ben je toe aan een welverdiende massage, een momentje hangen in een hangmat of wil je jezelf even fijn aan een waterpijpje leggen? Kom naar De Oase. In de Universitent geven gepassioneerde wetenschappers de coolste colleges in begrijpelijke mensentaal. 

Deze namen zijn al bekend gemaakt: Volbeat (DK), Kaiser Chiefs (GB), Danko Jones (CA), Ronnie Flex & Deuxperience Band, Nathaniel Rateliff & The Night Sweats (VS), Triggerfinger (BE), Gogol Bordello (VS), DI-RECT, Brutus (BE), Dirty Fences (VS), Claw Boys Claw, The Invisibles, Chainska Brassika (GB), The Hot Studs, Shantel & Bucovina Club Orkestar (DE), The Hillbilly Moonshiners, Girls Love DJ's, DJ The Prophet, Neophyte, Hef, Zwart Licht, Black Acid, MERU, Chocolade, Yallah! Yallah!, 47Soul (JOR), Togo All Stars (TG), BackBone, Donkey Tonk, Emiel van der Logt, HermanJoop, ‘Springtime’ door Hendrick-Jan de Stuntman en Merel Kamp, Leonardus Fanfare, Kraantje Pappie, Hans Kazàn, Tim Knol, Arp Frique & Family, Eerste Hulp Bij Oversteken, Pieter Post presenteert: Polynesisch vuurwerk, Uitvaartcentrum De Vreemde Praktijk, Daredevils, Diss Nie Okay, Hackensaw Boys (VS), House Of Rock, Kennèh, De Rauwe Jappels, SUSTO (VS), Taliband, The Limiñanas (FR), The Wetnecks, Hoorspel Het Duister, Jeroen Bekke,  Martijn Kardol, The Black Blues Brothers (IT), Boka de Banjul, MAMIHLAPINATAPAI, Frontliner, Mightyfools, LNY TNZ, Ensemble National de Reggae (FR), Collieman (BE), Tommy Tornado, Extince, Dio, De Likt, Fresku, Snelle, Leafs, Potential Criminal, DJ Paul Elstak, Mental Theo, 2 Brothers on the 4th Floor, Empress Black Omolo (NL/KE), TenTemPiés, Royal Sounds (GB), Gasper Nali (MW), IDIOTAPE (KR), Islam Chipsy (EG), Pene Corrida, Poor John, Justin Mylo, Ravitez, WeDamnz, The Dawn Brothers, Birth of Joy, Vezpa, WANNABEASTAR, DJ Badmuts, Opblaasservice, Danzman - Nederlandstalige Virtuele Electro Pop, Arie & Silvester, Arie Koomen, ‘Workshop Schermen -  Duelleren kun je leren’, Simultaanschaken tegen Hans Böhm, In Excelsis Deo, Het Welkommitee, Electric Eel Shock (JAP), Heavy Hoempa, Lady Virea, Bureau Sport, Huub van der Lubbe, Hoe word ik miljonair  - Corné van Zeijl, Giant Tiger Hooch, Feuerengel (DE), Warboel, BZB, Russkaja (OOS), BloYaTop, The Skints (GB), Kingston Soul, New Kingston (VS), DJ Tommi, Panko (ES), Trobi, De Theatertroep – Vaudeville, Marino Punk (BE), Johan Kampman, Picto Facto (FR), Goeie Tukkers zijn geen Motherf*ckers, De Dijk, Millionaire (BE), Death Alley, Nieuwegrond, Mike Williams, The Band of Heathens (VS), Gummbah en Leonard Bedaux – Sexboerderij Het Gouden Kalf, The Goat Roper Rodeo Band (GB), Thijs Kemperink, Silvester Zwaneveld  – Een kleine geschiedenis van bijna alles, Bas Nijhuis en Eddy van der Ley – Niet zeiken, voetballen!, Mr. & Mr. Burn (GB) – explosief fysiek straattheater, Douwe Dijkstra en de sneue vertoning, clownesk straattheater van Fraser Hooper (GB), Høken met de Heinoos, Boh Foi Toch, Reverse Cowgirls, Certain Animals, Hilltop Howlers, Bökkers, De Motorband, Pé Daalemmer & Rooie Rinus, Kadavar (DUI), Frequencerz, Het Syrène Saxofoonkwartet, Baron Otto von Tounix, Dub Pistols (GB), The Dirty Daddies, Tusky, Switch Bones, Los Paja Brava, The Mauskovic Dance Band, Crooxs, Small Time Crooks, The Mourning Glories, Samora, Ooostblok, Mr Rizzo's Miniatuur Fotostudio, Rider Mo, The Slampampers, St Joan's Ambulance by Stickleback Plasticus, De Stijle, Want… - Toni Ronaldoni, Two left feet by Stickleback Plasticus, WC Experience, Plork en de Aannemers. 

Veilig op pad

De Zwarte Cross raadt kaartkopers en -verkopers met klem aan om alleen tickets te verhandelen via TicketSwap. Door onze samenwerking met TicketSwap kunnen wij garanderen dat gekochte en verkochte tickets 100% geldig zijn.

Tante Rikie opent poorten naar hiernumaals

Met de strijdkreet ‘Leven Vóór De Dood!’ maakt festivaldirectrice Tante Rikie zich hard voor een positieve mindset in het hiernumaals. Haar advies luidt dan ook: ”Niks terug of vooruit kijken, het is nú te doen!” Tante Rikie voegt uiteraard daad bij woord en opent de poorten naar het hiernumaals vanaf 12 juli aanstaande. Iedereen is welkom en dit wordt onderstreept met het thema ‘Welkom Thuus’, geïnspireerd op het feit dat een weekend Zwarte Cross voor veel bezoekers voelt als thuiskomen. 

 

lees verder

Vandaag (29 maart) zijn de resultaten van het regionaal woonwensen- en leefbaarheidsonderzoek (AWLO) gepresenteerd. De gemeente Oost Gelre kan zich op hoofdlijnen vinden in de conclusies van het onderzoek. Maar op één onderdeel stemt het college niet in. Dat betreft de bewerking van de demografische cijfers door de Provincie Gelderland. Wethouder Vincent van Uem hierover: “Het college is van mening dat deze bewerking geen recht doet aan de demografische ontwikkeling van Oost Gelre.”


Oost Gelre stemt niet in met regionaal woonwensen- en leefbaarheidsonderzoek (AWLO) “Onderzoek doet geen recht aan demografische ontwikkeling Oost Gelre”


Bewerkte cijfers geven onjuist beeld Het AWLO- onderzoek maakt gebruik van de bevolkingsprognose ‘Primos2017’. Volgens wethouder Van Uem doet de bewerking van deze cijfers door de provincie geen recht aan Oost Gelre. “Volgens Primos2017 groeit Oost Gelre tot 2033 naar 12.822 huishoudens. Pas daarna is sprake van een daling. De door de provincie bewerkte cijfers laten een ander beeld zien. In het AWLO onderzoek groeien we tot 2026 naar 12.390 huishoudens. Daarna zou een daling optreden naar 10.972 huishoudens. In 2040 betekenen de bewerkte cijfers een verschil van 1500 huishoudens ten opzichte van de oorspronkelijke cijfers van Primos2017. Bij 1500 huishoudens heb je wel over 1500 woningen.”

Ook actuele cijfers wijken af Het gaat wethouder Van Uem niet alleen om het verschil in 2040. Ook nu geven de actuele cijfers aanleiding om bij dit verschil nadrukkelijk een kanttekening te plaatsen: “Oost Gelre telt op dit moment al 40 huishoudens meer dan de cijfers van Primos2017 aangeven. Het verschil met de bewerkte cijfers is 160 huishoudens. Als je dat vertaalt naar het maken van regionale woonafspraken voelen wij ons als Oost Gelre al op voorhand benadeeld.”

Gesprek met provincie Het college van B&W kan om die reden niet instemmen met het AWLO onderzoek. Wethouder Van Uem: “We hebben natuurlijk vragen gesteld over het waarom van de bewerking van de cijfers. Op dit moment hebben we daar nog geen afdoende antwoord op gehad. Vrijdag 30 maart hebben we een gesprek met de provincie om die helderheid wel te krijgen. Tot dat moment kunnen wij in ieder geval niet instemmen met de resultaten van het AWLO-onderzoek.”

Samenwerking belangrijk Wethouder van Uem benadrukt dat Oost Gelre het belang inziet van regionale samenwerking ten aanzien van de woonagenda. “De woonvraagstukken vragen om een gezamenlijke aanpak van gemeenten, woningcorporaties, zorginstellingen, financiers, bouwers en eigenaar-bewoners. Daarin liggen wij op één lijn met de andere gemeenten. Maar de afspraken die we over de woonagenda maken moeten wel gebaseerd zijn op de juiste cijfers en prognoses.”

lees verder

Met Ronnie Flex & Deuxperience Band, Claw Boys Claw, Dirty Fences (Vs), Di-Rect, Dj The Prophet, Emiel Van Der Logt En Dansvoorstelling Backbone.
Bemachtig één van de laatste 850 kaarten en ervaar 'Leven vóór de dood' met rapper Ronell Langston Plasschaert, rockhelden van Nederlandse bodem, een punkrock-hitmachine uit New York, onze festivalvrienden uit Den Haag, de Godfather of Hardstyle, stand-up comedy én een hiphop dansgezelschap

Met 33 podia is het voor de organisatie van de Zwarte Cross onmogelijk om stil te zitten. De programmering wordt opnieuw aangevuld. Ronnie Flex & Deuxperience Band klimmen het Hoofdpodium op, evenals DI-RECT. Voor De Roadhouse - de ultiem smerige bikerbar die overloopt van de love, peace & happiness - zijn Brutus (BE), Dirty Fences (VS) en Claw Boys Claw geboekt. The Invisibles en Chainska Brassika (GB) staan in de Reggaeweide, The Hot studs komen naar de Megatent. Daar kun je ook naar toe voor Shantel & Bucovina Club Orkestar (DE). BBQ en muziek vanaf de veranda: The Bayou is de plek met de sfeer van de Zuidelijke Verenigde Staten. Ga die kant op voor The Hillbilly Moonshiners. De Dansvloer krijgt Girls Love DJ's, DJ The Prophet en Neophyte over de vloer. Voor het allernieuwste podium, The Noaberhood, kunnen we ook weer een aantal hiphoptoppers bekend maken: Hef, Zwart Licht, Black Acid, MERU en Chocolade. Bij Exoticana is het dansen met de voetjes in het zand op muziek uit alle continenten: Yallah! Yallah!, 47Soul (JOR) en Togo All Stars (TG). In de Theatertent staat hiphop dansgezelschap BackBone, Donkey Tonk komt naar de Theaterweide. Emiel van der Logt en HermanJoop kun je bezichtigen in de Theatertipi. ‘Springtime’ door Hendrick-Jan de Stuntman en Merel Kamp zie je bij Andere Apartigheid. Tot slot op het Festivalterrein: Leonardus Fanfare. 

33 podia verspreid over 3 dorpen 

Op het terrein, 160 hectare groot, is er naast muziek en theater ook motorcross, stunts en heel veel andere gekkigheid te vinden. De finale van de Dutch Masters of Motocross vindt ook dit jaar plaats op de Zwarte Cross. De Dampkring is een chill-Colosseum. Hier kun je lekker bijkomen in fijne hangnetten terwijl je allerlei knotsgekke theater-acts voor je kiezen krijgt. In Gaycafé De Kast is iedereen welkom om de diversiteit van de mens te vieren. Dus laat jezelf lekker gaan op de foute discobeats en waag een dansje met een van onze extravagante dragqueens op het podium! Zowel gelovigen als atheïsten kunnen naar de Gospel Church. Ben je toe aan een welverdiende massage, een momentje hangen in een hangmat of wil je jezelf even fijn aan een waterpijpje leggen? Kom naar De Oase. In de Universitent geven gepassioneerde wetenschappers de coolste colleges in begrijpelijke mensentaal. Zelf sportief doen kan in het water van festivalstrand Playa Gasolina. Lege magen worden gevuld op de Fijnproeversweide. De beste ‘single dish restaurants’ op wielen staan ingeparkeerd op het strand van Playa Gasolina. Het Kampvuur is misschien wel de gezelligste plek van het festival. Dit podium is te vinden in het Walhalla – het festivalterrein exclusief voor campingbezoekers. Niet op de camping? Met 33 podia, verspreid over de dorpen Lievelde, Vragender en Lichtenvoorde, is het volop Leven vóór de dood.

Vrijdagkaarten voor 98% verkocht, nog 850 beschikbaar! 

Van de 65.000 vrijdagkaarten zijn de 25.000 campingkaarten al weg en van de 35.000 dagkaarten zijn er nog maar 850 beschikbaar. De kans is groot dat voor aanvang van het festival ook de vrijdag uitverkocht raakt. Dit betekent dat de Zwarte Cross voor het eerst in de geschiedenis op voorhand en voor het derde jaar op rij helemaal uitverkocht is.

Al eerder bekend gemaakt: Nathaniel Rateliff & The Night Sweats (VS), Kraantje Pappie, Hans Kazàn, Tim Knol, Arp Frique & Family, Eerste Hulp Bij Oversteken, Pieter Post presenteert: Polynesisch vuurwerk, Uitvaartcentrum De Vreemde Praktijk, Daredevils, Diss Nie Okay, Hackensaw Boys (VS), House Of Rock, Kennèh, De Rauwe Jappels, SUSTO (VS), Taliband, The Limiñanas (FR), The Wetnecks, Hoorspel Het Duister, Jeroen Bekke,  Martijn Kardol, The Black Blues Brothers (IT), Boka de Banjul, MAMIHLAPINATAPAI, Frontliner, Mightyfools, LNY TNZ, Ensemble National de Reggae (FR), Collieman (BE), Tommy Tornado, Extince, Dio, De Likt, Fresku, Snelle, Leafs, Potential Criminal, Kaiser Chiefs (GB), Danko Jones (CA), DJ Paul Elstak, Mental Theo, 2 Brothers on the 4th Floor, Empress Black Omolo (NL/KE), TenTemPiés, Royal Sounds (GB), Gasper Nali (MW), IDIOTAPE (KR), Islam Chipsy (EG), Pene Corrida, Poor John, Justin Mylo, Ravitez, WeDamnz, The Dawn Brothers, Birth of Joy, Vezpa, WANNABEASTAR, DJ Badmuts, Opblaasservice, Danzman - Nederlandstalige Virtuele Electro Pop, Arie & Silvester, Arie Koomen, ‘Workshop Schermen -  Duelleren kun je leren’, Simultaanschaken tegen Hans Böhm, In Excelsis Deo, Het Welkommitee, Volbeat (DK), Electric Eel Shock (JAP), Heavy Hoempa, Lady Virea, Bureau Sport, Huub van der Lubbe, Hoe word ik miljonair  - Corné van Zeijl, Giant Tiger Hooch, Feuerengel (DE), Warboel, BZB, Russkaja (OOS), BloYaTop, The Skints (GB), Kingston Soul, New Kingston (VS), DJ Tommi, Panko (ES), Trobi, De Theatertroep – Vaudeville, Marino Punk (BE), Johan Kampman, Picto Facto (FR), Goeie Tukkers zijn geen Motherf*ckers, De Dijk, Triggerfinger (BE), Gogol Bordello (VS), Millionaire (BE), Death Alley, Nieuwegrond, Mike Williams, The Band of Heathens (VS), Gummbah en Leonard Bedaux – Sexboerderij Het Gouden Kalf, The Goat Roper Rodeo Band (GB), Thijs Kemperink, Silvester Zwaneveld  – Een kleine geschiedenis van bijna alles, Bas Nijhuis en Eddy van der Ley – Niet zeiken, voetballen!, Mr. & Mr. Burn (GB) – explosief fysiek straattheater, Douwe Dijkstra en de sneue vertoning, clownesk straattheater van Fraser Hooper (GB), Høken met de Heinoos, Boh Foi Toch, Reverse Cowgirls, Certain Animals, Hilltop Howlers, Bökkers, De Motorband, Pé Daalemmer & Rooie Rinus, Kadavar (DUI), Frequencerz, Het Syrène Saxofoonkwartet, Baron Otto von Tounix, Dub Pistols (GB), The Dirty Daddies, Tusky, Switch Bones, Los Paja Brava, The Mauskovic Dance Band, Crooxs, Small Time Crooks, The Mourning Glories, Samora, Ooostblok, Mr Rizzo's Miniatuur Fotostudio, Rider Mo, The Slampampers, St Joan's Ambulance by Stickleback Plasticus, De Stijle, Want… - Toni Ronaldoni, Two left feet by Stickleback Plasticus, WC Experience, Plork en de Aannemers. De volgende lichting nieuwe namen komt over precies drie weken!

Festivaldirectrice Tante Rikie roept op om te 'Leven vóór de dood'!

‘Welkom Thuus’ is het thema dit jaar. Festivaldirectrice Tante Rikie benadrukt: “Op ieder moment van de dag moet je er alles uit zien te halen en je voelen alsof je thuis bent! Vanuit de Hummelse Hei een welgemeend en dringend: Welkom thuus, Zwarte Crossers! Leven vóór de dood!”

lees verder

De patrijs is een typische boerenlandvogel die zich graag ophoudt op akkers in het kleinschalig agrarisch landschap, evenals op slootranden, wegbermen en houtwallen. De aantallen patrijzen nemen sterk af waardoor de soort in grote delen van Nederland, en helaas ook in Gelderland, een bijzonderheid is geworden. De Gelderse agrarische collectieven en Stichting Landschapsbeheer Gelderland hebben de handen ineengeslagen om het tij te keren.  

Agrarische collectieven aan zet
Collectief Veluwe, Collectief Rivierenland en Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA) zetten zich in voor het behoud van soorten die voorkomen op het boerenland. Dit doen zij door met hun leden, zowel boeren als particulieren, afspraken te maken voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Specifiek voor de patrijs zorgen zij voor de aanleg en het beheer van kruidenrijk akkerranden. Momenteel al 59 hectare, met het doel dit de komende jaren verder uit te breiden.

Geliefde akkervogel
De agrarische collectieven willen niet alleen beheer afsluiten, maar ook zien of dit op termijn daadwerkelijk bijdraagt aan meer patrijzen in Gelderland. Daarom hebben zij Stichting Landschapsbeheer Gelderland gevraagd hen te ondersteunen bij de werving van patrijzentellers. “Momenteel hebben we bijna meer tellers dan patrijzen.” grapt Karen Hinkamp, boerenlandvogelcoördinator van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, “Echt fantastisch om te zien hoeveel mensen wat willen doen voor de patrijs.” In totaal zijn in februari 5 informatieavonden georganiseerd in de Achterhoek en het rivierengebied. Daarbij waren in totaal maar liefst 240 belangstellenden aanwezig, die zich voor het overgrote deel ook hebben opgegeven als patrijzenteller.

Samenwerking kan het verschil maken
“Als collectieven willen we echt natuurwinst boeken en daarvoor is samenwerking cruciaal,” zegt Yvette Ruesen, projectleider van Collectief Rivierenland en VALA. Ze ziet daarvoor de leden van het collectief als de eerste en belangrijkste schakel. “Onze boeren zorgen dat het niet bij plannen op papier blijft, maar buiten daadwerkelijk weer een geschikt leefgebied voor de patrijs ontstaat.” Alleen houdt het daar niet op. “Dankzij de samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Sovon Vogelonderzoek Nederland zijn er meer dan voldoende opgeleide patrijzentellers om de resultaten van ons beheer te kunnen monitoren. Ik ben daar ontzettend blij mee!”

Goed koud, maar met resultaat
Begin maart startten de veldinstructies voor de vrijwilligers. In temperaturen flink onder het vriespunt verzamelden zich alle patrijzentellers om onder leiding van Sovon uitleg te krijgen over de gestandaardiseerde telmethode en hoe waarnemingen in de database in te voeren. Gewapend met mutsen, handschoenen én speakers waarop het geluid van de patrijs werd afgespeeld, vertrok de telgroep de kou in. De groep in Silvolde werd daarbij direct beloond: zij hoorden het karakteristieke geluid van een mannetje dat reageerde op het geluid en zagen deze vervolgens ook. Een mooie voorbode van hopelijk een vruchtbaar seizoen voor de patrijs!

 

lees verder

Nooit meer live’ riep hij sinds het afscheidsoptreden van Normaal. Maar Bennie Jolink werkt nu toch aan een comeback. In de vorm van een soloalbum, terwijl hij bovendien incidenteel weer live gaat optreden: ,,Ik had dit nooit verwacht, maar dankzij een tovermedicijn voel ik me momenteel weer erg goed. Een genezing van bijbelse proporties.”


 ‘Ik ga incidenteel weer optreden’

Foto: Koos Groenewold


Tijdens de onthulling van het levensgrote standbeeld op Hemelvaartsdag in Jolinks geboorteplaats Hummelo zal hij samen met Normaalleden Ferdi Joly en Willem Terhorst enkele nummers live spelen.

Iets wat Jolink sinds die allerlaatste show in Het GelreDome absoluut voor onmogelijk had gehouden. De Hummeloër zat er helemaal doorheen. Kwestie van teveel hooi op de vork. De aangeboren astma speelde namelijk meer parten dan ooit tevoren. Meermalen lag Jolink in het ziekenhuis en tien weken bracht hij door in een speciale revalidatiekliniek. ,,Ik kon ’s ochtends amper nog mijn bed uit komen.”

Vol gas
,,We wilden destijds met Normaal nog graag die veertig jaar vol maken. Dat heb ik gedaan op mijn bekende adhd-manier. Vol gas. Met als gevolg dat ik daarvoor de tol moest betalen. Ik was invalide. Kon eigenlijk helemaal niets meer. Een enorm frustrerende periode ook. Terwijl ik toch al aanleg heb voor depressies. Het beste middel tegen depressiviteit zijn echter kleinkinderen. Zodra je zo’n kleintje op schoot houdt, vergeet je alle problemen.”

Gedurende die periode had hij het muziek maken helemaal afgezworen. ,,Mensen vroegen of ik niet in het beruchte zwarte gat was beland. Nou, ik was blij dat ik er vanaf was. Mijn zoon Gijs vroeg of ik destijds één nummer wilde meezingen bij het afscheidsconcert van zijn band Jovink. Dat heb ik echter niet gedaan. Was bang dat ik een verkeerde boodschap zou afgeven richting de fans.”

Tovermiddel
Intussen werkte hij aan zijn herstel. Maar dat verliep uiterst moeizaam. ,,Zwemmen, fitnessen. Er zat een stijgende lijn in, maar heel erg snel ging het allemaal niet. Tot ik een fonkelnieuw medicijn kreeg. Een tovermiddel. Ik kreeg ineens weer lucht. Het was een genezing van bijbelse proporties.”

Waardoor Ben ineens weer helemaal opbloeide. En komt de creativiteit als vanzelf. ,,Gek genoeg niet met schilderen, wat ik me juist zo had voorgenomen tijdens mijn pensioen te gaan doen. Maar muzikaal rammelen de ideeën er momenteel uit.”

De afgelopen maanden nam hij nieuwe nummers op in de Commodore III-studio bij zijn huis in Hummelo. Daar werkt hij momenteel aan het soloalbum Bernard Jolink Post Normaal. ,,Niet alleen een cd, maar er zit ook een boek bij met tekeningen van mezelf bij, aangevuld met door mijzelf geschreven verhalen.”

Høkschoenen
Het album verschijnt later dit jaar. Eerst wordt Hemelvaartsdag het monument onthuld. Bovendien wordt er die dag een opmerkelijke schoenenlijn ten doop gehouden. Speciale ‘høkschoenen’, van Nederlandse makelij en met een ontwerp van Jolink.

En dan gaat Jolink die dag voor het eerst sinds tijden weer live de planken op. ,,Een tour in de vorm van een veldtocht is absoluut niet meer aan de orde en ik ben beslist geen Heintje Davids, maar ik zal incidenteel weer live spelen. Iets wat ik absoluut niet meer had verwacht. Was ook helemaal klaar met de muziek. Maar ik ben blij dat ik dit allemaal weer kan. En ben vooral opgelucht dat het met mijn gezondheid nu weer zo goed gaat.”

BRON FILM: RTV OOST

 

lees verder

WINTERSWIJK | AALTEN | OOST-GELRE Ondersteuningsteam biedt effectief ondersteuning aan gezinnen waar en wanneer nodig.Maandag 12 maart vierde het Ondersteuningsteam Oost-Achterhoek haar 5-jarig bestaan bij het Marianum in Lichtenvoorde. Er werd teruggeblikt, stilgestaan in het nu en vooruitgeblikt naar de toekomst.   Belangrijke succesfactor voor het team is én blijft de goede samenwerking tussen onderwijs, gemeenten en andere betrokken partijen. 

De drie wethouders van de betrokken gemeenten zijn trots op het Ondersteuningsteam. “De formule van het Ondersteuningsteam werkt. Samen zijn we erin geslaagd om goede hulp en ondersteuning te bieden aan kinderen, jongeren en gezinnen. Thuis én op school. Het team biedt heel effectief ondersteuning waar en wanneer dat nodig is.”

Wat doet het Ondersteuningsteam?
Het Ondersteuningsteam (OT) geeft samen met de jeugdconsulenten vorm aan de taak die de gemeenten erbij hebben gekregen binnen de Jeugdhulp. In de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk is het OT actief en kunnen scholen, professionals, ouders en kinderen contact opnemen met het team.

Contact met het OT
Het Ondersteuningsteam (OT) is een team hulpverleners dat snel en laagdrempelig inzetbaar is bij signalen of zorgvragen van kinderen, jongeren en gezinnen (0 tot 23 jaar) in de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk. Het team is bereikbaar via een algemeen e-mailadres: .

lees verder

Lichtenvoorde – 2 maart 2018
22 enthousiaste vrijwilligers die regelmatig zwerfvuil ruimen in de gemeente Oost Gelre kwamen gisteravond bij elkaar in het gemeentehuis in Lichtenvoorde. Tijdens een inspirerend  en leerzaam gesprek werden ervaringen uitgewisseld en ideeën opgedaan. Wethouder René Hoijtink bedankte iedereen: “Wij zijn erg blij met jullie inzet. Niet alleen met het opruimen van zwerfvuil, maar ook met de voorbeeldfunctie die jullie hebben voor anderen. Want schoon is de norm. En waar het schoon is blijft het schoon”.

Bij binnenkomst draaide een diapresentatie die de actieve vrijwilligers in diverse buurten liet zien. Een aantal van hen ruimt individueel zwerfvuil, anderen vinden het gezellig om dit samen te doen. Sommige buurten koppelen er een lekkere lunch aan vast. “Samen voor een schone buurt” en “vele handen maken licht werk”.

Er werd gesproken over het voorkomen van zwerfvuil op evenementen en educatie voor het lager en voortgezet onderwijs. Het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon van ROVA heeft daar op maat gemaakte programma’s voor. De zwerfvuilkennis van de aanwezigen lag op hoog niveau. Maar het was schrikken dat 92% van de magen van stormvogels plastic bevat. Reden te meer om de eigen omgeving mooi schoon te houden. Ook het juist scheiden van afval in grondstoffen en afval, en het belang daarvan kwam aan de orde. Want een leeg flesje of blikje dat in de berm ligt, had gerecycled kunnen worden als het in de juiste afvalbak terecht was gekomen.

Wethouder Hoijtink reikte de Gouden Grijper uit aan Henry van Harxen uit Lichtenvoorde, die het park Flierbeek en omgeving regelmatig schoonmaakt. De andere vrijwilligers werden verrast met een uniek handgemaakt boodschappentasje dat gemaakt is van oude veiligheidshesjes.

De avond werd georganiseerd door de gemeente Oost Gelre in samenwerking met het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon dat de gemeente Oost Gelre met 17 andere ROVA-gemeenten voert.

Wilt u ook meedoen of heeft u ideeën om zwerfvuil in de gemeente Oost Gelre te voorkomen of te bestrijden? Wilt u een afvalgrijper ontvangen om in uw buurt zwerfvuil te ruimen? Dan kunt u dit via kenbaar maken. Men neemt dan zo snel mogelijk contact met u op.  

 

lees verder

Vervolg succesvolle pilot praktijkondersteuner Jeugd bij huisartsen Oost-Achterhoek. Sinds 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. In 2016 zijn de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk een pilot gestart. Deze is gericht op het verbeteren van psychosociale zorg aan kinderen. Alle vier gemeenten zijn voornemens de pilot de komende drie jaar een vervolg te geven. De colleges van B&W in Winterswijk en Oost Gelre hebben dit besluit al genomen. HuisartsenZorg Oost-Achterhoek neemt naar verwachting binnenkort een positief besluit.

Wethouder Jos Hoenderboom: “Deze pilot is een heel mooi voorbeeld van een succesvolle samenwerking van de vier gemeenten en de huisartsenpraktijken. Hierdoor kunnen we problemen bij de jeugd zo vroeg mogelijk signaleren, hulp bieden in de huisartsenpraktijk en waar nodig gericht doorverwijzen naar specialistische zorg.

Jongeren en ouders heel tevreden

De resultaten van de afgelopen twee jaar laten zien dat jongeren en ouders heel tevreden zijn over de geboden hulp. Ook geven zij aan dat zij hiermee voldoende op weg zijn geholpen en weer zelf verder kunnen. Daarnaast is door de inzet van deze pilot de samenwerking tussen huisartsenpraktijken, gemeente en het onderwijs verbeterd.

Nu ook verbinding met huisartsen

“De belangrijkste plekken waar ouders van kinderen met problemen zich melden zijn de school en de huisarts. Oost Gelre heeft via het Ondersteuningsteam Achterhoek Oost al een directe verbinding met de scholen. In deze pilot hebben we ook de verbinding met de huisartsen gelegd. Zo kunnen we onze kinderen en jongeren snel en goed helpen” aldus wethouder Hoenderboom.

Vroege signalering belangrijk

Veel ouders met kinderen of jongeren met psychosociale problemen melden zich bij de huisarts. Huisarts Jaap Brenninkmeijer is de huisarts in Oost Gelre die met een praktijkondersteuner Jeugd (POH-Jeugd) werkt. “Om de problemen goed en effectief aan te kunnen pakken is het belangrijk om vroeg te signaleren. We bieden met de POH-Jeugd kinderen en hun ouders handvatten om in het dagelijks leven verder te kunnen. Hierdoor hoeven we minder vaak door te verwijzen naar specialistische zorg.”

Wat doet een praktijkondersteuner Jeugd?

De POH-Jeugd is werkzaam bij een huisartsenpraktijk. Heeft een kind of jongere psychosociale zorg nodig? Dan gaat de praktijkondersteuner met hem of haar en de ouders in gesprek. De POH-Jeugd geeft informatie en advies. Hij/zij kan zelf kortdurende begeleiding bieden, maar ook doorverwijzen naar specialistische zorg.

Vervolg

Op dit moment zijn er vier praktijkondersteuners Jeugd werkzaam bij vier huisartsenpraktijken (één in elke gemeente). Wethouder Jos Hoenderboom: “We willen het aantal deelnemende huisartsenpraktijken uitbreiden. We verwachten in 2018 uit te kunnen breiden met twee praktijken per gemeente. Het uiteindelijke doel is om met alle praktijken de verbinding met een praktijkondersteuner Jeugd te leggen.

lees verder

De gemeenteraad van Oost Gelre heeft besloten om vanaf 2018 de (leges)kosten voor evenementenvergunningen af te schaffen. We verwachten dat we daardoor onze ambitie als evenementengemeente beter waar kunnen maken.

Het wordt namelijk financieel aantrekkelijker om evenementen binnen onze gemeente te organiseren. Organisaties zijn immers voor de benodigde vergunningen geen kosten meer verschuldigd aan de gemeente. Voor kleine evenementen, zoals een Straatspeeldag, gaat het om een besparing van zo’n 65 euro. Voor grote evenementen, zoals het Bloemencorso en de Slag om Grolle, kan de jaarlijkse besparing oplopen tot wel enkele honderden euro’s. Dit geld kunnen de organisaties dan aan andere zaken besteden.

lees verder

In goed overleg met gemeente Oost Gelre, Zieuwents Belang, de Spar en inwoners hebben we een nieuwe locatie gevonden voor onze geldautomaat in Zieuwent. De geldautomaat blijft in de Dorpsstraat, maar verhuist naar de Spar. Goed bereikbaar en midden in het centrum.

Wanneer
De verwachting is dat de geldautomaat vanaf eind februari 2018 in gebruik kan worden genomen.

Waarom verhuist de geldautomaat?
De afgelopen tijd heeft Rabobank landelijk verschillende keren te maken gehad met plofkraken. Deze plofkraken brachten schade toe aan de geldautomaten en aan omliggende panden. Uit veiligheidsoogpunt hebben we moeten besluiten de geldautomaat te verhuizen.

lees verder

Groenlo krijgt de beschikking over een nieuwe watertankwagen met een capaciteit van maar liefst 15.600 liter water. Donderdag 4 januari om 16.30 uur draagt burgemeester Annette Bronsvoort de nieuwe waterwagen officieel over aan Sander Althoff, postcommandant van de brandweer Groenlo.
In totaal krijgt de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland het komende jaar de beschikking over 14 watertankwagens, waarvan 7 worden geplaatst in de Achterhoek. De eerste wagen werd op 14 december overdragen in Winterswijk. Daarnaast krijgen Aalten, 's-Heerenberg, Doetinchem, Eibergen, Groenlo en Vorden een nieuwe waterwagen. De bestuurders krijgen een speciale opleiding om met de waterwagens te rijden en ook de pompen te kunnen bedienen. Daarnaast wordt het hele korps van Groenlo opgeleid om als bijrijder van de waterwagen ingezet te kunnen worden.

De waterwagen heeft een dubbele rol. In gebieden waar geen brandkranten, putten e.d. zijn, levert de wagen bluswater om een kleiner incident te bestrijden. Bij een grotere brand of een grote afstand tot een beek put of brandkraan, overbrugt de waterwagen de tijd tussen de eerste brandweerwagen en de opbouw van een groot watertransportsysteem.

lees verder

De Bibliotheek is meer dan een gebouw vol boeken. Het is ook een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten om bijvoorbeeld te praten over boeken en schrijvers. In Lichtenvoorde start op 30 januari een nieuwe leeskring waar nog plek is voor deelnemers. Een mooie gelegenheid om uw voornemen om meer te gaan lezen een duwtje in de rug te geven.

Wat is de bedoeling? Ongeveer één keer in de zes weken komen de deelnemers op een dinsdagochtend van 10.00-12.00 uur bij elkaar om een literaire roman of een (literair) non-fictieboek te bespreken. De keuze van het boek wordt gezamenlijk vastgesteld. Het aantal deelnemers is maximaal 10 personen.

Wat zijn de leuke kanten van een leeskring? Het kan heel verrassend zijn van anderen te horen wat hen heeft geraakt, wat ze mooi vinden, wat niet. Het is leuk om op deze manier kennis te vergroten, de horizon te verruimen en elkaar gaandeweg beter te leren kennen. De kosten voor deelname zijn laag. De Bibliotheek biedt de service van het leeskringabonnement, waarvan maximaal 10 personen gebruik kunnen maken. Een collectief leeskringabonnement kost slechts €89,- voor een heel seizoen, bij 10 deelnemers dus nog geen €9,- per persoon. De leeskring is met dit abonnement altijd verzekerd van de gevraagde boeken voor alle deelnemers.

De eerste bijeenkomst is op dinsdag 30 januari om 10.00 uur in de Bibliotheek Lichtenvoorde. Inlichtingen zijn te verkrijgen bij het Servicebureau van de Bibliotheek Oost-Achterhoek, 088-0062929, info@oostachterhoek.nl.

lees verder

College stelt visie ‘Hof aan de Dijkstraat’ vast. Het college heeft de nieuwe visie ‘Hof aan de Dijkstraat’ vastgesteld. De visie komt voort uit het ‘Programma geef Lichtenvoorde kleur’. Wethouders Vincent van Uem en Marieke Frank tekenen voor de visie: “Eerder ontstond discussie over het aantal woningen voor de Dijkstraat. Na onderzoek door een externe deskundige naar de woningaantallen in Oost Gelre gaf de raad opdracht om nog dit jaar een nieuwe visie Dijkstraat aan te leveren, mede op basis van de uitkomsten van het onderzoek.”

De visie Dijkstraat beschrijft op hoofdlijnen de uitgangspunten voor de Dijkstraat en het gebied aan de Koemstraat. Wethouders van Uem en Frank benadrukken dat de visie weliswaar kaders aangeeft, maar voldoende ruimte laat voor dialoog over de invulling en wijze van uitwerking. “De visie gaat uit van een bepaalde sfeer en huurwoningen voor jong & oud. Uiteindelijk moet de Dijkstraat een representatieve aanloopstraat worden. Als onderdeel van een sterk en vitaal centrum waar het goed winkelen, recreëren, werken én wonen is.”

Kleurrijk wonen
Volgens beide wethouders gaat de dialoog met de omgeving en met toekomstige huurders bijvoorbeeld over de verkaveling en het type woningen. “De visie gaat uit van een toevoeging van maximaal 20 wooneenheden. Daarbinnen ligt bijvoorbeeld wel de keuze voor een ontwikkelaar of een samenwerkingsverband. Hiermee vullen we het wonen in de Dijkstraat op een goede manier in én houden we woonruimte voor andere plekken en kernen in Oost Gelre.”

Speerpunten
De visie voor ‘Hof aan de Dijkstraat’ kent een aantal speerpunten. Samengevat gaat het om betaalbare en energieneutrale huurwoningen in een ruime opzet, met voldoende groen en parkeerplaatsen. De huidige Hofstraat tussen de Rentenierstraat en de Dijkstraat wordt doorgetrokken. In de nieuwe wijk is ook een groene en autoluwe ‘binnenhof’ voorzien. waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. “Hoe dat er allemaal precies uit komt te zien gaan we samen met de toekomstige huurders vorm geven. Zij zijn immers degenen die er straks gaan wonen. ”

Informatie
De visie wordt op 4 december behandeld in de raadscommissie. Op 19 december volgt de besluitvorming in de raad. De visie staat op www.oostgelre.nl onder het kopje Actueel > Nieuws. Wie vragen over de visie heeft kan contact opnemen met Marieke Bluemer, via de mail naar of telefonisch via 0544-393662.

lees verder

Dinsdag 21 november gaat de Vraagbak voor het eerst rijden. De Vraagbak is een rijdende inloopvoorziening in de gemeente Oost Gelre. Inwoners met vragen of ideeën op het gebied van zorg, welzijn en meedoen kunnen bij de Vraagbak terecht! Wethouder Jos Hoenderboom is blij dat de Vraagbak gaat rijden. “Het is een prachtig initiatief dat bemand wordt door vrijwilligers. In de Vraagbak is altijd een vrijwilliger aanwezig die inwoners verder kan helpen met hun vraag of idee op het gebied van zorg, welzijn en meedoen.”

Waar staat de Vraagbak?

De Vraagbak van Samen in Oost Gelre staat dit jaar op de volgende locaties:

 • Dinsdagochtend:                Harreveld, de parkeerplaats tegenover de kerk
 • Dinsdagmiddag:                 Lichtenvoorde, parkeerplaats bij Longa
 • Donderdagochtend:            Lievelde, Koningsplein
 • Donderdagmiddag:             Vragender, parkeerplaats bij de sporthal aan de Kapelweg

Vrijwilligers gezocht
We zoeken nog vrijwilligers en chauffeurs voor de Vraagbak. Interesse? U kunt zich opgeven via of via telefoonnummer 06 – 48 43 23 25.

Vragen?
Heeft u vragen? Kom dan vooral naar één van de locaties waar de Vraagbak staat. U kunt ook bellen met 06 – 48 43 23 25. Of kijk voor alle informatie over zorg, welzijn en meedoen op www.sameninoostgelre.nl.

lees verder

Het was veertig jaar geleden dat Normaal met de introductie van de dialectrock de nederpop op z’n grondvesten deed schudden. Omdat in die vier decennia de apparatuur revolutionair is verbeterd, is een aantal van die aloude opnamen nieuw leven ingeblazen. Het was de Achterhoekse voetbalcoach Guus Hiddink die woensdagmiddag zijn collega-Achterhoekers van Normaal de cd-box overhandigde.


‘Oeuvre van Normaal verdient dit’


De ceremonie had plaats in café De Tol, zo ongeveer heilige bodem voor de fans van Normaal want dit was ooit de stamkroeg van Bennie Jolink en zijn mannen. En hier zag onder de inspirerende werking van wat gerstenat menig hit het levenslicht.

De cd-box bevat een overzicht van tweehonderd nummers de periode 197401984, de beginjaren met daarop aansluitend de meest succesvolle jaren van Normaal. Er staan zelfs enkele unieke allereerste opnamen op. Zelfs het allereerste nummer dat ooit aan de kunstacademie in Enschede werd gemaakt. ,,Ik wist dat die opnamen bestonden, maar dacht dat ze ergens in een geheime la lagen”, toont gitarist Ferdi Joly zich verrast over het opduiken van die tapes.

Guus Hiddink was gistermiddag speciaal naar zijn geboortestreek gekomen om de cd-box uit te reiken. Hiddink en Jolink zaten als pubers ooit bij elkaar op school in Doetinchem en zijn al die tijd goede vrienden gebleven. ,,Ik kom uiteraard nog regelmatig in de Achterhoek. Eens in de week, tien dagen. En ja, ik spreek het ook nog. En a-j niet plat kunt praot’n, moe-j ’t trouwens niet probeer’n. Wat ik met de muziek heb van Normaal? Nou, ik had vorige week nog een verjaardagsfeestje en toen draaide ik de Normaalhit ‘Ik mos pissen’. Je had die gezichten moeten zien. En ja hoor, dat verstaan ze prima in Amsterdam.”

Het is Hans van Vuuren, die er een missie van heeft gemaakt om oude opnamen van bands digitaal op te poetsen. Met zijn eigen label Centertainment Records. In het geval van Normaal met als welluidende titel ‘De bokse vol’. Behalve cd-opnamen zit er onder meer een lijvig boek in en een speciaal geperste 7”-single, alles verpakt in een luxe kartonnen doos, in een oplage van tweeduizend exemplaren. ,,Rijk word je tegenwoordig niet meer met de verkoop van cd’s. Maar als ik uit de kosten raak, ben ik al tevreden. Voor mij is dit puur hobby. Vind het mooi om oude opnamen een nieuw leven te geven. Het oeuvre van Normaal verdient dit. De technicus heeft fantastisch werk geleverd: ‘Oerend Hard’ klinkt beter dan ooit tevoren.”

Bassist Willem Terhorst beaamt dit. Hij toont zich aangenaam verrast hoe de ‘2.0-versies’ van de Normaalklassiekers vandaag de dag klinken: ,,Ik ben echt verbaasd over de kwaliteit ervan.”

Bennie Jolink is het er overigens niet mee eens dat de tijd van de grote hits ook per definitie de beste periode van Normaal was: ,,Voor mij is dat het Normaal van de laatste jaren. Als band zijn we kwalitatief namelijk enorm gegroeid. Om eerlijk te zijn, heb ik dan ook niet zoveel met die aole rommel. Dat die liedjes eeuwigheidswaarde hebben? Dat is ongetwijfeld zo. De fans willen telkens weer die oude hits horen. Die ze als vader aan hun kinderen lieten horen en later als opa. Want dat is iets waar we als band trots op zijn: drie generaties fans. Tot in ons laatste jaar 2015 kwam het voor dat we tijdens concerten kleine kinderen onze nummers zagen meezingen. Dat blijft toch wel heel erg bijzonder.”

lees verder

Bewoners van het buitengebied van Lievelde krijgen opnieuw de mogelijkheid inheemse bomen en struiken aan te schaffen voor hun eigen terrein. Het gaat hierbij om beplanting die de grote landschappelijke structuren in Lievelde versterkt, zodat dieren, vogels en planten er hun leef- en voedselgebied van kunnen maken. Aanmelden kan op www.landschapsbeheergelderland.nl.

In 2016 is het beplantingsproject Lievelde in het Groen (fase 1) van start gegaan. Met als resultaat dat veertien bewoners afgelopen januari inheemse struiken als sleedoorn, liguster, hazelaar, knotbomen, laanbomen en hoogstamfruitbomen hebben geplant voor een mooier buitengebied van Lievelde.

Als vervolg op dit project kunnen bewoners zich aanmelden voor 'Lievelde in het Groen (fase 2 )'. Deze tweede fase heeft als doel om grotere structuren in het landschap te realiseren, zoals bijvoorbeeld een laanbomenrij van minimaal 20 bomen, of een hoogstamfruitboomgaard van minimaal 15 stuks. U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier op www.landschapsbeheergelderland.nl. In dit formulier staan ook de voorwaarden (minimale afmetingen) voor deelname genoemd. Na aanmelding voor deelname bekijkt de adviseur van SLG uw wensen voor beplanting en komt samen met u tot een beplantingsplan, waarmee u dit plantseizoen 2017/2018 nog aan de slag kunt. U ontvangt namelijk al dit plantseizoen uw bomen en struiken. Uiteindelijk maken we met elkaar het buitengebied van Lievelde nog fraaier!

Het project ‘Lievelde in het Groen (fase 2)’ wordt mogelijk gemaakt door financiering van de gemeente Oost Gelre en de provincie Gelderland.

lees verder

Succesvolle campagne op bedrijventerreinen in Aalten, Dinxperlo, Groenlo en Lichtenvoorde. Het Communicatie Infrastructuur Fonds (CIF) bouwt een zakelijk glasvezelnetwerk op de bedrijventerreinen in Aalten, Dinxperlo, Groenlo en Lichtenvoorde. Alle adressen op de terreinen genaamd het Broek, de Rietstap, de Kamp, den Sliem, de Laarberg en Brandemate krijgen daarmee een aansluiting tot supersnel internet.

CIF is begin september gestart met een campagne en heeft in samenwerking met de ICT-specialisten Lankhof Beveiliging & Telecom en Wij Regelen voldoende aanmeldingen ontvangen. In de komende tijd worden de voorbereidingen getroffen om de glasvezelnetwerken te bouwen. Alle bedrijven op de bovengenoemde industrieterreinen worden voorzien van een glasvezelaansluiting, tenzij daar gegronde redenen voor zijn zoals leegstaande panden of opslagplaatsen.

Glasvezel cruciaal voor concurrentiepositie “Na de zeer succesvolle glasvezelcampagne van CIF voor het buitengebied van Aalten en Oost Gelre, ben ik erg verheugd dat ook de bedrijventerreinen kunnen profiteren van de snelheid en betrouwbaarheid van glasvezel”, aldus Gerard Nijland, wethouder voor de gemeente Aalten. “Voor een bedrijventerrein en de bedrijven die er actief zijn, is de digitale infrastructuur van cruciaal belang en ik ben ervan overtuigd dat veel bedrijven nog van dit aanbod willen profiteren.”

In samenwerking met de Industrie Kring Aalten Dinxperlo (IKAD) is extra aandacht gegeven aan de noodzaak van een digitale infrastructuur op de bedrijventerreinen. In een video lichten collega-ondernemers toe waarom ze hebben gekozen voor een glasvezelaansluiting.

Op de volgende websites staat meer informatie over de glasvezelnetwerken:

Aalten

Het Broek

www.glasvezelvoorhetbroek.nl

Dinxperlo

De Rietstap

www.glasvezelvoorderietstap.nl

Groenlo

Den Sliem, de Laarberg en Brandemate

www.snellergroenlo.nl

Lichtenvoorde

De Kamp

www.glasvezelvoordekamp.nl

 

Profiteer van 900 euro korting tot 15 november Bedrijven kunnen profiteren van 900 euro korting wanneer zij zich vóór 15 november aanmelden. Aanmelden kan eenvoudig bij ICT-specialisten Lankhof Beveiliging & Telecom (0543 495 000) en Wij regelen (0314 760 860). Zij bieden beiden verschillende abonnementsvormen aan van de serviceproviders Weserve en Plinq.

Over CIF Het Communicatie Infrastructuur Fonds beheert sinds de oprichting in 2008 het derde grootste communicatieinfrastructuurnetwerk van Nederland. Het heeft inmiddels 390.000 adressen voorzien van een aansluiting op coax- en glasvezelnetwerken.

lees verder

Saamhorigheid in Achterhoekse gemeente groot: 73% kiest voor snel internet!
Maar liefst 73% van de inwoners en bedrijven in het buitengebied van de Achterhoekse gemeenten Aalten en Oost Gelre kiest voor glasvezel. Afgelopen vrijdag werd de ondergrens van 50% deelname al ruimschoots gehaald. Het behalen van 60% deelname betekent dat CIF niet alleen de inwoners en bedrijven in het buitengebied gaat aansluiten op het snelle netwerk, maar dat ook 10 basisscholen in de gemeente Aalten en Oost Gelre de beschikking krijgen over snel internet. De wethouders van de gemeenten Aalten en Oost Gelre, Gerard Nijland en Marieke Frank, waren heel blij dit te horen van Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf.

Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf: “Wij zijn verrast door het hoge aanmeldpercentage. We weten dat er behoefte is een goede breedbandverbinding en dat een ondergrens van 50% deelname haalbaar is. Maar hier speelt de betrokkenheid van de lokale bevolking bij maatschappelijke issues zoals goed onderwijs, een grote rol. Wij lossen dan ook met veel plezier onze belofte in om bij de basisscholen een glasvezelaansluiting te maken.”

Glasvezel van cruciaal belang
Wethouders Gerard Nijland en Marieke Frank zijn enthousiast en trots: “Een geweldig resultaat dat de vraag naar een goede breedbandverbinding benadrukt en de ambassadeurs, lokale verkopers en inwoners weergeeft. Wij danken langs deze weg iedereen die zich volop heeft ingezet. Door de inzet van vele vrijwilligers hebben we laten zien dat de saamhorigheid in onze gemeenten groot is. We hebben iets voor elkaar over. En daar zijn wij als wethouders het meeste trots op.”

Achterhoek
CIF wil verder met de aanleg van glasvezel in de Achterhoek. De wethouders van Aalten en Oost Gelre dragen het stokje dan ook over naar de collega’s van Achterhoek Midden. Dit gebied bestrijkt het buitengebied met 5.000 adressen van de gemeente Oude IJsselstreek, delen van Bronckhorst, Doetinchem en Montferland.

Start werkzaamheden
CIF start begin 2018 met de voorbereidingen voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Aalten en Oost Gelre. De verwachting is dat eind 2018 iedereen die een abonnement heeft afgesloten, dan ook een glasvezelaansluiting heeft.

Meer informatie
Meer informatie is beschikbaar op de website glasvezelbuitenaf.nl


 

Eerder bericht deze week:

CIF gaat glasvezel aanleggen in buitengebied Aalten - Oost Gelre

Nu op naar 60% om de basisscholen te voorzien van snel internet!
Het buitengebied van Aalten - Oost Gelre krijgt glasvezel! Vandaag werd bekend dat 57% van de inwoners een glasvezelabonnement heeft afgesloten. Hiermee is voldaan aan de belangrijkste voorwaarde van CIF, minimale deelname van 50%, om een glasvezelnetwerk aan te kunnen leggen. Goed nieuws dus voor de inwoners van het buitengebied Aalten - Oost Gelre. Bovendien is er een extra belofte gedaan door CIF. Als maandag de teller op 60% staat, worden ook de basisscholen in Aalten en Oost Gelre voorzien van een glasvezelaansluiting.

De gemeenten Aalten en Oost Gelre bereiken ruim vóór de sluitingsdatum van 23 oktober het benodigde aantal aanmeldingen. Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf: “Een geweldig resultaat dat de vraag naar een goede breedbandverbinding benadrukt en de inzet van gemeenten, ambassadeurs, lokale verkopers en inwoners weerspiegelt. Iedereen heeft zich volop ingezet, en met succes! Door het enthousiasme uit de regio kunnen we nu al aankondigen dat er glasvezel komt. Daarnaast hebben we vanuit verschillende kanten, verzoeken gekregen om ook de scholen die nu gebruik maken van een coaxkabel, te voorzien van glas. Als maandag blijkt dat 60% van de inwoners en bedrijven meedoet, gaan we ook die belofte inwilligen.”

Glasvezel van cruciaal belang Ook Jan ter Haar en Henrie Assinck, ambassadeurscoördinatoren zijn enthousiast: “Glasvezel is cruciaal voor ons buitengebied. Bedrijven kunnen tegenwoordig niet meer zonder snel internet. Ook maatschappelijke ontwikkelingen vragen om een goede verbinding. Denk aan zorg op afstand en educatie. Voor de economische en sociale ontwikkeling van ons buitengebied is glasvezel dus van enorm groot belang. We zijn dan ook blij dat het buitengebieden van Aalten en Oost Gelre binnenkort beschikken over een snelle, veilige en betrouwbare internetverbinding. Iedereen bedankt die hieraan heeft bijgedragen!”

Nu of nooit Aanmelden voor glasvezel kan nog tot 23 oktober door een abonnement af te sluiten bij één van de vier dienstaanbieders. Inwoners die na de sluitingsdatum alsnog kiezen voor glasvezel betalen minimaal 995 euro extra, afhankelijk van de werkelijke aansluitkosten.

Start werkzaamheden CIF start begin 2018 met de voorbereidingen voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. De verwachting is dat eind 2018 iedereen die een abonnement heeft afgesloten, dan ook een glasvezelaansluiting heeft.

Meer informatie is beschikbaar op de website glasvezelbuitenaf.nl.

 

lees verder

Deelstaat zet gemeenten in Achterhoek en Kreis Borken in het zonnetje.
Ministerpresident Armin Laschet van Nordrhein-Westfalen heeft gemeenten in de deelstaat onderscheiden die zich met enthousiasme inzetten voor grensoverschrijdende samenwerking en de Europese gedachte uitdragen. Zes gemeenten ontvingen de titel ‘Europa-aktive Kommune’ die zij voor de duur van 5 jaar mogen voeren. De Stadt Bocholt ontving een speciale onderscheiding voor een grensoverschrijdend initiatief waarmee zij de samenwerking tussen gemeenten, bedrijven en sociaal-culturele organisaties in de grensregio Achterhoek-Kreis Borken versterkt.

Dit initiatief betreft het grensoverschrijdende netwerk ‘Grenzhoppers’ dat in 2016 in samenwerking tussen de gemeenten Aalten, Oost Gelre, Winterswijk en de Stadt Bocholt is opgezet. Binnen het netwerk wordt op een pragmatische manier invulling gegeven aan grensoverschrijdende samenwerking. Nederlandse en Duitse vertegenwoordigers uit de grensregio Achterhoek-Kreis Borken werken intensief samen op het gebied van toerisme, economie, onderwijs, cultuur en sport. In een jaar tijd is het netwerk gegroeid van 16 naar 170 deelnemers. Tot de meest recente activiteiten behoren het kunstproject SeptemberKunst, het 3D Xperience Center, toeristische dagtours en een grensoverschrijdend meisjesvoetbaltoernooi.

De coördinatie van het Grenzhoppers-netwerk is in handen van Nicky Eppich (Winterswijk, Oost Gelre), Tom Lamers (Aalten) en Petra Taubach (Stadt Bocholt). Op het moment dat het nieuws van de onderscheiding hen ter oren kwam, waren zij net op weg naar Maastricht om hun initiatief daar als best-practice te presenteren aan Limburgse gemeenteraadsleden en bestuurders. 

Sinds het instellen van de prijs in 2013 zijn 43 gemeenten in Nordrhein-Westfalen onderscheiden met de titel ‘Europa-aktive Kommune’ en hebben 36 gemeenten de speciale onderscheiding voor best-practice in ontvangst mogen nemen. De deelstaat telt net als Nederland ongeveer 400 gemeenten en is ook qua inwoneraantal (17,8 mln.) vergelijkbaar.

lees verder

Knoestige knotbomen vormen al eeuwenlang een vertrouwd beeld in het Nederlandse cultuurlandschap. Ze werden door boeren geknot voor kachelhout en om stelen voor gereedschap te maken. Die gebruiksfunctie is verdwenen waardoor veel markante knotbomen in het landschap zijn verdwenen. Met de aanplantactie Knotten voor het landschap! wil Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) samen met bewoners in het buitengebied deze markante bomen terugbrengen in het landschap. Helpt u mee? Bij knotbomen denken we aan knotwilgen, maar ook de es, de eik en de els zijn geschikt om aangeplant en beheerd te worden als knotboom. Elke knotboom kent een specifieke plek in ons landschap. Door een of meerdere knotbomen aan te planten, helpt u mee aan de herkenbaarheid van ons landschap!

Spelregels
Wie voldoende ruimte beschikbaar heeft voor een rij knotbomen, kan zich vóór 27 november 2017 opgeven via www.landschapsbeheergelderland.nl. De eigen bijdrage voor een knotboom varieert per soort van : € 4,-  tot € 18,- per stuk.De uitdeeldag van de bestelde bomen is op vrijdag 8 december 2017. U kunt dan de bomen bij het SLG kantoor in Rozendaal komen ophalen. Informatie over het aanplanten ontvangt u op de uitdeeldag.

Een stukje geschiedenis
Knotbomen vormen al eeuwenlang een vertrouwd beeld in het Nederlandse cultuur-landschap. Bepaalde boomsoorten werden vroeger geknot om gebruikshout te leveren: wilgentakken voor bonenstokken, essentakken voor gereedschapsstelen. Omdat deze wijze van houtproductie niet meer rendabel is, zijn inmiddels al veel markante knotbomen uit het landschap verdwenen.

“Goed advies over de juiste bomen”
SLG stimuleert de aanplant van knotbomen om de eigenheid van het cultuurlandschap te behouden en te versterken. Het is de tweede keer dat SLG deze actie organiseert. Afgelopen voorjaar zijn tweehonderd knotbomen door bewoners op hun terrein aangeplant. Een van de deelnemers was John de Jongh uit Velddriel. Hij vertelt waarom hij heeft meegedaan: “Vorig jaar heb ik met het knotbomenproject meegedaan omdat ik al een tijdje van plan was bomen te planten op mijn weiland. Door aan deze actie mee te doen krijg je goed advies over de juiste bomen, valt de prijs flink mee en neem je ook nog deel aan het herstel van het landschap. Over de actie ben ik erg tevreden en alle 27 bomen doen het prima. De begeleiding was perfect en vragen werden snel en goed beantwoord”.

Natuurwaarde
Oude knoestige knotbomen kunnen allerlei planten en dieren herbergen. Menig vogel, zoals de steenuil, vindt in een knotwilg zijn nestplaats. Ook kleine knaagdieren en een groot aantal insecten wonen in knotbomen. Bomen, struiken, grassen, varens, mossen en paddenstoelen vinden een goede humusrijke voedingsbodem in vermolmde delen van oude knotbomen. De wilg is één van de eerste inheemse lentebloeiers en de bloemen vormen een belangrijke voedingsbron voor de bijen.

Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

lees verder

De Bibliotheek Oost-Achterhoek heeft voor de derde maal op rij de landelijke certificering binnengehaald. De Stichting Certificering Openbare Bibliotheken heeft onlangs voor vier jaar haar goedkeuring gegeven aan de Bibliotheken in Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Wethouder Hoijtink heeft op woensdagmiddag 20 september het certificeringsbordje voor de gemeente Oost Gelre bevestigd in de Bibliotheek Groenlo.

Hoijtink feliciteerde de Bibliotheek met het behaalde resultaat. “Blijvende certificering van de Bibliotheek is van belang om zo toegang te kunnen houden tot de landelijke digitale datebase. Ook deelname aan het landelijke en provinciale netwerk is voor de Bibliotheek Oost-Achterhoek van belang”. De wethouder beschreef ook het belang specifiek op gemeentelijk niveau: “De aansluiting tussen gemeentelijk en bibliotheekbeleid, bijvoorbeeld op het terrein van het Sociale Domein, is belangrijk om zo samen laaggeletterdheid onder onze inwoners te bestrijden. Door certificering kan deze wens beter plaats vinden”.

De Stichting Certificering Openbare Bibliotheken (SCOB) heeft als doel het bevorderen van de kwaliteit van Nederlandse Openbare Bibliotheken. De stichting is een onafhankelijke organisatie en hanteert een objectief systeem van kwaliteitszorg en certificering en het onderhoud daarvan. Op verschillende onderdelen wordt elke bibliotheek in Nederland doorgelicht. In de voorfase levert de organisatie documenten aan over onderwerpen als bijvoorbeeld beleid, HRM en jaarverslagen, waarna er een tweetal auditdagen volgt. Tijdens deze dagen voeren de auditoren gesprekken met directie en medewerkers, maar ook met externe partijen waarmee de Bibliotheek Oost-Achterhoek samenwerkt. Zo zijn er vertegenwoordigers van onderwijs en gemeentes bevraagd over hun bevindingen met de Bibliotheek.

Bij deze auditronde is er met name gekeken naar de toekomstbestendigheid van de Bibliotheek. Daarbij constateerden de auditoren dat de Bibliotheek volop samenwerkt met het onderwijs en andere organisaties. Bijzonder vindt men in Oost Gelre de samenwerking in Groenlo met Scholengemeenschap Marianum. Ook zijn de auditoren onder de indruk van de samenwerking van de Bibliotheek Oost-Achterhoek met de belangenverenigingen en basisscholen in de kleine kernen, met als resultaat de Bibliotheek op School in elke kleine kern.

Deze voorbereiding en auditdagen hebben als resultaat dat de Bibliotheek Oost-Achterhoek zich opnieuw gecertificeerd mag noemen. En dit is, gezien het relatief lage subsidiebedrag dat de Bibliotheek Oost-Achterhoek ontvangt, een knappe prestatie, aldus de auditcommissie.

 

lees verder

Voorverkoop van de Zwarte Cross 2018 start op 18 november om 11:00 uur.
De prijzen van zowel de dagkaarten als de campingkaarten voor de aankomende editie van de Zwarte Cross 2018 zijn met bijna 10% in prijs verlaagd. Tickets voor de Zwarte Cross 2018 zijn verkrijgbaar vanaf 18 november om 11:00 uur via www.zwartecross.nl/tickets en in alle 480 Primeravestigingen in Nederland.
 
In 2018 is iedereen een Grote Denker
Door te stoppen met de Grote Denkerskorting (de vroegboekkorting) kan de Zwarte Cross voor 2018 de ticketprijzen voor iedereen verlagen. De Grote Denkerskorting was er voor de visionairen die voor het einde van het jaar een kaart kochten.  Na 1 januari maakte de Zwarte Cross de eerste nieuwe namen bekend. Maar de voorverkoop beleefde de afgelopen jaren een vliegende start en binnen een mum van tijd raakten alle kaarten met Grote Denkerskorting uitverkocht. Iedereen toonde zich een Grote Denker! Daarom zijn tickets voor de Zwarte Cross 2018 met bijna 10% verlaagd ten opzichte van de reguliere ticketprijzen in 2017. Om de beschikbaarheid van het aantal dagkaarten te vergroten is de 3 Dagenkaart niet meer opgenomen in het ticketaanbod. Het wegvallen van de 3 Dagenkaart maakt het aanbod voor tickets bovendien overzichtelijker, voor de Zwarte Cross 2018 zijn er vijf ticketsoorten verkrijgbaar.
 
Inzetten op een gesmeerde voorverkoop
Alles wordt in het werk gesteld om de voorverkoop voor de Zwarte Cross 2018 zo soepel mogelijk te laten verlopen. Er wordt hard gewerkt om de digitale wachtrij zo kort mogelijk te houden en de afronding van iedere bestelling zonder problemen te laten plaatsvinden. De Zwarte Cross benadrukt dat er drie officiële verkoopkanalen zijn. Via www.zwartecross.nl/tickets en in alle Primeravestigingen in Nederland zijn tickets vanaf 18 november verkrijgbaar. En alleen van tickets die na 18 november worden verhandeld via Ticketswap kan de Zwarte Cross de echtheid garanderen. Leden van Zwarte Cross fanclub Harder! krijgen traditiegetrouw een week voorrang op de kaartverkoop, voor hen opent de kassa op 11 november om 11:00 uur. Op 4 november om 11:00 uur start de inschrijving voor de ludieke crossklassen.
 
Nieuw: de Campingkaart inclusief caravanplek
Voor de Zwarte Crossbezoeker die met zijn camper of caravan wil kamperen op de camping is de bestelprocedure iets gewijzigd: vanaf dit jaar zijn er geen losse Camper/Caravankaarten meer verkrijgbaar. In plaats daarvan is er de Campingkaart inclusief 1 Camper/Caravanplek. De Zwarte Cross blijft gratis toegankelijk voor kinderen tot 1,40 meter. Jeugdkaarten voor kinderen tot en met 15 jaar kosten 10 euro. Toiletbezoek en parkeren blijft kosteloos op de Zwarte Cross 2018 en de muntprijs blijft ten opzichte van Zwarte Cross 2017 gelijk. Over servicekosten is festivaldirectrice Tante Rikie onverminderd duidelijk: “Nooit van m’n leven!”
 
Een overzicht van de ticketprijzen voor Zwarte Cross 2018
Ticketsoorten    Prijs  
Dagkaart    €27,50
Dagkaart Jeugd (t/m 15 jaar)    €10,00
Dagkaart kinderen (< 1,40 meter)    Gratis
Campingkaart    €120,00
Campingkaart incl. 1 Camper/Caravanplek (in dit bedrag zit € 300 borg)    €470,00
Grasnapolskykaart (in dit bedrag zit € 50 borg)    €330,00
(Alle prijzen zijn incl. eventuele toeristenbelasting, max. 15 tickets per bestelling) 

lees verder

AALTEN | OOSTGELRE Bewoners worden ingelicht over glasvezel tijdens informatieavonden.
23 Augustus starttede campagne ‘Glasvezel buitenaf’ in deelgebied Aalten – Oost Gelre.  Hieronder valt het buitengebied van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en een deel van de gemeente Berkelland. Inwoners van deze gemeenten kunnen vanaf nu tot 23 oktober 2017 een glasvezelabonnement afsluiten bij een dienstaanbieder. Al bij 50% deelname gaat de aanleg door. Om bewoners te informeren over de aanleg, kosten, voorwaarden en planning worden vier informatieavonden georganiseerd.

De campagne Glasvezel buitenaf is een initiatief van Communication & Infrastructure Fund (CIF). In totaal gaat het om ruim 3.450 huishoudens en bedrijven. Aanmelden voor glasvezel kan tot 23 oktober 2017 door een abonnement bij een dienstaanbieder af te sluiten.

Alle bewoners krijgen hetzelfde aanbod: keuze uit vier dienstaanbieders voor een passend glasvezelabonnement en een vastrechtvergoeding van 1600 euro bij eenmalige afkoop of 12,50 euro per maand. Inwoners die na de inschrijfperiode van 23 oktober 2017 alsnog kiezen voor glasvezel betalen de werkelijke aansluitkosten van minimaal 995 euro.

Informatiebijeenkomsten
Vandaag of morgen valt een uitnodiging voor de informatieavonden bij de inwoners op de deurmat. CIF kiest ervoor om inwoners persoonlijk te informeren. “Wij vinden het belangrijk om vanuit CIF te vertellen wat glasvezel is en wat de mogelijkheden zijn. Maar ook waarom een deelname van 50% noodzakelijk is om glasvezel aan te leggen. Tijdens de informatieavonden zijn ook de dienstaanbieders aanwezig. Mensen die zich al willen oriënteren op glasvezelpakketten, kunnen bij hen terecht met vragen,” vertelt Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf. 

Datum

Plaats

Locatie

04-september

Lievelde

Erve Kots

05-september

Aalten

Restaurant ’t Schepersveld

06-september

Lintelo

Kulturhus Lintelo

07-september

Lichtenvoorde

‘t Zwaantje

 

Vraag glasvezel buitengebied groot
Dat de vraag naar een goede breedbandverbinding in het buitengebied groot is, blijkt uit de reeds afgeronde campagnes van CIF. Eerder al zeiden inwoners van andere buitengebieden, zoals Berkelland, Borne, Dinkelland, Hof van Twente, Winterswijk en Zuidoost Twente ‘ja’ tegen glasvezel. In alle gebieden is het benodigde percentage van 50% gehaald en wordt dus glasvezel aangelegd.

Meer informatie over de campagne is beschikbaar op de website glasvezelbuitenaf.nl

lees verder

Jan Kolkman herenigd met muzikale maatjes.
Old Ni-js - met enkele oudgedienden van het Achterhoekse Normaal - krijgt versterking van een oude bekende. Jan Kolkman komt namelijk de gelederen versterken. Kolkman maakte in het verleden meermalen deel uit van Normaal en was ooit van de partij tijdens het geruchtmakende debuut tijdens Hemelvaartsdag 1975 in Lochem.

Old Ni-js werd ooit gelanceerd door wijlen Jan Manschot, decennialang drummer en medeoprichter van Normaal. De band heeft klassiekers op het repertoire van Normaal, maar ook van Boh Foi Toch, de band waar Manschot en gitarist Ferdi Joly eveneens lange tijd deel van uitmaakten. Bovendien speelt ook Normaalbassist Willem Terhorst in Old Ni-js. Daarnaast maakte ook Gerard de Braconier (ex-Toontje Lager) lange tijd deel uit van de band, maar hij maakt nu ruim baan voor Kolkman, overigens niet alleen gitarist maar vooral ook multi-instrumentalist.

Volgens een woordvoerder van Old Ni-js is besloten om na een langdurig dienstverband de samenwerking met De Braconier te beëindigen. ,,Door omstandigheden was de basis voor een constructieve samenwerking verdwenen. Jammer voor ons en iedereen die Old Ni-js een warm hart toedraagt, maar dit was niet te vermijden. Gelukkig hebben we in multi-instrumentalist Jan Kolkman een enthousiaste opvolger gevonden. Hij volgt niet alleen Gerard op, maar zal op zijn eigen manier zijn stempel drukken op het geluid van Old Ni-js.”
Tijdens het Høkersweekend - het jaarlijkse fanclubweekend bij café De Tol in Zelhem - maakt Kolkman zijn debuut.

lees verder

Officiële uithangmoment Bloemencorsovlag. Sommigen willen de corsovlag het liefst het hele jaar laten shinen aan de vlaggenmast. Anderen laten het dundoek, gewassen en gestreken, liefdevol in de linnenkast liggen tot de tweede zondag van september, om hem die dag, onder het zingen van het corsolied, in de top te hijsen. Maar wat is nou het officiële gele-rakker-uithangmoment? Dat is WAPPERDAG, 17 augustus 2017.

Het was zoeken naar een goede datum voor dit memorabele vlagmoment. Gekozen is voor 17 augustus, aangezien de bouwvak dan achter de rug is en het hoofd van vele Lichtenvoordenaren naar het corso staat. Daarnaast is het de verjaardag van de huidige voorzitter van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde.

Heb je de vlag nog niet tevoorschijn gehaald? Doe dat dan snel en hang hem donderdag 17 augustus in de vlaggenmast. Samen kleuren we de Lichtenvoordse straten geel! En heb je nog geen vlag? Ze zijn te koop bij Blokker in Lichtenvoorde en via de webshop op www.bloemencorso.com.

lees verder

De Zwarte Cross is voor het tweede jaar op rij volledig uitverkocht. De organisatie, Feestfabriek Alles Komt Goed BV, adviseert iedereen zonder geldige kaart om niet meer naar Lichtenvoorde af te reizen. Vandaag werden om 20:30 uur de laatste dagkaarten voor de vrijdag verkocht aan de dagkassa. Dit betekent dat net als vorig jaar 220.000 mensen zullen afreizen naar het Achterhoekse Lichtenvoorde om zich te laven aan muziek en theater op 32 podia, motorcross, stunts en ander spektakel. Veel mensen verlieten vanmiddag het terrein vanwege de regen, maar na de eerste zonnestralen aan het begin van de avond wisten veel bezoekers de weg naar het festivalterrein (weer) te vinden.
 
Gisteren opende festivaldirectrice Tante Rikie de poorten van de camping. Hier zullen de komende dagen 25.000 bezoekers verblijven. De komende dagen worden de bezoekers met dag- en 3-dagen kaarten verwelkomt. Mits ouders een dagkaarten hebben, hebben hun kinderen tot 1,40 meter - zoals altijd - het gehele weekend gratis entree. De sfeer op het terrein is goed en iedereen is in een opperbeste stemming.
 
Zwarte Cross 2017: Vaak bu-j te bang!
Vrij vertaald betekent dit adagium zoveel als: ‘maak je toch geen zorgen’, ‘spring eens in het diepe’ of ‘no guts, no glory!’. ‘Vaak bu-j te bang!’ is in het Oosten van het land een veelgehoorde reactie op onmatig overwegen, verkrampt risicomijden of het tentoonspreiden van een chronisch gebrek aan lef. Niemand is ooit beter geworden van over analyseren, dingen kapot relativeren of alsmaar cirkel-redeneren. De Zwarte Cross promoveert dit magische mantra tot de slogan van deze 21ste editie en hoopt dat het zal uitgroeien tot de lijfspreuk van alle duizenden Zwarte Crossers. Vaak bu-j te bang!

Zwarte Cross 2017; 13-14-15-16 juli
Festivalterrein de Schans, Lichtenvoorde
www.zwartecross.nl

lees verder

Na een hartelijk welkom op het Zwarte Cross terrein werd op de persmiddag onder meer uitleg gegeven over Stichting Pak An, en wat er allemaal al gerealiseerd is dit jaar. Voorzitter van de KNMV roemde de prettige samenwerking met de organisatie en de sporters van de Zwarte Cross talentententuin werden voorgesteld. Ook Amnesty International gaf een korte uitleg.
Na een korte regenbui werd de Pers rondgeleid over het terrein door Ronnie Degen: projectleider en mede-eigenaar Feestfabriek. Omdat er vorig jaar een knelpunt was bij de toegang tot het crossterrein, is op die plek veel meer ruimte gecreëerd door het verplaatsen van de Bayou, het Roadhouse en de Kroegenstraat. Het dance podium is verplaatst naar de Engelse schans en is nu in de open lucht. Nieuw is de fijnproeversweide waar verschillende foodtrucks staan. En ook nieuw is Playa Gasolina, waar maximaal 500 mensen kunnen zwemmen, relaxen en eventueel iets avontuurlijkers kunnen doen: tokkelen.

We bedanken de organisatie voor de gastvrije middag en wensen hen veel succes met de laatste puntjes op de i. en een fantastisch weekend!

Bekijk hier de foto's van de Persmiddag!

lees verder
Feestfabriek helpt jonge atleten uit Oosten des lands die de wereldtop willen halen.
De weg naar professionaliteit kent vele ontberingen en vele talenten haken tijdens de beklimming om verschillende redenen af. De bekendheid van de Zwarte Cross zou de jonge talenten en de bekendheid van hun sport een verdiend duwtje in de rug kunnen geven. Daarom richt de organisatie van de Zwarte Cross, de Feestfabriek, Alles Komt Goed BV, de Zwarte Cross Talententuin op.  

De Zwarte Cross promocommissie gaat zeven talentvolle, jonge atleten helpen met hun communicatie, naamsbekendheid en netwerk. Tevens wordt via de online-mediakanalen van onder andere de Zwarte Cross op regelmatige basis een inkijkje gegeven in het roerige en interessante leven van de jonge topsporters, die onderweg zijn naar de top. Welke atleten dit zijn, dat wordt op de Zwarte Cross Persdag bekendgemaakt. De persdag vindt plaats op dinsdag 11 juli op het terrein van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde.

Het initiatief komt van sportliefhebbers en oprichters Gijs Jolink en Hendrik Jan Lovink. Zij vertellen: “Verstand van trainen en techniek van topsport hebben we niet. Als het goed is, hebben de talenten en hun coaches dat zelf. Ook ambitie en talent hebben ze al, anders waren ze niet zo ver gekomen, want de meeste jonge atleten bevinden zich in hun leeftijdscategorie nu al aan de top. Wij willen helpen deze jonge honden en hun coole sporten de aandacht te geven die ze verdienen.” De sporten die de atleten bedrijven zijn: boksen, fietscross, schaatsen, skeeleren, motorcross, wegracen en veldrijden. “Deze talenten willen wereldkampioen op het hoogste niveau worden en ze gaan ervoor. Het is al een heel moedig besluit om op jonge leeftijd zo je nek uit te steken. Je moet een beetje gek zijn om er zoveel voor te laten en je moet lef hebben, vaak bu-j te bang is niet voor niets de officiële slogan van de Zwarte Cross 2017. Iedereen die ergens helemaal voor gaat om het in ieder geval te proberen, verdient respect. Over tien jaar weten we of deze talenten hun dromen verwezenlijkt hebben, man wat zouden we dan trots zijn!”, aldus Jolink en Lovink.

Op het moment dat een van de talenten zijn of haar doelen op het gebied van professionaliteit en communicatie gehaald heeft of om andere redenen wil stoppen, dan komt er plaats voor een nieuw talent. Zo kan de Talententuin steeds plek bieden aan nieuwe ambitieuze atleten.
lees verder

26.848 bezoekers bezochten het meest relaxte festival van Nederland op haar nieuwe locatie in Vorden. Afgelopen weekend heeft voor de vijfde maal festival ‘Mañana Mañana’ plaatsgevonden. Kasteel Vorden en omgeving waren dit jaar voor de eerste maal het zonovergoten en sprookjesachtige decor. Met 26.848 bezoekers was het meest relaxte festival van Nederland bijna uitverkocht. De organisatie, De Feestfabriek Alles Komt Goed BV, is uitermate tevreden over het verloop van het festival. “Mañana Mañana heeft ondanks de verhuizing van Landgoed Enghuizen in Hummelo naar Kasteel Vorden haar magische sfeer behouden, de sfeer onder de festivalgangers is geweldig”, aldus de Feestfabriek. Tot op heden is het festival, net als bij alle voorgaande edities, zonder enige calamiteiten verlopen.

Buurt maken, keihard relaxen en superontspannen ‘knappen’!
De mix van muziek, theater, cultuur en Bourgondisch eten en drinken bleek ook dit jaar in de smaak te vallen. Op donderdag 15 juni werd de nieuwe locatie ingewijd door de campinggasten en inwoners van de voormalige gemeente Vorden. Volgens goed Achterhoeks gebruik heeft Mañana Mañana ‘buurt gemaakt’ met 3.000 buurtgenoten. De donderdagavond was voor hen gratis toegankelijk, zodat er voor alle aanwezigen de mogelijkheid was om elkaar en het festival te leren kennen. Deze supergezellige dag vormde de ouverture van de drie daaropvolgende festivaldagen waarop bezoekers konden genieten van ruim 120 muziek- en theateracts op acht verschillende podia. Nieuw dit jaar was het Open Podium, waar iedereen zijn talenten mocht laten zien. Daarnaast kon men zich te goed doen aan een uniek programma, zoals je eigen visje hengelen en grillen met verse kruiden, de muzikale workout ‘Silent Skippy Disco’, mini colleges door vooraanstaande wetenschappers in de ‘Universitipi’, de culinaire muziekhappening ‘Food Vibrations’, een siersmederij, een workshop wildplukken, fossielen zoeken voor kinderen, een geheel verzorgde dinnershow met theater, een workshop emmertrommelen, de festivalmarkt en nog veel meer.

Mañana Mañana 2018
De volgende editie van Mañana Mañana zal plaatsvinden op 14-15-16-17 juni 2018. De voorverkoop voor deze zesde editie start op zaterdag 7 oktober 2017 om 11.00 uur.  

Mañana Mañana – Het meest relaxte festival van Nederland!
14-15-16-17 juni 2018
Kasteel Vorden, Vorden
www.mananamanana.eu

lees verder

Nieuwsbrief van de Zwarte Cross:
Het heeft even geduurd maar we zijn er in geslaagd om het programma van de Zwarte Cross compleet te maken. We zijn er trots op dat het een mooi en gevarieerd en kwalitatief goed programma is geworden.
 
Magpie Salute uit de Verenigde Staten is een bluesband met leden van onder andere The Black Crowes, een act die al eerder zijn opwachting maakte in Lichtenvoorde. De tienkoppige band uit de VS is een favoriet van veel Feestfabriekers en de organisatie is dan ook verguld met de boeking. The Magpie Salute speelt op vrijdag. Ook Guus Meeuwis is van de partij op vrijdag 14 juli. Alleen voor de vrijdag zijn nog dagkaarten verkrijgbaar. 

Check de hele lijst nieuwe namen opwww.zwartecross.nl

lees verder

Op 31 mei 2017 wordt het 100ste Klompenpad geopend. Toen Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht het eerste Klompenpad openden in 2002, verwachtten ze niet dat dit 15 jaar later uitgegroeid zou zijn tot een routenetwerk met 100 Klompenpaden en meer dan 1.000 vrijwilligers. Om dit groots te vieren is er in de vier dagen voor de opening een heuse Klompenpadmeerdaagse. Van zaterdag 27 t/m dinsdag 30 mei kun je meewandelen op een Klompenpad.

Klompenpadmeerdaagse

De wandelingen worden georganiseerd door de lokale Klompenpadbeheervrijwilligers. Maak tijdens deze Klompenpadmeerdaagse op een andere manier kennis met de Klompenpaden en de vrijwilligers die de Klompenpaden onderhouden! Er zijn 29 wandelingen waar je uit kunt kiezen. Op zaterdag en zondag zijn de wandelingen ’s middags en op maandag en dinsdag kan je ’s avonds lekker meewandelen. Kijk voor meer informatie over de wandelingen op www.klompenpaden.nl/100-klompenpaden/. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Opening 100ste Klompenpad
Op woensdagmiddag 31 mei a.s. opent Landschap Erfgoed Utrecht het Jufferpad. Een mijlpaal, want het is het 100ste Klompenpad. Alle geïnteresseerden worden uitgenodigd om dit van 15.30 tot18.30 uur mee te vieren op Fort aan de Buursteeg in Renswoude. De Bosnimf ontvangt je graag voor een leuke middag met een gevarieerd programma. Dhr. Van Beek, commissaris van de Koning in Utrecht, dhr. Cornielje, commissaris van de Koning in Gelderland en mevr. Klip-Martin, dijkgraaf Waterschap Vallei en Veluwe verrichten de officiële openingshandeling. Daarna zijn er leuke workshops waar iedereen aan mee kan doen. Ook wordt ook het boek ’50 nieuwe Klompenpaden’ gepresenteerd. Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op www.landschaperfgoedutrecht.nl.


Over Klompenpaden
Klompenpaden zijn populair. De makers van Klompenpaden - Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland - willen dat iedereen al wandelend kan genieten van de mooie omgeving. Lekker struinen door het weiland, kleine doorsteekjes ontdekken, een kop koffie bij een boerenerf. Genieten van frisse lucht, rust en de streek. Klompenpaden bieden een unieke combinatie van wandelen over herstelde historische paden en boerenland. Kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl.

lees verder

Schoolbestuur LIMA/Reflexis, de kleine kernen van Oost Gelre en het gemeentebestuur van Oost Gelre hebben vandaag een intentieverklaring ondertekend over de toekomst van het basisonderwijs in de kleine kernen.
Een werkgroep met afgevaardigden van alle drie partijen heeft het afgelopen jaar intensief overleg gevoerd over de leefbaarheid in de kleine kernen Lievelde, Vragender, Harreveld, Zieuwent en Mariënvelde en Zwolle. Een leefbaarheid die onder druk staat door demografische ontwikkelingen. Dit heeft gevolgen voor voorzieningen in de kleine kernen, voor sport, zorg, wonen en werken, maar ook voor de school in de kleine kern.

Onder regie van de gemeente heeft de werkgroep het afgelopen jaar gewerkt aan een bovendorpse visie op leefbaarheid in de kleine kernen. Een belangrijk  aspect daarin is de school in de kleine kern. Alle partijen onderschrijven dat de school een wezenlijk onderdeel is van de leefbaarheid binnen een dorp.

LIMA/Reflexis, inmiddels bekend onder naam Paraatscholen, heeft nu afspraken gemaakt met de dorpsbelangenorganisaties van de kleine kernen waar de school actief is. Die afspraken hebben tot doel in gezamenlijkheid te kijken hoe ze het onderwijs in de kleine kernen op een verantwoorde manier kunnen blijven faciliteren.

Daarnaast wordt ook nog in samenwerking met de Provincie Gelderland gewerkt aan een bovendorpse visie op leefbaarheid. Deze visie zal naar verwachting de komende maanden het levenslicht zien. De visie beschrijft hoe de kleine kernen hun toekomst zien als het gaat om thema’s als wonen, werken, voorzieningen, zorg en onderwijs.

lees verder

In de eerste 12 maanden van Stichting Pak An zijn maar liefst ruim 135 uitgewerkte plannen ingediend. Plannen die de Achterhoek nog mooier maken. Daarnaast kwam een veelvoud van dit getal binnen aan reacties van organisaties en mensen die willen meehelpen of samenwerken met Pak An. Een kraakhelder signaal dat de stichting de juiste snaar raakt en aan een behoefte voldoet.

“Pak An is in mei 2016 opgericht door Grolsch en De Feestfabriek”, vertelt directeur Johan Godschalk. “Ons doel is ideeën die bijdragen aan de toekomst van de Achterhoek te ondersteunen. Goede voorstellen kunnen door iedereen in Nederland worden ingediend, zolang de resultaten maar ten goede komen aan de Achterhoek. Plannen die gehonoreerd worden krijgen persoonlijke coaching bij de realisatie, inzet van netwerk en publiciteit, en/of een financiële bijdrage. Deze financiële bijdrage mag terugbetaald worden aan de stichting, zodat daarmee weer anderen geholpen kunnen worden. Jaarlijks wordt voor minimaal 50.000 euro aan financiële steun verleend.”

Wat voor ideeën worden nu zoal gehonoreerd? Dit gaat van pop-up restaurants in leegstaande panden, een mindful kaartenspel voor kinderen, een life design label, een dorpsontbijt, een bootcampbos, een website met hotspots, films over integratie en educatie, een festival der ambachten, de eerste Achterhoekse whisky, een boek vol bijzondere Achterhoekers, groenteproductie in eigen beheer en ga zo maar door. Godschalk: “Dit laat zien hoe divers de plannen van karakter en omvang zijn. Maar er is wel een gemene deler, namelijk dat de Achterhoek er nog aantrekkelijker van wordt.”

Heb jij ook een tof idee? Gewoon indienen. Pak An!!
www.facebook.com/anpakken
www.anpakken.nl

lees verder

De Dansvloer, het dancepodium van de Zwarte Cross, verkast naar de Engelse schans. Deze unieke gerenoveerde vestinglocatie uit de Tachtigjarige Oorlog wordt tot groot plezier van de festivalorganisatie toegankelijk voor het hele festivalpubliek. Vijfduizend danceliefhebbers gaan er dansen op het slagveld.
 
Dansen en feesten in vrede op een voormalig strijdtoneel

De Engelse schans werd in 1627 gebouwd door het Staatse leger als verdediging tegen het Spaanse leger. Dit gebeurde tijdens de Tachtig Jarige oorlog. Bijna 400 jaar na dit internationale conflict gaan duizenden Zwarte Crossers gebroederlijk en in vrede met elkaar dansen en feesten. “Op de plek waar men elkaar ooit naar het leven stond gaat het in 2017 opnieuw gruwelijk spoken. Maar nu op een positieve manier!,” aldus een trotse festivaldirectrice Tante Rikie. De nieuwe locatie van de Dansvloer geeft bezoekers een unieke festivalervaring: waar de vestingwal ooit bescherming bood tegen een bloeddorstige vijand, creëert de aarden wal nu een knusse sfeer. Met een aankleding van wapperende banieren, wapengekletter, optrekkende kruitdampen en tromgeroffel zullen bezoekers van de Dansvloer zich middenin de Tachtig Jarige oorlog wanen, zij het tijdens de wapenstilstand. Tante Rikie: “Want stel je voor, na 40 jaar knokken heb je toch wel zin in een feestje.”
 
DJ Jean en Metal Theo toegevoegd aan line-up

DJ Jean en Mental Theo zullen hun opwachting maken op Dansvloer op vrijdag. Voor vrijdag werden eerder aangekondigd: DJ Paul Elstak en The Dreamteam. Op zaterdag zie je Frequencerz, Thomas Newson en Tony Junior achter de draaitafels. Op zondag maakt onder andere de Rotterdamse Miss Monica haar opwachting.
 
De Engelse schans nu bij het festivalterrein

De Dansvloer (voorheen een feesttent) biedt als open air podium plaats aan vijfduizend dansers. Dat is maar liefst tweeduizend meer dan in de feesttent. De Engelse schans is sinds 2002 in zijn oude vorm hersteld na een reconstructie en was niet eerder voor al het Zwarte Cross publiek vrij toegankelijk. Iedere week maakt de Zwarte Cross nieuwe namen voor de programmering bekend. Daarbij komen in de komende tijd meer nieuwe namen voor de Dansvloer bij. Voor de Zwarte Cross 2017 zijn enkel nog vrijdagkaarten beschikbaar.

Zwarte Cross 2017; 13-14-15-16 juli
Festivalterrein de Schans, Lichtenvoorde
www.zwartecross.nl

lees verder

De gemeente Oost Gelre en De Feestfabriek – Alles komt goed BV, organisator van de Zwarte Cross, hebben een 10-jarige samenwerkingsovereenkomst. Burgemeester Annette Bronsvoort is positief over deze stap: ‘Met deze overeenkomst borgen we de intensieve samenwerking rondom de Zwarte Cross voor de komende jaren. Bovendien zetten we ons gezamenlijk in voor de ontwikkeling van De Besselinkschans als evenemententerrein. Iets wat past bij onze kwaliteit als evenementengemeente.”


Samenwerkingsovereenkomst Zwarte Cross 2017-2026


In de overeenkomst staat onder andere dat de gemeente haar gronden binnen De Besselinkschans ter beschikking stelt aan de Zwarte Cross. De visvijver in gebruik door LHV De Rietvoorn vormt daarop een uitzondering. Verder willen beide partijen structurele investeringen doen in de infrastructuur van het evenementengebied én zich in te zetten voor behoud van natuur en natuurwaarden van De Besselinkschans.

Uitvoering Visie Besselinkschans
Vanuit de Visie Besselinkschans zet de gemeente zich onder andere in voor verbetering van de paden, de routestructuur en de landschappelijke kwaliteit. Zo worden op dit moment verharde karrensporen aangelegd bij delen van de Flierdijk, Schansweg en Eikendijk. Dit zorgt voor een betere bereikbaarheid en toegankelijkheid van het gebied. Verder zet de gemeente zich in voor ruimere mogelijkheden voor kleine evenementen in het rijksmonument de Engelse Schans. Dit door het verleggen van een natuurverbinding in het kader van het Gelders Natuur Netwerk (GNN).

“Draagvlak voor de Zwarte Cross is groot”
Burgemeester Bronsvoort: “Wij zijn een evenementengemeente, maar misschien nog wel meer een evenementengemeenschap. Bijna alle evenementen worden door onze inwoners georganiseerd en gedragen. En hoewel de Zwarte Cross een commercieel evenement is, geldt dit ook voor de Zwarte Cross. Dit zie je bijvoorbeeld aan de ruim 100 lokale verenigingen die tijdens de Zwarte Cross geld verdienen voor de clubkas. Door de inzet van zo’n 3000 vrijwilligers zijn weer heel veel andere activiteiten bij die verenigingen mogelijk. Maar je ziet het ook aan het draagvlak dat er voor het evenement is onder de verschillende grondeigenaren.”

Trots op evenement
“Wij zijn trots op dit evenement in Oost Gelre. Het zet ons op de kaart en roept internationaal een beeld op dat past bij Oost Gelre en bij de Achterhoek; namelijk die van bourgondische gezelligheid en gastvrijheid. Ik ben ook trots op alle inwoners die zich betrokken voelen bij de Zwarte Cross. We doen het samen. Het vertrouwen is groot. Het is prachtig dat de Zwarte Cross zich verbindt zich langjarig verbindt aan het evenemententerrein en nog vele jaren dit mooie evenement gaat organiseren in onze gemeente”, aldus burgemeester Bronsvoort.

Vergunningverlening
De afspraken uit de samenwerkingsovereenkomst zijn een aanvulling op de zakelijke afspraken die worden gemaakt in het kader van de vergunning voor het plaatsvinden van de Zwarte Cross. Samen met de veiligheidsdiensten en het waterschap maakt  de gemeente ieder jaar duidelijke afspraken met De Feestfabriek. Bijvoorbeeld over verkeer, veiligheid, openbare orde, toezicht en handhaving.

lees verder

De week van Natuurlijk Schoon zwerfvuilopruimactie van 3 tot en met 7 april.
Op vrijdag 7 april heeft wethouder René Hoijtink het startsein gegeven voor Natuurlijk Schoon op KBS Frans ten Bosch in Lichtenvoorde. De school gaat samen met 15.000 andere leerlingen uit 18 ROVA-gemeenten de straten op om de omgeving van hun school vrij te maken van zwerfvuil. Van maandag 3 tot en met vrijdag 7 april doen 217 scholen mee aan de week van Natuurlijk Schoon, een initiatief van het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon van ROVA.

Voorzien van opvallende hesjes en handschoenen, gewapend met knijpertjes en vuilniszakken, hebben de kinderen in de omgeving van de school zwerfvuil opgeruimd. Ze werden daarbij begeleid door leerkrachten en ouders. Het ingezamelde zwerfvuil werd door ROVA opgehaald.

Startsein door wethouder René Hoijtink
In de gemeente Oost Gelre deden deze week 15 scholen mee. Wethouder René Hoijtink is speciaal naar de school gekomen om het startsein te geven voor Natuurlijk Schoon. “Iedereen voelt zich fijner in een schone omgeving, daarom is het heel goed dat jullie je hiervoor inzetten. Om jullie te bedanken voor jullie inzet krijgen jullie een speciaal cadeau voor op het schoolplein”, aldus de wethouder.

Knikkertegel voor op het schoolplein
Alle scholen die dit jaar meededen met de opschoonactie Natuurlijk Schoon ontvingen dit cadeau. NederlandSchoon heeft de knikkertegel beschikbaar gesteld aan alle scholen die meedoen met het opruimen van zwerfvuil. Wethouder René Hoijtink: “Het is een heel bijzondere knikkertegel! Hij is namelijk gemaakt van gerecycled plastic”. Naast de knikkertegel heeft iedere school een educatieve video gekregen waarin te zien is welke producten gemaakt kunnen worden van plastic, wanneer je je afval goed scheidt.

Over ‘Natuurlijk Schoon’
Natuurlijk Schoon is een samenwerkingsproject dat geïnitieerd is door ROVA. In samenwerking met 18 ROVA-gemeenten en scholen uit het basisonderwijs wordt zwerfvuil opgeruimd en worden de leerlingen bewust gemaakt van het belang van een schone leefomgeving.

lees verder

Op 3 mei 2017 start in de gemeenten Doetinchem, Oude IJsselstreek, Aalten en Oost Gelre de cursus Politiek Actief. Deze gratis cursus biedt inwoners de gelegenheid om kennis te maken met de lokale politiek en de mogelijkheden om hierin actief te worden. Met deze cursus hopen de deelnemende gemeenten hun inwoners enthousiast te maken om politiek actief te worden, bijvoorbeeld als lid van een politieke partij, in een adviesraad of als raadslid.

Voor wie is de cursus bedoeld?
De cursus Politiek Actief is bedoeld voor iedereen die erover nadenkt om politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. De cursus is zeer geschikt voor iedereen die wil weten hoe de democratische rechtsstaat functioneert en een actieve rol wil spelen in de beïnvloeding van de lokale politiek.

Programma
De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten, die afwisselend plaatsvinden in de gemeentehuizen van Doetinchem, Oude IJsselstreek, Aalten en Oost Gelre. Elke bijeenkomst heeft een ander thema. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Naast het vergroten van kennis over de politiek in het algemeen en de gemeentelijke politiek, versterken deelnemers ook hun vaardigheden, zoals debatteren en lobbyen bij de gemeente. Gastdocenten geven presentaties en uiteraard ontmoeten de deelnemers ook lokale politici en bestuurders om ervaringen uit de praktijk te horen.

 

Het programma  ziet er als volgt uit:

Datum:

Plaats:

Thema:

Woensdag 3 mei

Doetinchem

Introductie en kennismaking: Hoe wordt Nederland bestuurd en wat is de plaats van de gemeente? Verkiezingen/politieke partijen

Woensdag 10 mei

Oude IJsselstreek

De gemeente: Hoe werkt de gemeente en besluitvorming binnen de gemeente?

Woensdag 17 mei

Aalten

De gemeenteraad: Taken, rollen en instrumenten van de gemeenteraad, basiskennis over gemeentefinanciën

Woensdag 24 mei

Oost Gelre

Lobbyen bij de gemeente

Woensdag 31 mei

Doetinchem

Debatteren

Daarnaast bezoeken de cursisten een raadsvergadering en krijgen zij de kans om een (korte) stage te lopen bij een politieke partij in hun gemeente.

De cursusavonden zijn van 19.30 tot 22.00 uur en worden verzorgd door ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat.

Aanmelden
Inwoners van de gemeente Oost Gelre kunnen zich tot uiterlijk vrijdag 21 april aanmelden door een mail te sturen met naam, telefoonnummer, e-mailadres en een korte motivatie naar . Inwoners van de overige deelnemende gemeenten kunnen contact opnemen met hun eigen gemeente. Deelname aan deze cursus is gratis.

Het aantal beschikbare cursusplekken is beperkt. Onze voorkeur gaat uit naar inwoners (met name jongeren) zonder politieke achtergrond, maar met de ambitie om actief te worden in de lokale politiek.

lees verder

Het innovatieve bedrijf Kuster Olie realiseert een nieuw duurzaam tankstation op regionaal bedrijvenpark Laarberg. De onderneming kiest voor een modern en op de toekomst gericht tankstation bij de ingang van het park die direct in verbinding staat met een afrit van de vernieuwde N18.

Commercieel directeur Jan Pieter de Wilde is er trots op dat Kuster Olie en Laarberg tot overeenstemming zijn gekomen voor de vestiging van een nieuw tankstation. ‘Het is voor ons weer een belangrijke stap in de ontwikkeling van onze onderneming. De locatie is strategisch gezien waardevol met het oog op de vernieuwing van de N18 waardoor de bedrijvigheid toe zal nemen’, zegt hij. ‘Dat wij ervaring hebben met duurzaamheid heeft de doorslag gegeven. Zeer recent zijn weop een station in Doetinchem in samenwerking met AGEM gestart met de verkoop van groen gas, afkomstig van een mestvergistingsinstallatie op proefboerderij De Marke.’

Gericht op de toekomst
Kuster Olie is gericht op de toekomst. ‘Wij zijn vergeleken met de grote brandstofleveranciers een kleine organisatie, maar wel flexibel en slagvaardig’, legt De Wilde uit. ‘Daarom spelen wij snel in op nieuwe ontwikkelingen en bouwen we op Laarberg een vestiging met een nieuw concept.’

Het nieuwe station oogt vriendelijk en is ingepast in de omgeving. Behalve tanken kan men drink- en etenswaren en andere producten kopen in de shop en er zijn werkplekken. Naast het tankstation is een carwash die ook geschikt is voor vrachtwagens. Het station heeft innovatieve en duurzame voorzieningen. Op het dak bevinden zich zonnepanelen, men kan er LNG (aardgas)tanken, er zijn oplaadpunten voor elektrische auto’s en er worden voorbereidingen getroffen voor het leveren van waterstof.

Blij met Kuster Olie
Wethouder Marieke Frank van gemeente Oost Gelre  is ingenomen met de komst van Kuster Olie. ‘Uiteraard zijn we blij met een bedrijf dat zo goed past in het duurzame concept van Laarberg’, zegt Frank. ‘Daarnaast is het belangrijk dat het bedrijvenpark met Kuster Olie een voorziening krijgen waar de mensen niet alleen kunnen tanken en hun auto wassen, maar ook terecht kunnen voor een lunch of om even te werken.’
Kuster Olie heeft een hoofdvestiging met een oliehandel en tankstation in Babberich. Het bedrijf heeft circa 20 tankstations in de Achterhoek en direct over de grens in Duitsland. Kuster Olie onderscheidt zich door een creatieve en duurzame aanpak. Zo heeft het bedrijf een tankstation in de kleuren van voetbalclub De Graafschap en verkoopt het groen gas en aardgas.

Regionaal Bedrijvenpark Laarberg
Laarberg is het regionale bedrijvenpark in het oostelijke deel van de Achterhoek gelegen aan de N18. Het park is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeenten Berkelland en Oost Gelre met als doel de concurrentiepositie van de regio te waarborgen en te verbeteren. Er zijn ruime kavels beschikbaar met vestigingsmogelijkheden voor ondernemingen tot en met milieucategorie 5. Laarberg heeft uitstekende faciliteiten en richt zich onder andere op de maakindustrie, agro food en duurzame energie. Kuster Olie is in 2017 al het tweede bedrijf dat te kennen gaf zich op Laarberg te vestigen.

lees verder

Glasvezelaansluiting voor álle 25.000 adressen naar verwachting in 2019 gereed.
Na de zomer kunnen bewoners in het derde Achterhoek-gebied Aalten en Oost-Gelre zich inschrijven voor toegang tot snel internet en televisie met haarscherpe beelden. Wanneer de helft van de adressen in het buitengebied zich tijdens de campagne aanmeldt, start het Communicatie
Infrastructuur Fonds (CIF) in januari 2018 met de bouw van het glasvezelnetwerk. Naast een abonnement bij een serviceprovider, betalen bewoners voor een glasvezelaansluiting maandelijks een vergoeding van 12,50 euro. Het is ook mogelijk om deze ‘vastrechtvergoeding’ voor 1.600,- euro eenmalig af te kopen.
Nog dit jaar stelt CIF circa 100 miljoen euro beschikbaar om 32.000 plattelandsadressen toegang te bieden tot snel internet. De adressen zijn verdeeld over acht regio’s waar in de komende maanden glasvezelcampagnes starten, waaronder de Achterhoekse gemeenten samen met Lochem, Zutphen en
Doesburg. Hiervoor zijn vorig jaar convenanten gesloten tussen CIF en de elf gemeenten. De verwachting is dat alle 25.000 adressen in deze elf gemeenten eind 2019 toegang krijgen tot het glasvezelnetwerk.

Ambitie om álle adressen van glasvezel te voorzien
Met de start van nieuwe glasvezelcampagnes maakt CIF een belangrijke stap voorwaarts om uiteindelijk álle adressen in het buitengebied van Nederland toegang te bieden tot snel internet. Piet Grootenboer, directeur Glasvezel Buitenaf: “We zijn blij dat we onder andere in de Achterhoek van start kunnen gaan met een glasvezelcampagne. Voor de bewoners van Aalten en Oost-Gelre is dit natuurlijk fantastisch nieuws, maar ook voor de andere gebieden in deze regio biedt het eveneens een mooi perspectief. We kijken ernaar uit om samen met de gemeenten en ambassadeurs de campagne in gang te zetten. ”

Aanbieders en kosten
Bewoners en bedrijven kunnen kiezen uit de diensten van meerdere dienstenaanbieders. Voorafgaand aan de campagne is bekend welke dit zijn. Naast een abonnement bij een dienstaanbieder, betalen bewoners ook een aansluitbedrag om de glasvezel aan te leggen naar de woning. De aansluitkosten worden aangeboden in twee betalingsvarianten (inclusief btw): maandelijks een vastrechtbijdrage van 12,50 euro óf eenmalig 1.600,- euro zonder maandelijkse vastrechtbijdrage. Het aanbod geldt voor alle adressen in het buitengebied zonder coaxaansluiting.

Over CIF
Het Communicatie Infrastructuur Fonds beheert sinds de oprichting in 2008 het derde grootste telecomnetwerk van Nederland. Het heeft inmiddels 350.000 adressen voorzien van een aansluiting op coax- en glasvezelnetwerken. Eerder realiseerde CIF al tien succesvolle glasvezelprojecten voor ruim 32.000 adressen in het buitengebied. Deze gebieden bevinden zich met name in Overijssel, Gelderland en Brabant.

lees verder

Binnenkort gaat de eerste schop in de grond voor het nieuwe schoolgebouw voor ongeveer 450 studenten van de opleidingen Sport en bewegen en 250 studenten Veiligheid en vakmanschap van het Graafschap College. Op de plek van de oude tennishal op het Doetinchemse Sportpark Zuid krijgen zij vanaf schooljaar 2018 les in een modern, licht en open schoolgebouw. De nieuwbouw staat vlakbij bijbehorende binnen- en buitensportaccommodaties als de Topsporthal met bijvoorbeeld dojo, turn-, fitness- en andere sportzalen en de sportvelden van DZC ‘68. “Een ideale locatie voor het combineren van theorie- en praktijklessen,” begint een trotse opleidingsmanager Sport en bewegen Ap te Winkel. En er gaat nog meer gebeuren in het nieuwe gebouw: “Twee externe partijen, Sportservice Doetinchem en SportmedX, die beiden, net als wij, zeer nauw betrokken zijn bij allerlei bewegingsactiviteiten in onze regio, gaan als huurders gebruik maken van deze nieuwe locatie. Een mooie mix van disciplines en kwaliteiten rondom sport en bewegen,“ vertelt hij enthousiast.

Graafschap College bouwt aan toekomst
Het onder één dak brengen van de opleiding Sport en bewegen met Sportservice Doetinchem en SportmedX biedt voor alle partijen extra kansen: “Het is een unieke bundeling van krachten tussen werkveld en onderwijs, een impuls die zowel voor deze organisaties als voor de regio Achterhoek voordelen heeft. Zo willen we de huidige samenwerking met Sportservice Doetinchem graag verder uitbouwen en intensiveren,” gaat Ap te Winkel verder. “Veel van onze studenten lopen er al stage of zijn direct betrokken bij beweeg- en leefstijlprojecten voor jong en oud. Er gebeurt op dit moment erg veel op het gebied van sport, bewegen en vitaliteit, er liggen mooie kansen om samen onze regio verder te brengen op dit vlak. Als Graafschap College willen we bouwen aan up-to-date en innovatief onderwijs in een ‘hybride‘ leeromgeving, dat aansluit bij wat de maatschappij in het algemeen en onze regio in het bijzonder vraagt. Een samenwerking waarbij werkveld en opleidingen elkaar wederzijds beïnvloeden en versterken, daar ligt de toekomst. SportmedX sluit op het vlak van sportmedische begeleiding prachtig aan. Deze organisatie is betrokken bij de sportkeuringen van onze studenten en zou voor hen ook wat kunnen betekenen als stageplek of in de begeleiding bij en behandeling van blessures. Ideaal om deze deskundigheid als het ware ‘in huis’ te hebben.”

Sportservice Doetinchem beweegt jong en oud
Madelon Nolsen, manager bij Sportservice Doetinchem, is ook blij met haar nieuwe plek: “Sportservice Doetinchem is een onafhankelijke stichting, die in 2012 is opgericht om onder andere het sportbeleid van de gemeente Doetinchem uit te voeren. De buurtsportcoaches, docenten en verenigingsconsulent ondersteunen sportverenigingen en individuele sporters in de gemeente Doetinchem en organiseren en coördineren diverse sportstimuleringsprojecten, zoals Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), Trainer voor de Klas, GymExtra, de Diabetis Challenge en het Meer Bewegen voor Ouderen. Een mooi nieuw initiatief is dat Sportservice, de gemeente en de basisscholen de handen ineen hebben geslagen. In het kader van preventie wordt er ingezet op goed bewegingsonderwijs. Buurtsportcoaches gaan samen met de groepsleerkrachten bewegingsonderwijs verzorgen, Hierdoor krijgt de kwaliteit van het bewegingsonderwijs een impuls en worden de motorische vaardigheden van kinderen verbeterd. Op het Graafschap College zijn wij actief betrokken bij het programma voor gezonde leefstijl voor studenten en medewerkers.”

Voortrekker op gebied vitaliteit
Sportservice Doetinchem wil, onder andere met de inzet van buurtsportcoaches, slimme verbindingen leggen met maatschappelijke partners uit het onderwijs, kinderopvang, welzijn, buurt en zorg: “Ons doel is een gezonde en actieve leefstijl te stimuleren onder de inwoners van de gemeente Doetinchem,” aldus Madelon Nolsen. “Wij willen graag een voortrekkersrol vervullen op het gebied van vitaliteit in de regio, we zijn constant bezig met innoveren en zoeken dan ook actief de samenwerking met allerlei partijen om ons heen. Het Graafschap College en SportmedX passen daar heel mooi bij. Door de korte lijnen kunnen we heel snel in contact komen met docenten en studenten die als (beginnend) vakkrachten in onze projecten mee kunnen draaien, zodat wij een steentje bijdragen aan het opleiden van de aankomende professionals in de regio. SportmedX zou met hun expertise een rol kunnen vervullen bij onze leefstijlprojecten en in het begeleiden van onze projecten voor beginnende of oudere sporters, zodat zij blessurevrij kunnen bewegen.”

SportmedX specialiseert in sportzorg
Coördinator en traumachirurg Tom van Thiel vertelt hoe SportmedX is ontstaan als onderdeel van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk: “In 2000 besloten zij, als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland, een gespecialiseerd sportarts toe te voegen aan een multidisciplinair team van specialisten dat zich bezig hield met behandeling van sport gerelateerde klachten en blessures. In 2013 breidde het SKB dit aanbod uit. Het sportspreekuur werd een onderdeel van SportmedX, met een extra locatie in Doetinchem naast stadion de Vijverberg, waar we ook de medische begeleiding van de spelers van voetbalclub De Graafschap verzorgen.” Inmiddels heeft SportmedX nog zes andere locaties verspreid door het land: “Sinds 2015 is sportgeneeskunde officieel erkend als discipline,” geeft Tom van Thiel aan. “Er is zowel in de topsport als in de breedtesport duidelijk een groeiende behoefte aan goede medische begeleiding. Onze sportartsen en sportfysiotherapeuten weten alles over blessures en de belastbaarheid van het lichaam. Voordeel voor de sporter is dat het multidisciplinair team er voor zorgt dat diagnose, behandeling en nazorg naadloos in elkaar overlopen.”

Levenskwaliteit verbeteren
Toen vanuit het Graafschap College de vraag werd gesteld om mee te denken over de nieuwbouw was er vanuit SportmedX geen twijfel om hierin te participeren: “We kennen het Graafschap College al omdat we bij de intake van nieuwe studenten de sportmedische keuring verzorgen. Verder komen we elkaar tegen op regionale samenwerkingsverbanden rondom sport en bewegen zoals bijvoorbeeld Achterhoek Younited, dat jongeren wil behouden voor de regio door hen een optimaal ontwikkelingsklimaat te bieden bij sport, op school en in de maatschappij. Daarbij ondersteunen ook wij regionale leefstijlprojecten. In Winterswijk bijvoorbeeld voor diabetespatiënten en mensen met ernstig overgewicht. We merken dat we echt wat kunnen toevoegen aan de levenskwaliteit van deze groepen. Samen werken aan een gezonde Achterhoek spreekt ons dan ook zeer aan. Onze plek in dit nieuwe gebouw past hier perfect bij. We lopen makkelijk bij elkaar binnen en kunnen zo het aanbod aanvullen en versterken.”

Gezonde toekomst
“Als Graafschap College maken we samen met deze partners weer een mooie stap vooruit,“ sluit Ap te Winkel af. “We staan als school midden in de regio, studenten komen overal voor stages en werkervaring. Studenten Sport en bewegen vind je in diverse sportorganisaties, maar ook in de kinderopvang, in verpleegtehuizen en andere organisaties waar thema’s rond bewegen en gezonde leefstijl aan de orde zijn. Voor ons is de samenwerking in het nieuwe gebouw een geweldige mogelijkheid om onze studenten, nog meer dan we nu al doen, in de praktijk kennis te laten maken met allerlei facetten uit de sport- en bewegingswereld. Tevens halen we het werkveld letterlijk naar binnen in ons onderwijs, om zo de kwaliteit verder te verbeteren. Samen staan we voor een vitale Achterhoek, een beweging richting gezonde toekomst!”

lees verder

Via de aanplantactie Knotten voor het landschap! biedt Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) bewoners in het buitengebied van Gelderland de kans om zelf één of meerdere knotbomen aan te planten. Bij knotbomen denken we vaak aan knotwilgen, maar ook andere soorten zijn geschikt om aangeplant en beheerd te worden als knotboom. Denk naast de knotwilg aan de knoteik, knotes en knotels. De verschillende knotboomsoorten kennen allemaal een eigen specifieke en logische plek in ons landschap. Door knotbomen aan te planten helpt u mee aan de herkenbaarheid van ons landschap!

Spelregels
De eigen bijdrage voor een knotboom varieert per soort van : € 4,-  tot € 18,- per stuk. Wie voldoende ruimte beschikbaar heeft voor een rij knotbomen, kan zich vóór vrijdag 24 februari opgeven via www.landschapsbeheergelderland.nl. De uitdeeldag van de bestelde bomen is op vrijdag 17 maart 2017. U kunt dan de bomen bij het SLG kantoor in Rozendaal komen ophalen. Informatie over het aanplanten ontvangt u op de uitdeeldag.

Een stukje geschiedenis
Knotbomen vormen al eeuwenlang een vertrouwd beeld in het Nederlandse cultuurlandschap. Bepaalde boomsoorten werden vroeger geknot om gebruikshout te leveren. Omdat deze wijze van houtproductie niet rendabel meer is, dreigen deze markante knotbomen uit het landschap te verdwijnen. SLG stimuleert graag de aanplant van knotbomen om de eigenheid van het cultuurlandschap te behouden en te versterken.

Natuurwaarde
Oude noestige knotbomen kunnen allerlei planten en dieren herbergen. Menig vogel, zoals de steenuil, vindt in een knotwilg zijn nestplaats. Ook kleine knaagdieren en een groot aantal insecten wonen in knotbomen. Bomen, struiken, grassen, varens, mossen en paddenstoelen vinden een goede humusrijke voedingsbodem in vermolmde delen van oude knotbomen. De wilg is één van de eerste inheemse lentebloeiers en de bloemen vormen een belangrijke voedingsbron voor de bijen.

Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij

lees verder

Vandaag kwamen de bestuurders van de Achterhoekse gemeenten plus Doesburg, Lochem en Zutphen met marktpartij CIF bijeen om de condities en planning van de glasvezelaanleg in de regio te bespreken.


Wethouder Paul Seesing: “‘t Is nog niet van de baan, maar het wordt zo wel lastig”


Geen concrete informatie over planning en aansluitkosten
CIF kan voor september geen concrete informatie bieden over planning en aansluitkosten van glasvezel in de Achterhoek. Het bedrijf werkt bij de aansluiting in fases. Per fase wordt steeds opnieuw gekeken of deze start of niet.

Oost Gelre en Aalten vraagbundeling voor zomervakantie
Eén lichtpuntje: In de tweede fase die CIF nu voorbereidt, worden de gemeenten Aalten en Oost Gelre wel meegenomen. CIF hoopt voor de zomervakantie de vraagbundeling in deze twee gemeenten te hebben afgerond. Tegen welke prijs en onder welke afspraken de aanleg mogelijk is in deze gemeenten, moet CIF nog bepalen. De prijs is wel bekend voordat de vraagbundeling start.

Aanleg Berkelland en Winterswijk gaat door
In Berkelland en Winterswijk is de eerste schop in de grond en gaat aanleg dit jaar door.

Geen toezeggingen voor overige zeven gemeenten
Over de aanleg in de overige gemeenten: Bronckhorst, Doetinchem, Oude-IJsselstreek, Montferland, Doesburg, Lochem en Zutphen doet CIF geen toezeggingen. De bestuurders van deze gemeenten zijn zwaar teleurgesteld en gaan zich beraden op het vervolg.

Wethouder Paul Seesing (Bronckhorst en woordvoerder namens de 11 gemeenten): “We zitten hier met een dubbel gevoel. We hadden een vervolgaanpak verwacht. Maar we hebben geen concrete toezeggingen gekregen en dat frustreert ons. Het blijkt eens te meer dat de markt grote moeite heeft met het realiseren van glasvezel in ons buitengebied. We willen vaart maken, we zijn er al drie jaar klaar voor. Over hoe het nu verder moet, gaan we nadenken. Toch is een stukje buitengebied van de Achterhoek weer dichter bij snel internet gekomen. In Berkelland en Winterswijk gaat aanleg door en in Aalten en Oost Gelre start in ieder geval de vraagbundeling. Als 50% van de adressen zich aanmeldt, dan is daar de aanleg een feit.”

lees verder

Integraal Educatief Kind Centrum als brede voorziening voor basisonderwijs.
Het college van B&W heeft een besluit genomen over de voorkeurslocatie voor het toekomstige Integraal Educatief Kind Centrum (IEKC) in Lichtenvoorde. Het gaat om de locatie aan de Varsseveldseweg in Lichtenvoorde, waar nu de St. Ludgerusschool staat. Wethouder Hoijtink: “Deze locatie is om verschillende redenen het meest geschikt voor de bouw van het IEKC.”

Een IEKC is een toegankelijke, toekomstgerichte school voor een brede groep leerlingen. Van leerlingen die excelleren tot leerlingen met een grote zorgvraag. De samenwerkende basisscholen, een peuterspeelzaal, speciaal (basis) onderwijs, kinderopvang en buitenschoolse opvang spelen hiermee in op passend onderwijs, aldus wethouder Hoijtink. “Maar ook op de verwachte leerlingendaling. Vanaf 2011 is het aantal leerlingen met 20% gedaald. Tot 2024 verwachten we eenzelfde daling met 20%. Daar moeten de scholen nu op inspelen en de handen ineen slaan voor een IEKC.”

Meeste geschikte locatie
Op de locatie van de Varsseveldseweg 47 staat nu de huidige St. Ludgerusschool, een school voor speciaal basisonderwijs. Volgens wethouder Hoijtink komt deze locatie als meest geschikt uit het onderzoek. “Een extern bureau heeft meerdere locaties onderzocht. Daarin spelen veel zaken mee, zoals de beschikbaarheid en grootte van het terrein, veiligheid en bereikbaarheid en de ontsluiting voor het verkeer. Maar bijvoorbeeld ook een  goede spreiding van scholen over de kern Lichtenvoorde. Uiteindelijk leidde dat tot de voorkeurslocatie van de St. Ludgerusschool”.

Ludgerusschool als bijzonder gebouw
De St. Ludgerusschool is geen monument, maar wel een karakteristiek voorbeeld van na-oorlogse scholenbouw. De Monumentencommissie Oost Gelre vraagt hier ook aandacht voor. Wethouder Hoijtink hierover: “Bij de voorbereiding willen we hier zeker rekening mee houden, ook al zal dat in de praktijk best lastig zijn. Maar we zullen ons zeker inspannen om delen van het gebouw, zoals bijvoorbeeld de karakteristieke wandmozaïeken, te behouden.”

Samen op weg
Een aantal partijen is samen verantwoordelijk voor de realisering van het IEKC. Ze willen daarin alle betrokken partijen meenemen, zoals bijvoorbeeld de directe buurt. Ook wethouder Hoijtink benadrukt de samenwerking. “De bouw van een IEKC heeft natuurlijk invloed op de leefomgeving van de buurt. Daar moet je goed met elkaar over praten. Buurtbewoners hebben daar vast ook goede ideeën bij, daar moet je gebruik van maken. Samen tot de beste oplossingen komen. We gaan dus nadrukkelijk met de buurt in gesprek.” Het streven is om in 2018 met de bouw te beginnen.


Partners IEKC
De partijen die verantwoordelijk zijn voor de realisering van het IEKC zijn:

•    Stichting LIMA / Reflexis
•    LIMA / SBO Ludgerus
•    Onderwijsspecialisten / SO Hamaland
•    St. Speciaal Onderwijs Twente en Oost Gelderland
•    Zozijn
•    St. De Achthoek peuterspeelzalen en kinderopvang


 

lees verder

De Algemene vergadering van Aandeelhouders NV ROVA Holding heeft de heer Victor van Dijk (1958) benoemd tot nieuwe algemeen directeur van ROVA. Hij volgt daarmee Hans Groenhuis op die eind oktober 2016 afscheid nam in verband met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Victor van Dijk treedt per 1 april 2017 in dienst en is thans voorzitter van de Raad van Bestuur van Omring, een zorginstelling in Noord Holland.

Victor van Dijk studeerde Bestuurskunde aan de Universiteit Twente en bekleedde daarna verschillende functies bij hoofdzakelijk publieke of semi-publieke organisaties. Zo was hij werkzaam bij het Ministerie van Volkshuisvesting en Milieu en bij het Kadaster, voordat hij in 1995 werd aangesteld als algemeen directeur van de Waterleiding Maatschappij Overijssel. Na de fusie van het waterleidingbedrijf tot Vitens in 2002 was Victor daar lid van de Raad van Bestuur. In 2004 maakte Victor de overstap naar de zorg als directeur van Corbis Plus wat later fuseerde tot het huidige Omring, een zorginstelling met ruim 3000 medewerkers en een omzet van ruim €150 miljoen.

In zijn loopbaan richtte Victor zich steeds op het goed positioneren en ontwikkelen van de organisaties waar hij werkte: het Kadaster, de Drinkwatermaatschappij Overijssel en Vitens, en de zorgorganisatie Omring. Het leiden van bedrijven met een duidelijk maatschappelijke doelstelling motiveert hem zeer.

“De publieke afvalzorg en het beheren van de openbare ruimte is natuurlijk heel wat anders dan ouderenzorg. Maar in mijn tijd bij WMO en Vitens heb ik sterk het belang van dit soort nutsfuncties ervaren. Je voert een belangrijke taak uit voor de samenleving. Je moet er niet aan denken als ze er niet zouden zijn of niet zouden functioneren. Dat publieke belang, in combinatie met het samenwerken met de mensen die bij nacht en ontij dit werk verzetten, motiveert mij zeer om bij ROVA aan de slag te gaan”, aldus Victor van Dijk.

Met de benoeming van Victor van Dijk heeft ROVA niet gekozen voor een bestuurder met ervaring in de afvalsector. “In de profielschets was voor ons leidend dat we een bestuurder vonden met hart voor de publieke zaak; een zakelijk, integer en verbindend bestuurder. In de persoon van Victor vinden we al deze elementen terug”, aldus Co Verdaas, voorzitter van de Raad van Commissarissen. “Met zijn aanstelling gaan we gestaag verder bouwen aan het succes van ROVA”.

lees verder

Met trots maakt de Feestfabriek Alles Komt Goed B.V. vandaag de eerste boekingen voor Mañana Mañana 2017 bekend. Het veelzijdig muziekprogramma met jong talent (Electric Company), gevestigde namen (T-99), lokale helden (Moonyard) en wereldmuziek (Mariachi Reloaded) krijgt vorm. Er zijn workshops en wederom zal er heerlijk eten geserveerd worden tijdens het ‘meest relaxte festival van Nederland’ dat dit jaar voor het eerst zal neerstrijken in en om Kasteel Vorden.

De eerste namen!
T-99 (roots/alternative), The Jerry Hormone Ego Trip (Nederbeat door kinderboekenschrijver), Toe Maar (een ode aan Doe Maar), Darlyn (rauwe rootspop), The Grand East (jaren 70 rock), The Great Communicators (zwoele popliedjes), Nairobi Golf Kid (indie/afrobeat), The Dawn Brothers (sixties/seventies), Roots Rising (reggae), Dakota (danspop), Mariachi Reloaded (BE, Mexicaanse feestmuziek), Gascoignes Quartet (surprise act van de Gaspiepe), Moonyard (southern rockers uit Vorden), Electric Company (jonge honden Britpop), Fable Dust (muzikale, visuele ervaring), Reverse Cowgirls (hillbilly/country), Giant Tiger Hooch (rhythm & blues met een lach en een traan), The Goon Mat & Lord Bernardo (BE, dampend garageduo), Balkanari (Gipsyliederen en Balkanbeats), Björn van der Doelen (Brabantse americana), onze superswingende huisband Boogie Beasts (BE) en workshops bluesharp en slidegitaar.

Nieuwe verkooprecords
Meer en meer mensen beslissen vroeg om naar dit relaxte feest in de natuur te gaan want de kaartverkoop voor Mañana Mañana 2017 gaat beter dan ooit: dit jaar verkocht Mañana Mañana in vier dagen evenveel kaarten als vorig jaar in vier maanden. Van de campingtickets en de zaterdagtickets is inmiddels voorbij de 70%. De vrijdag staat op 40% en de zondag op 48%. Bovendien zijn al ruim 75% van de caravantickets vergeven. Via digitale media houdt Mañana Mañana haar publiek op de hoogt van de meest recente verkoopstatus.

Nieuwe locatie
Mañana Mañana heeft na vier edities op Landgoed Enghuizen in Hummelo een nieuwe festivallocatie gevonden in en om Kasteel Vorden en in de aangrenzende bossen beheerd door het Gelders Landschap. In de komende maanden volgt meer nieuws over Mañana Mañana: er volgen meer namen van de meest uiteenlopende artiesten, leerzame workshops, cateraars met verrassende gerechten en activiteiten voor kinderen.

Mañana Mañana - 15-16-17-18 juni 2017
Voorverkoop gestart
Locatie: Kasteel Vorden

www.mananamanana.eu

lees verder

Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om het Vion-terrein in Lievelde aan te kopen. Wethouder Marieke Frank: “We komen hiermee onder andere tegemoet aan het burgerinitiatief om het gebied een nieuwe invulling te geven. Lievelds Belang heeft plannen uitgewerkt om van het voormalige Café Arink een vertrekpunt voor bezoekers aan de Oost-Achterhoek te maken. Het omliggende gebied kan ingericht worden als park. Om die plannen te realiseren is het wenselijk dat we eigenaar van het terrein worden.”


Afbeelding Vereniging Lievelds Belang:
Concept schetsontwerp van het Lokaal voor Verlof


Begin 2015 meldde zich een initiatiefnemer om te kijken naar een nieuwe invulling voor het karakteristieke pand uit 1931 aan de Stationsstraat. Marie-Louise Tanck van het Lievelds Belang hierover: “Binnen Lievelde is hier zeer goed op gereageerd. Voor veel Lieveldenaren is het een doorn in het oog dat het voormalige Café Arink steeds meer in verval raakt. Uit onderzoek blijkt dat het gebouw behoudenswaardig is en een nieuwe invulling mogelijk is. Samen met de initiatiefnemer en de gemeente hebben we in een projectgroep met zorgvuldigheid de plannen vormgegeven. Dit draagt ook bij aan de leefbaarheid van ons dorp”.

Lokaal voor Verlof
Het Lokaal voor Verlof – een verwijzing naar de geschiedenis van het pand als café – moet een multifunctioneel bezoekerscentrum worden van waaruit we de mogelijkheden van de regio kunnen promoten en iedereen het prachtige achterliggende coulisselandschap kan gaan verkennen, aldus wethouder Frank. “Lievelde ligt op een centrale recreatieve as en is bereikbaar per spoor. Een knooppunt vanwaar je relatief snel een bezoek kunt brengen aan bijvoorbeeld de vestingsteden Groenlo en Bredevoort, het winkelcentrum van Lichtenvoorde, het Nationaal Landschap Winterswijk en de Besselinkschans.”

Samenwerking als uitgangspunt
Inmiddels zijn ook ondernemers uit de buurt, ProRail, Arriva, Stichting Achterhoek Toerisme en het Bernard Vos Clubhuus enthousiast en hebben hun medewerking aangeboden. Wethouder Frank: “Samenwerking tussen bedrijven in de recreatieve sector, maar ook met vrijwilligersorganisaties die zich inzetten rondom het landschap, de natuur en cultuur in de regio is het uitgangspunt. Door met het bezoekerscentrum als poort van dit gebied te fungeren (letterlijk een vertrekpunt), stimuleren we het toerisme en laten we bezoekers kennismaken met het veelzijdige aanbod dat we samen te bieden hebben”.

Inzet vanuit Lievelde
Marie-Louise Tanck van het Lievelds Belang: “We staan in de startblokken om een groot deel van de financiering voor de herbestemming van het pand en de komst van het bezoekerscentrum bij elkaar te brengen. Wij doen een beroep op de gemeenschap van Lievelde, maar  zien ook kansen bij verschillende fondsen. Een eerste bedrag uit het Rabobank Coöperatiefonds is in 2016 al toegekend. Het is de bedoeling dat het beheer van het toekomstig bezoekerscentrum wordt overgedragen aan een stichting zodat de continuïteit is verzekerd. De gemeente ondersteunt ons bij dit proces.”

Overname van Vion
Voorwaarde voor de ontwikkelingen is de overname van het terrein van Vion N.V. Wethouder Frank: “De aanschaf van het hele gebied geeft de mogelijkheid om  een regionale trekker toe te voegen aan het Lokaal voor Verlof. Een groen gebied met allure. Hoe dit er precies uit moet gaan zien krijgt binnenkort verder vorm. De onderhandelingen met Vion over de vraagprijs  zijn constructief verlopen. We zijn tot een akkoord gekomen en stellen nu de gemeenteraad voor om in te stemmen met de aankoop van het Vion-terrein. Hiervoor is een krediet van € 427.500 benodigd. Voor het Vion-terrein geldt in het kader van de herziening van het bestemmingsplan Lievelde een verandering van bestemming ‘industrie’ naar bestemming ‘groen’.”

Behandeling in de gemeenteraad
Het voorstel voor de aankoop van het Vion-terrein wordt op 24 januari behandeld in de commissie en op 2 februari in de gemeenteraad.


lees verder

Anne Oosterbaan uit Sinderen schrijft over Landbouw met bomen. Hij hoopt hiermee voedselproducenten te inspireren om bomen in te zetten voor duurzame voedselproductie. Bomen kunnen een belangrijke rol spelen bij nieuwe, duurzame manieren om voedsel te produceren. Bomen zijn op zichzelf al “multiproductief”. Ze leveren vaak meerdere producten op (hout, vruchten, blad, schors, sappen, stikstof enz.), ze kunnen erosie van oevers en stuifgevoelige gronden tegengaan, ze produceren zuurstof, ze vangen stoffen als fijnstof en ammoniak in, ze leggen koolstof vast, ze ontsluiten diepere grondlagen, ze produceren hernieuwbare energie, ze kunnen extreme hoeveelheden neerslag en hitte temperen,  ze kunnende zorgen voor meer  soorten insecten, vogels en vleermuizen en ze kunnen een afwisselend landschap opleveren.

Al deze eigenschappen van bomen kunnen goed worden gecombineerd met de productie van landbouwgewassen en/of dieren. Dit noemt men ook wel “landbouw met bomen” of “agroforestry”. Bij zulke combinaties is het de kunst om een zodanige opzet te kiezen, dat de bomen en het gewas en eventueel ook de dieren elkaar op een gunstige manier  beïnvloeden. Hiermee kan 1 + 1  meer dan 2 worden! 

Een voorbeeld is de combinatie van een gewas dat stikstof nodig heeft voor een goede ontwikkeling, met een boomsoort die stikstof produceert. De  zwarte els is zo’n boomsoort die door middel van wortelknolletjesbacteriën stikstof produceert. Dit kan via hun blad en via de bodem ten goed komen aan een gewas dat tussen de bomen wordt geteeld.  

Anne Oosterbaan uit Sinderen heeft in een pas verschenen boek 25 voorbeelden beschreven van zulke combinaties en hoopt daarmee voedselproducenten te inspireren om bomen in te zetten voor duurzame voedselproductie.

Het boek Landbouw met bomen; 25 voorbeelden van agroforestry kost 17,95 euro en is te verkrijgen via www.boekenbestellen.nl

 

lees verder

In 2015 is Stichting Achterhoek Toerisme in samenwerking met een aantal topmusea een campagne gestart om het aanbod van musea in de Achterhoek te presenteren. De unieke samenwerking waarbij de Achterhoekse musea de krachten bundelen om de bezoeker een compleet aanbod te kunnen bieden, werpt zijn vruchten af. Het aantal deelnemers binnen de campagne is inmiddels van 20 deelnemers naar 24 deelnemers gegroeid en het publiek weet de Achterhoekse musea goed te vinden.
Campagne Musea Achterhoek De promotiecampagne Musea Achterhoek richt zich op het groots uitdragen van het aanbod van de Achterhoekse musea. Door de samenwerking kunnen de musea hun slagkracht vergroten en worden ze zichtbaar bij een breder publiek. Binnen de campagne wordt elk jaar een museumbrochure ontwikkeld waarin zich alle deelnemende musea presenteren.

De nieuwe brochure Musea Achterhoek is vanaf 23 januari te verkrijgen bij de deelnemende musea, VVV’s en Toeristische Informatiepunten in de Achterhoek. Ook is er een website waarop informatie in het Nederlands, Duits en Engels over musea en lopende tentoonstellingen te vinden is. Kijk op www.musea-achterhoek.nl
Toonaangevende kunst en spannende geschiedenis Het museumaanbod in de Achterhoek is divers en verrassend. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij een bezoek aan één van de prachtige musea vol toonaangevende schilder-glas en beeldhouwkunst van internationale grootmeesters. Denk hierbij aan het Lalique Museum in Doesburg of Villa Mondriaan in Winterswijk. Daarnaast is het grootste museum voor Nederlands Modern Realisme, Museum MORE, gevestigd in Gorssel. Hier is onder andere de voormalige Scheringa collectie te bewonderen met diverse werken van Carel Willink en Charley Toorop. Voor een grote verzameling middeleeuwse kunst ga je naar Kasteel Huis Bergh in het grensstadje ‘s –Heerenberg. Maar ook voor de cultuurfanaat zijn er verschillende interessante musea over historische gebeurtenissen, de maakindustrie of oude gewoonten uit de streek.
Van toonaangevende kunst tot inspirerende muziek, en van spannende geschiedenis tot aan innovatieve industrie, je vindt het in de Achterhoek. En nog veel meer, want naast kunst en cultuur biedt de Achterhoek talloze recreatiemogelijkheden waardoor een museumbezoek uitstekend te combineren is met een compleet dagje uit of langer verblijf in de Achterhoek.
Achterhoekse museumbranche in beweging In 2017 staat er in de Achterhoek heel wat te gebeuren op museum gebied. Zo opent Museum MORE een tweede locatie in Ruurlo en in Zutphen komt er een nieuw museum bij: het Geelvinck MuziekMuseum Zutphen, dat ook een vestiging in Amsterdam heeft. In het voorjaar openen de vernieuwde Musea Zutphen hun deuren op een nieuwe locatie in de historische binnenstad, namelijk het Hof van Heeckeren. Dan is 2017 ook nog eens het jaar van het 100-jarig jubileum van de kunststroming De Stijl. Nederland viert dit met het feestjaar Mondriaan to Dutch Design. Piet Mondriaan is namelijk een van de bekendste kunstenaars van deze internationale kunstbeweging. Villa Mondriaan in Winterswijk is om die reden ook nauw betrokken bij de activiteiten rondom Mondriaan to Dutch Design. Kijk voor meer informatie op www.achterhoek.nl/mondriaan

lees verder

Elk jaar tussen Kerstmis en Oud en Nieuw pakken veel Scouts uit de regio hun rugzak in om een barre en zware, maar ook héél leuke tweedaagse wandeltocht door de regio te lopen. Op 28 en 29 december vond de laatste editie plaats. Scouting Groenlo heeft een jarenlange ervaring in het organiseren van deze winterhike en had ook deze keer weer een mooie tocht voorbereid. Al ruim voor de winterhike konden alle deelnemers een filmpje op de site van Scouting Groenlo bekijken om te zien wat hun te wachten zou staan. Het thema dit jaar was ‘Teenage Mutant Ninja Turtles’.

De opzet is elk jaar hetzelfde: de Scouts lopen de hike in twee- of drietallen. De zogenaamde Jun deelnemers zijn 11 t/m 14 jaar oud. Zij hebben deze keer in twee dagen ongeveer 30 kilometer gelopen. De Sen-deelnemers, 15 t/m 17 jaar oud, hebben in totaal zo’n 38 kilometer afgelegd. Alle zaken die ze nodig hebben deze twee dagen moet iedereen zelf meenemen in een grote rugzak. Denk bijvoorbeeld aan een slaapzak en matje, reservekleding, eetgerei, en voor de Sen-deelnemers zelfs benodigdheden om hun eigen warme maaltijd te koken. De route voerde van Barchem naar Ruurlo en Borculo om vervolgens te eindigen bij De Duif halverwege Groenlo en Ruurlo.

De tocht draait niet alleen om de gezelligheid, maar tijdens de winterhike moeten er ook allerlei opdrachten uitgevoerd. Daarnaast is het elk jaar weer belangrijk om de route precies volgens het routeboekje én op tijd te lopen.

Na afloop zijn alle scores opgeteld. De uitslagen waren als volgt:

Jun:
1ste: koppel 23:    Jesse Corée, Wouter Wensink, Mika Biljard    Scouting Ruurlo
2de: koppel 13:    Jikke te Winkel, Danique Jansen        Scouting Winterswijk
3de: koppel 19:    Anneloes Rondeel, Fleur Geverinck        Scouting Groenlo

Sen:
1st: koppel 13:    Mara Weiss, Bianca ten Pierik        Scouting Neede
2de: koppel 14:    Britt Sollman, Marit Oude Maatman        Scouting Borculo
3de: koppel 5:        Tamara Bolster, Esmee Wolsink        Scouting Neede

Bent u benieuwd naar de film, de route of de foto’s die gemaakt zijn? Kijk dan op www.scoutinggroenlo.nl.

lees verder

NEEDE  Niets moet, alles mag. Dat is het motto van muzikale dagbesteding DoReMi in Neede. Jongeren, maar ook ouderen uit de Achterhoek en Twente met een verstandelijke beperking of gedragsstoornis kunnen hier muzikaal hun hart ophalen. ,,Of ze nu gitaar willen leren spelen, drummen, zingen of zich als deejay willen uitleven: het kan hier allemaal”, zegt Jerry Mensink, initiatiefnemer van DoReMi.

Hij liep al een tijdje rond met het idee. ,,De bassist, met wie ik samenspeelde in een band, werkte op een zorgboerderij hier in de regio. Bovendien werkt Danny Ojik, cliënt van een orthopedagogische zorgorganisatie, hier al sinds enkele jaren drie maal per week in het kader van zijn dagbesteding. Al filosoferend hierover ontstond gaandeweg het plan om hier een muzikale dagbesteding te lanceren.”

Mensink is al 26 jaar eigenaar van The Music Factory, waar onder meer een aantal muziekstudio’s is gehuisvest waar veel popbandjes uit de regio repeteren. ,,Overdag worden hier reeds gitaar- en drumlessen gegeven. De accommodatie is dus al geschikt, maar we hebben de boel de afgelopen verder aangepast en geschikt gemaakt voor uitgebreider muziekonderwijs.”

Mensink krijgt daarbij versterking van meerdere gekwalificeerde muziekdocenten: ,,In onze dagbesteding richten wij ons voornamelijk op een creatieve vorm van begeleiding. Het gaat erom dat we met de cliënten creatief en muzikaal bezig willen zijn. Mensen kunnen op eigen initiatief muziek maken of als deejay plaatjes draaien, maar ze kunnen ook muziekles krijgen.”

In de dagopvang gaat het er volgens Mensink vooral heel erg breed aan toe: ,,Volgens - zoals dat heet - de Muzisch Agogische Methodiek. Daarbij gaat het om creatieve, speelse en ludieke activiteiten. Dramatische expressie, taalexpressie, beeldend vormen, sport en spel, muziek en dans. Het gaat om de ontwikkeling, bewustwording en welzijn van de deelnemers. Er zijn meerdere zogenoemde muzische methoden. Hulpverlener en cliënt gaan samen om tafel om te kijken welke vorm het best bij de cliënt past.”

DoReMi heeft intussen een zogeheten gunning van de gemeenten in de regio Twente. ,,Dat houdt in veertien gemeenten in die regio ons in hun overzicht noemen als mogelijkheid voor dagbesteding. Voor de regio Achterhoek zijn we hierover nog in gesprek. Neemt niet weg dat Achterhoekse jongeren en ouderen, die dol zijn op ons muziek, zelf mogen aangeven dat ze in het kader van hun dagbesteding graag naar DoReMi willen.”

DoReMi is gehuisvest aan de rand van Neede. ,,Met veel natuur binnen handbereik. Overigens draait onze verwarming volledig op biomassa en we willen op termijn helemaal over naar groene stroom. Maar de natuur biedt nog meer mogelijkheden. Zo kunnen cliënten in het nabijgelegen bos wandelen of werken in onze eigen moestuin. Maar er komt bijvoorbeeld ook een tafeltennistafel te staan. We doen er alles aan om het hier zo huiselijk en gezellig mogelijk te maken. Niets moet, alles mag…”

Zie ook: www.doremi-dagbesteding.nl


Foto: Danny Ojik als DeeJay


 

lees verder

Net als in iedere gemeente wonen ook in Oost Gelre vluchtelingen met een verblijfsstatus, de nieuwkomers. Ze mogen in Nederland blijven en beginnen met het opbouwen van een nieuw bestaan. De gemeente heeft aan VluchtelingenWerk Oost Nederland gevraagd om deze nieuwkomers te begeleiden bij hun eerste stappen in onze ingewikkelde maatschappij. Om hierbij te helpen zoekt VluchtelingenWerk enthousiaste inwoners die als vrijwilliger de nieuwkomers willen ondersteunen.

Past dit werk bij mij?
Als vrijwilliger zijn je werkzaamheden afwisselend en divers. Je helpt nieuwkomers met al het papierwerk dat op hen afkomt. Zoals het regelen van uitkeringen, verzekeringen of het geven van uitleg over instanties. Maar ook bij het afhandelen van post en administratie. Een ander voorbeeld van ondersteuning is het vinden van een huisarts, school of sportclub.

Vrijwilligerswerk met verantwoordelijkheid
VluchtelingenWerk is op zoek naar vrijwilligers die zich minimaal 5-8 uur per week willen inzetten voor een langere periode. VluchtelingenWerk zoekt mensen die niet terugschrikken voor papierwerk, die houden van vrijwilligerswerk met veel verantwoordelijkheid en die goed kunnen communiceren.

Begeleiding en training
Als vrijwilliger ben je onderdeel van een gemotiveerd team vrijwilligers en word je begeleid door een beroepskracht. Er is ruimte om (nieuwe) vaardigheden te ontwikkelen en je hebt de mogelijkheid om deel te nemen aan trainingen en cursussen. Je ontvangt een onkostenvergoeding en bent verzekerd tijdens werktijd.

Interesse?
Gemeente en VluchtelingenWerk vinden het belangrijk dat nieuwkomers een plek vinden in onze maatschappij en zich welkom voelen als inwoner van Oost Gelre. Deel je deze mening en zie je een rol voor jezelf weggelegd in de begeleiding? Of heb je meer vragen over de inhoud van het werk? Neem dan contact op met Melanie Jacobs, via .


Maatjes project Oost Gelre

In Oost Gelre werft de gemeente maatjes die nieuwkomers begeleiden. Deze maatjes zijn een aanvulling op de vrijwilligers van VluchtelingenWerk Oost Nederland.

Maatjes helpen een nieuwkomer de weg te vinden in Oost Gelre. Een maatje onderneemt met een nieuwkomer gezellige en alledaagse activiteiten. Een maatje laat de nieuwkomer zich welkom voelen in onze gemeente. Het accent ligt op de sociale aspect van de integratie. Maatjes worden begeleid door Lisa Steneker van de gemeente.

Zoals uit het artikel blijkt heeft de vrijwilliger van VluchtelingenWerk een andere rol in de begeleiding. Hier ligt het accent meer op de zakelijke begeleiding.

lees verder

Met ingang van 1 januari 2017 is het klantcontactcentrum van ROVA op werkdagen geopend van 8:00 tot 20:00 uur en op zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur. ROVA kiest voor de uitbreiding van de openingstijden omdat het voor de inwoners van het werkgebied (24 gemeenten) op de best mogelijke manier service wil verlenen. Tevens zal het klantcontactcentrum van ROVA per 1 januari ook te bereiken zijn via Whatsapp.

Meerdere mogelijkheden van klantcontact
Met de uitbreiding van Whatsapp beschikt ROVA over een breed palet aan klantcontactkanalen. Inwoners hebben diverse mogelijkheden om een melding, suggestie, klacht door te geven of om een vraag te stellen. Men kan naar gelang kiezen voor e-mail, chat, online webformulier, telefoon, Facebook, Twitter of Whatsapp. Daarbij worden de tijden van bereikbaarheid verruimd van 8.00 tot 20.00 uur op werkdagen (voorheen van 8.00 uur in de ochtend tot 17.00 uur in de avond). Dit sluit beter aan op de huidige economie en wensen van vooral werkende mensen.

“Voor ons is goede service erg belangrijk. Naast een inhoudelijk goede behandeling van vragen willen we zo goed mogelijk aansluiten bij de diverse mogelijkheden om ons te kunnen bereiken. Met deze uitbreidingen verwachten wij een goede aansluiting te hebben gevonden bij de wensen van onze inwoners!”

Aldus Henrike Klootwijk, Teammanager ROVA Klantcontactcentrum

Het klantcontactcentrum van ROVA beantwoord vragen rondom de afvalinzameling van de 24 aandeelhoudende gemeenten van ROVA. Gemiddeld zijn er op jaarbasis ongeveer 300.000 klantcontacten via verschillenden kanalen.

lees verder

De organisatie van de Zwarte Cross, De Feestfabriek, maakt vandaag de eerste namen van het programma voor de 21ste editie bekend. Onder andere Wolfmother (AUS) Kenny B, Dan Baird and Homemade Sin (VS), Rowwen Hèze, All Them Witches (VS), Truckfighters (ZWE) en voormalig profvoetballer Björn van der Doelen zullen acte de présence geven. In totaal zullen er uiteindelijk meer dan 250 bands en ruim 800 theaterartiesten optreden naast de verschillende stuntteams en het programma op en langs de crossbaan. Vorig jaar verkocht de Zwarte Cross volledig uit en trok 220.000 mensen naar het Achterhoekse Lichtenvoorde. De Zwarte Cross 2017 zal plaatsvinden op 13, 14, 15 en 16 juli. De voorverkoop is reeds begonnen en op dit moment zijn alleen de dagkaarten voor de vrijdag nog beschikbaar. Alle andere kaartensoorten zijn uitverkocht.

 

Legpuzzel van de 31 podia

Voor de programmeurs van de 31 verschillende podia is de tijd weer aangebroken om de enorme legpuzzel die het Zwarte Cross programma is weer in elkaar te zetten. Originaliteit en sfeer zijn de belangrijkste elementen van de Zwarte Cross. De programmeurs kiezen er bijvoorbeeld bewust voor om de succesvolle zanger Kenny B niet op het hoofdpodium voor 40.000 mensen op te laten treden, maar juist in de intieme Reggaeweide. Persoonlijke favoriet van de organisatie is de Amerikaanse southern rocker Dan Baird. Weinig mensen kunnen zeggen dat ze in de Verenigde Staten op nummer één hebben gestaan en deze superster zal op de veranda van roots-weide The Bayou en bij het kampvuur optreden. De organisatie van de Zwarte Cross er nadrukkelijk voor om een meer kleinschalig en uniek programma te bieden en massaliteit te voorkomen. “Kwalitatief sterke muziek- en theateracts op sfeervolle podia in themaweides als de Theaterweide of Exotica waar lekker op blote voeten in het zand gedanst kan worden. Dat is de Zwarte Cross!”, aldus festivaldirectrice Tante Rikie.

               

Eerste namen muziek: Wolfmother (AUS), Truckfighters (ZWE), Kenny B (Reggaeweide), Dan Baird and Homemade Sin (VS – The Bayou en Kampvuur), De Motorband (Hoofdpodium), The Grand East (The Bayou en Café Harder!), Hilltop Howlers (The Bayou), All Them Witches (VS - Roadhouse), Bökkers (Megatent), Kill the Buzz (Dansvloer), Gipfel Power (Tirolertent), The Dirty Daddies (Megatent), Sabrina Starke "The Soul of Reggae" (Reggaeweide), Boh Foi Toch (Megatent), Thomas Newson (Dansvloer), Tirol Sound (Tirolertent), DJ Tommi (Exoticana), Warboel (Blagenparadijs), Rowwen Hèze (Megatent), Samora (Reggaeweide), Tom & Jame (Dansvloer), Beatz Freq (Dansvloer), RotFront (DE) en Dona Onete (BRA - Exoticana).

Eerste namen theater: Duo Kate & Pasi (Acrobatisch theater uit Finland), Harry Glotzbach (Stand - up comedy), Mart Hillen (Gitaarvirtuoos), Chonk – De Typmachine (Poëzie), Directie & Co – Multiples (Straatkunst), Thijs Kemperink (Cabaret), André Manuel (Misantropisch absurdisme), Powered by Flowers (Muziekwerkplaats met een missie) en Björn van der Doelen (Singer-songwriter Americana met zachte G) Martijn Koning (Cabaret).

 

Vanaf nu zullen regelmatig nieuwe programmanamen bekend worden gemaakt via de Zwarte Cross website, social media en persberichten.

 

Overzicht tickets

Beschikbaar zijn: Vrijdagkaarten (al 73% verkocht).

Uitverkocht zijn: Grasnapolsky- en caravankaarten, Campingkaarten, 3-Dagenkaarten, Zaterdag dagkaarten en Zondag dagkaarten.

 

De organisatie wil voorkomen dat bezoekers met ongeldige kaarten pas bij de ingang van het festival erachter komen dat hun ticket niet geldig is. De Zwarte Cross roept dus nogmaals op om alleen officiële kaarten te kopen (via www.zwartecross.nl/tickets, bij de Primerawinkels in Nederland en TicketSwap) en niet via-via kaarten aan te schaffen. Hier zijn de kaarten gegarandeerd geldig en worden ze voor een juiste prijs verkocht.

 

Zwarte Cross 2017; 13-14-15-16 juli
Festivalterrein de Schans, Lichtenvoorde
www.zwartecross.nl


Foto: Zwarte Cross


 

lees verder

Eibergen Jelle Wolsink heeft de Kerstcross van wielervereniging De Stofwolk op zijn naam geschreven. De renner uit de Piels-formatie van Han Vaanhold kwam in een uiterst sterk deelnemersveld als eerste over de meet, waarna Atse ten Brinke en Wiebe Scholten het erepodium compleet maakten. Het ging om een gecombineerde koers van eliterenners, beloften, junioren en amateurs.

In de B-categorie zegevierde Ben Minkhorst, voor Iwan te Brake en Edwin Ruesink. In de categorie jeugd 1 won Hannah Kiers voor Chris Kiers en Tim Reinink. Bij de jeugd 2 ging de winst naar Stofwolker Hugo Hagemeijer. Carmen Zieverink en Huguo Wessels werden hier tweede en derde. Anne Kiers won in de categorie jeugd 3, voor Morris Gruijters en Chloe Postma.

De Kerstcross van De Stofwolk wordt al sinds mensenheugenis verreden, maar kon vorig jaar eenmalig niet doorgaan omdat op dat moment werd gewerkt aan het nieuwe wielercomplex. Vandaar dat de veldrit - over vier kilometer - dit jaar voor het eerst werd gehouden op het vernieuwde parcours. Met daarin behoorlijk veel hoogteverschillen, waardoor de deelnemers een aantal uitdagende hindernissen voor de kiezen kregen.


Foto winnaars: vlnr Atse ten Brinke, Jelle Wolsink en Wiebe Scholten.


 

lees verder

 Laarberg is het regionale bedrijvenpark voor de Oost-Achterhoek. Arthur Borst is onlangs aangetreden als directeur van de Gebiedsonderneming Regionaal bedrijvenpark Laarberg, een samenwerking van de gemeenten Oost Gelre en Berkelland.
Arthur Borst is betrokken bij grootschalige complexe gebiedsontwikkelingen en heeft ruime ervaring aan zowel de publieke als private zijde van gebiedsontwikkeling. Zijn ambitie is om verder te bouwen aan de ontwikkeling van Regionaal Bedrijvenpark Laarberg om dit dé plek in de Oost-Achterhoek te laten zijn waar ondernemingen zich graag vestigen.

Raad van Commissarissen
Daarnaast zijn Frans Stortelder (COO bij Vion) en Tonny Winkelhorst (directeur-eigenaar van Baks Groep) toegetreden tot de Raad van Commissarissen van Laarberg. Hans Goorhuis (directeur van Taurus Corporate Finance) blijft voorzitter van de Raad van Commissarissen. Allen zijn Achterhoekse ondernemers die nauw betrokken zijn bij het bedrijfsleven en beschikken over een groot netwerk in de Achterhoek en Twente.
Regionaal Bedrijvenpark Laarberg. Laarberg is het regionale bedrijvenpark in het oostelijke deel van de Achterhoek gelegen aan de N18. Het park is een bundeling van krachten met als doel de concurrentiepositie van de regio te waarborgen en
verbeteren. Er zijn ruime kavels beschikbaar en vestigingsmogelijkheden voor ondernemingen tot en met milieucategorie 5. Laarberg heeft uitstekende faciliteiten en richt zich onder andere op de maakindustrie, agro food en duurzame energie.

lees verder

Veilig Thuis Noord Oost Gelderland is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Sinds 1 januari 2015 zijn de advies-, meld- en steunpunten Huiselijk Geweld en Kindermishandeling van de 22 gemeenten in de regio Noord Oost Gelderland samengevoegd. Op 15 december 2016 is de Stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland opgericht. Een nieuwe organisatie, waar alles bij elkaar is ondergebracht en niet meer bij verschillende organisaties. De directeur- bestuurder van de Stichting is mevrouw Azime Gulhan. De stichting levert een bijdrage   aan het creëren van veiligheid in de thuissituatie en het stoppen van geweld.

Over Veilig Thuis Noord Oost Gelderland
Veilig Thuis Noord Oost Gelderland is het advies- en meldpunt voor iedereen, die met (vermoedens van) huiselijk geweld en/of kindermishandeling te maken heeft of krijgt. Niet alleen voor slachtoffers en plegers, ook voor bezorgde omstanders en professionals. Wij zijn er voor kinderen en volwassenen die hulp nodig hebben. Soms kom je er op eigen kracht niet uit. Samen werken we aan een prettige thuissituatie waar veiligheid voorop staat. Veilig Thuis is 24 uur per dag en 7 dagen in de week bereikbaar op 0800 2000.

De gemeenten
Veilig Thuis Noord Oost Gelderland is werkzaam in de gemeenten Aalten, Apeldoorn, Berkelland, Bronckhorst, Brummen, Doetinchem, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Lochem, Montferland, Nunspeet, Oldebroek, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Putten, Voorst, Winterswijk en Zutphen.

 

lees verder

School en wijk in de praktijk: Ondersteuningsteam Oost-Achterhoek best practice Nederlands Jeugdinstituut. Deze maand zijn door het Nederlands Jeugdinstituut twee publicaties uitgebracht over de werkwijze rondom ‘School en wijk in de praktijk’ in de Oost-Achterhoek. Hiermee krijgt de werkwijze van het Ondersteuningsteam Oost-Achterhoek landelijk erkenning. Belangrijke succesfactor is de nauwe samenwerking tussen onderwijs, gemeenten en zorgaanbieders.

Het Ondersteuningsteam (OT) geeft samen met de jeugdconsulenten vorm aan de taak die de gemeenten erbij hebben gekregen binnen de Jeugdhulp. Binnen de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk is het OT actief en kunnen scholen, professionals, maar ook ouders en kinderen contact opnemen met het team.

Trots
De drie wethouders namens de betrokken gemeenten spreken uit dat ze trots zijn op het Ondersteuningsteam. “We zijn erg trots met deze landelijke erkenning. Het team werkt vraaggericht en is voor professionals en ouders en kinderen goed bereikbaar. Wat de werkwijze zo bijzonder maakt is de uitstekende samenwerking met het onderwijs (zowel met basis-, voortgezet als speciaal onderwijs) en zorgaanbieders. Dat maakt dat het team heel effectief ondersteuning kan bieden waar dat nodig is. ”

Traditie van samenwerking
De wethouders vervolgen: “De regio Oost-Achterhoek kent een goede traditie van samenwerking tussen gemeenten en het onderwijs.
Met de invoering van passend onderwijs en de overgang van de jeugdhulp, hebben gemeenten, jeugdhulpinstellingen, scholen en samenwerkingsverbanden de handen ineen geslagen. Samen zijn wij erin geslaagd om op een integrale manier de hulp en ondersteuning aan kinderen, jongeren en gezinnen te organiseren, thuis én op school.”

Snel en laagdrempelig contact
Jeroen Stevens, manager van het Ondersteuningsteam: “Wij garanderen dat we na binnenkomst van de vraag binnen 5 werkdagen contact hebben met het gezin. Binnen 14 dagen zitten we bij hen aan tafel. Dat redden we nog steeds, sinds mei 2013 hebben we al bijna 1.000 gezinnen begeleid in de 3 gemeenten.”

Complexe zorgvraag? Onderwijs en zorg regelen in 1 gesprek
In de Oost-Achterhoek is een methode ontwikkeld waarmee een ‘integraal zorgarrangement’ wordt georganiseerd voor kinderen met een complexe ondersteunings- en zorgvraag. Bijvoorbeeld voor kinderen met ernstig meervoudige beperkingen. Dat gebeurt in één gesprek van één uur, met alle betrokkenen aan één tafel (ouders, onderwijs, zorg en gemeente). In dit gesprek wordt een onderwijsplek vastgelegd, de aanvullende zorg geregeld, leerplicht geregeld en het vervoer van de

leerling. Zo kunnen we maatwerk leveren voor een kind, en belasten we de ouders minimaal, doordat zij maar één aanmelding hoeven doen en één gesprek hebben.

Publicaties ‘School en wijk in de praktijk’
De publicaties zijn te downloaden via de site van het Nederlands Jeugdinstituut:

 • School en wijk in de praktijk: Ondersteuningsteam Oost-Achterhoek

http://www.nji.nl/nl/Publicaties/NJi-Publicaties/School-en-wijk-in-de-praktijk-ondersteuningsteam-Oost-Achterhoek

lees verder

Vorden ‘Het meest relaxte festival van Nederland’ heeft een nieuwe locatie gevonden voor het evenement op 15-16-17-18 juni 2017. Kasteel Vorden en de mooie, groene omgeving is de plek waar Mañana Mañana zal neerstrijken deze zomer. De kaartverkoop start op 15 december via www.mananamanana.eu en bij alle Primera’s in Nederland. In de loop van januari 2017 zullen de eerste geboekte acts worden bekendgemaakt.

De Feestfabriek Alles Komt Goed BV, de organisatie van Mañana Mañana, heeft in Kasteel Vorden een nieuwe, geschikte locatie gevonden. Kasteel Vorden en de directe omgeving zijn prachtig, met veel groen, een bos met oude bomen en een mooie vijver in een glooiend landschap. De Feestfabriek zocht naar een groene, bosrijke en sfeervolle locatie vergelijkbaar met Landgoed Enghuizen in Hummelo, waar de eerste vier edities van het festival plaatsvonden. Die zoektocht is geslaagd met het nieuwe festivalterrein in de Gemeente Bronckhorst. Burgemeester Marianne Besselink: "Mañana Mañana is een geweldig festival voor jong en oud. De relaxte sfeer past perfect in Bronckhorst, waar nog veel ruimte is voor ontspanning en activiteiten in een fantastische omgeving. Ik ben blij dat dit festival weer een plek in onze gemeente heeft gevonden!”

Kaartverkoop start op 15 december
De kaartverkoop voor Mañana Mañana start op 15 december om 11:00 uur via de website www.mananamanana.eu (de Feestfabriek Alles Komt Goed B.V. rekent geen servicekosten) en bij alle Primerawinkels in Nederland (€ 2,50 servicekosten per ticket). Tot 1 januari 2017 wordt een aantal kaartsoorten voor gereduceerd tarief aangeboden. De korting beloont het vertrouwen van Vroege Vogels, zo kost een Dagkaart tot 1 januari slechts € 20,- (na 1 januari € 30,-) en een Passe Partout kost tot het einde van het jaar maar € 50,- (na 1 januari € 75,-). Voor maar € 25,- mogen bezoekers hun camper of caravan op het festivalterrein parkeren. Kinderen tot 1,40 meter hebben gratis toegang tot Mañana Mañana. Voor kids langer dan 1,40 meter en t/m 15 jaar oud zijn er jeugdkaarten, daarop geldt geen korting; een Dagkaart Jeugd kost € 10,-, een Passe Partout Jeugd kost € 25,-. Kopers van een Passe Partout zijn, net als vorig jaar, al op donderdagavond 15 juni vanaf 18:00 uur van harte welkom. Over beschikbaarheid en prijs van dagkaarten voor de donderdag en over de invulling van de donderdagavond wordt op een later moment meer bekendgemaakt.

Publiek toonde zich betrokkenO
p 25 november meldde Mañana Mañana dat het op zoek was naar een nieuwe festivallocatie. De kaartverkoop die op 1 december zou starten werd daarom uitgesteld. Het festival merkte op dat het zich aanbevolen hield voor suggesties voor nieuwe festivallocaties. Festivalgangers die Mañana Mañana een warm hart toedragen, leverden in totaal tientallen suggesties aan.

Mañana Mañana 2017; 15-16-17-18 juni

Kasteel Vorden

www.mananamanana.eu

lees verder

Winterswijk / Ooost Gelre. ‘Samen verder met het afvalwater’. Dat is de inzet van het Afvalwaterakkoord tussen de gemeenten Winterswijk en Oost Gelre en Waterschap Rijn en IJssel. Deze partners in afvalwater leggen met dit akkoord de kansen vast die de onderlinge samenwerking biedt. Naast forse structurele besparing neemt door dit akkoord ook de kwaliteit van de afvalwaterketen toe.

Met het nieuwe Afvalwaterakkoord werken de drie partijen voortaan minder vrijblijvend aan drie doelen uit het Bestuursakkoord Water 2011:
a)    Het dagelijks functioneren van de afvalwaterketen uitvoeren tegen zo laag mogelijke  maatschappelijke kosten;
b)    De kwetsbaarheid verminderen van organisatie en functioneren van de afvalwaterketen;
c)    Het vergroten van de kwaliteit (duurzaamheid) van de afvalwaterketen, mede door het ontplooien van gezamenlijke innovaties.

Dat zijn de doelen van de samenwerking tussen de gemeenten Winterswijk en Oost Gelre en Waterschap Rijn en IJssel. Die samenwerking is donderdag 8 december 2016 in het gemeentehuis van Winterswijk beklonken met de ondertekening van het afvalwaterakkoord door wethouder Rik Gommers van de gemeente Winterswijk, wethouder Vincent van Uem van de gemeente Oost Gelre en heemraad Peter Schrijver van Waterschap Rijn en IJssel.

De afvalwaterketen
Gemeenten en waterschap zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de afvalwaterketen, bestaande uit riolering en afvalwaterzuivering. Het afvalwater vanuit Winterswijk, Groenlo, Lichtenvoorde en omliggende plaatsen wordt via de gemeentelijke (druk)riolering en hoofdtransportleidingen van het waterschap getransporteerd naar de rioolwaterzuiveringen Winterswijk en Lichtenvoorde van Waterschap Rijn en IJssel.

Gemeenten en waterschap hebben de handen ineen geslagen voor een optimale en duurzame afvalwaterketen ten behoeve van een gezond watersysteem. Vincent van Uem, wethouder Ruimtelijk beheer van de gemeente Oost Gelre: “Het afvalwaterakkoord past in een tijd waarin we dingen anders moeten doen en met minder. Alleen ben je sneller, samen kom je verder. Met het waterschap en gemeenten in de regio werken we al heel lang goed samen. Dit afvalwaterakkoord legt deze ingeslagen weg vast met onze buurgemeente en het waterschap”.

Bredere samenwerking in de afvalwaterketen
De gemeenten Oost Gelre en Winterswijk en Waterschap Rijn en IJssel werken op het gebied van het afvalwaterbeheer samen in het afvalwaterteam WintLicht. Naast deze operationele samenwerking tussen waterschap en buurtgemeenten werken ze ook -met 8 overige Achterhoekse gemeenten- in breder verband samen in de Achterhoek+ samenwerking voor bovenlokale opgaven.
Naast slimmer investeren met minder kosten richt die samenwerking zich ook op het verhogen van de kwaliteit van de afvalwaterketen en het verminderen van de kwetsbaarheid door het zo doelmatig mogelijk inzetten van het personeel van de samenwerkende partijen.

Maatregelen
In het afvalwaterakkoord komen de gemeenten en het waterschap overeen dat ze de komende jaren de focus leggen op een drietal projecten te weten: Waterketenanalyse, Drukriolering en Risico-gestuurd rioolbeheer. Voor elk project is een van de organisaties trekker. Door deze projecten samen op te pakken denken de partners in de toekomst een structurele besparing te realiseren van circa €250.000,- per jaar op de stijgende kosten. Peter Schrijver, heemraad van Waterschap Rijn en IJssel: “Heftigere regenbuien door de klimaatverandering, strengere milieuregels en vervanging van de riolering en zuivering zorgen voor hogere kosten. Door slim samen te werken kunnen we kosten besparen door gebruik te maken van elkaars deskundigheid en kennis. ‘Werken tegen de laagst mogelijke maatschappelijke kosten’ is dan ook het motto van de samenwerking tussen de gemeenten en het waterschap.”

Locatie ondertekening
De ondertekening van het afvalwaterakkoord WintLicht vindt plaats in het gemeentehuis van Winterswijk. De gemeente Winterswijk werkt al vele jaren samen met Waterschap Rijn en IJssel. Watersysteem en afvalwaterketen worden daarin als geheel beschouwd. Wethouder Rik Gommers van de gemeente Winterswijk “Het is goed om te zien dat de jarenlange samenwerking met het waterschap en de gemeenten nu ook bestuurlijk wordt bekrachtigd. Hiermee maken we Den Haag duidelijk dat de we in de Achterhoek werk maken van de samenwerking”

lees verder

Doorgang komende editie op losse schroeven.Festival Mañana Mañana is op zoek naar een nieuwe locatie voor het meest relaxte festival van Nederland op 15-16-17-18 juni 2017. De afgelopen vier jaren vond het festival plaats op Landgoed Enghuizen in Hummelo, maar na overleg met grondeigenaar Graaf van Rechteren Limpurg is besloten om te verhuizen. De organisatie heeft inmiddels tal van alternatieve locaties bezocht, maar het is nog niet gelukt om een plek te vinden met de vergelijkbare magie van Landgoed Enghuizen die uiteindelijk ook daadwerkelijk beschikbaar is. Om die reden wordt de voorverkoop, die op 1 december aanstaande zou starten, tot nader order uitgesteld en bij het niet slagen van de zoektocht zal het festival komend jaar niet kunnen plaatsvinden.

In goed overleg uit elkaar
De grondsoort van Landgoed Enghuizen is niet de meest geschikte om als evenemententerrein dienst te doen en daarnaast is het qua logistiek geen gemakkelijke plek om met zwaar materieel te bereiken. Bij slecht weer heeft de natuur op Landgoed Enghuizen meer tijd nodig om te herstellen van een vierdaags festival als Mañana Mañana dan op andere locaties het geval zou zijn. “Landgoed Enghuizen is één van de mooiste plekken van de Achterhoek en dat moet het natuurlijk ook blijven. Een percentage van de kaartopbrengst stonden wij daarom ook af voor behoud van het landgoed. De praktische nadelen van het landgoed vonden wij altijd van ondergeschikt belang, omdat de plek zo ontzettend mooi is. Maar na een goed gesprek met Graaf van Rechteren Limpurg over de toekomst van Landgoed Enghuizen en ons festival hebben wij in goed overleg besloten dat het voor beide partijen beter is om op zoek te gaan naar een nieuwe plek voor Mañana Mañana. Wij willen Graaf van Rechteren Limpurg, boswachter André Wolsink en de overige grondeigenaren hartelijk bedanken voor de prettige samenwerking de afgelopen vier jaar,” aldus de organisatie.

Organisatie staat open voor suggesties
Mañana Mañana houdt zich van harte aanbevolen voor tips en suggesties. De voorkeur gaat uit naar een wonderschone locatie in de Achterhoek en een plek voor de lange termijn. De festivalorganisatie benadrukt dat ze de moed zeker nog niet opgeeft en is thans in bespreking met meerdere locaties. Maar de eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat het een moeilijke zoektocht is geworden en dat het niet gaat lukken om voor 1 december. En dat de aangekondigde voorverkoop 1 december dus niet kan beginnen. “Wij willen hier gewoon eerlijk en transparant over zijn. Dat vinden wij wel zo netjes tegenover al onze trouwe bezoekers en alle andere betrokkenen.” De organisatie adviseert geïnteresseerden de website en social media van Mañana Mañana goed in de gaten te houden voor het laatste nieuws hierover.

Mañana Mañana – Het meest relaxte festival van Nederland!

15-16-17-18 juni 2017

www.mananamanana.eu

lees verder

Oost-Achterhoek. Bibliotheekleden kunnen vanaf nu een jaar lang gratis twee online cursussen volgen. Om een nieuwe hobby te ontdekken of een vreemde taal te leren. Om wegwijs te worden in een computerprogramma of meer te weten over gezondheid en opvoeding. Als bonus krijgt iedere cursist elke maand een korte cursus cadeau.

Hoe werkt het?
Er zijn in totaal 30 cursussen in de categorieën Vrije tijd, Persoonlijke ontwikkeling, Computer en nieuwe media en Gezondheid en opvoeding en Talen. Met een geldig bibliotheeklidmaatschap kunnen twee cursussen gekozen worden. Op de site van de Bibliotheek Oost-Achterhoek, www.oostachterhoek.nl staat meer informatie.

Cursus van de maand
Deze maand is de bonus een cursus voorlezen. Met minimaal een kwartiertje per dag voorlezen neemt de lees- en taalvaardigheid van kinderen enorm toe. Ook de Sint vindt voorlezen erg belangrijk. Alle kinderen mogen daarom, zolang de voorraad strekt, in de vestigingen van de Bibliotheek Oost-Achterhoek een vouwschoen komen halen. Als die schoen, prachtig ingekleurd, weer in de bibliotheek bezorgd wordt, zal Sint of één van zijn pieten een cadeautje in die schoen stoppen, goed voor 15 minuten (voor)leesplezier.

Waarom cursussen van de Bibliotheek?
Met het aanbieden van online cursussen wil de Bibliotheek een bijdrage leveren aan de persoonlijke ontwikkeling van mensen. De Bibliotheek stelt zich ten doel dat iedereen volwaardig en zelfstandig aan de samenleving kan deelnemen. Daarnaast wil de Bibliotheek een (online) plaats bieden voor een ieder die wil ontspannen en die een moment van rust zoekt om informatie in wat voor vorm dan ook tot zich te nemen.

lees verder

HUMMELO - Het is definitief einde oefening voor Ben Jolink (70). Muziek zal hij altijd blijven maken, maar zijn broze gezondheid laten liveshows niet meer toe. Zondag 18 december zal hij tijdens de cd-presentatie van zijn band De Pensionado’s een allerlaatste keer het podium beklimmen.


 NOOIT MEER LIVE


De Achterhoeker heeft de knoop definitief doorgehakt nadat de artsen hem anderhalve week geleden vertelden over de toestand van zijn longen: ,,Uit medisch onderzoek is gebleken dat ik nog maar een longcapaciteit van 45 procent heb. En dan niet ten opzichte van een gezonde jongeman, nee, ten opzichte van een doorsnee zeventiger.”

Het nieuws kwam hard aan. Vooral omdat hij met De Pensionado’s dacht nog een paar jaartjes door kon gaan. Tijdens optredens met dit gezelschap kan hij immers blijven zitten tijdens het gitaarspelen. Heel wat anders dan de uitputtende shows met Normaal.

,,Met een hoop medicamenten zou ik heus nog wel geprepareerd kunnen worden voor een optreden. Maar bij een optreden komt veel meer bij kijken dan alleen dat uurtje dat je op de planken staat. De voorbereiding. De stress, de zenuwen op de dag zelf. Dat maakt het juist zo zwaar. Vast staat dat ik daarmee mijn longcapaciteit steeds verder zou afbreken. En dat is het mij allemaal niet waard.”

Jolink verblijft momenteel gedurende de werkweek in een revalidatiekliniek. Slechts in de weekenden is hij thuis. ,,Alleen klopt de term revalidatie in mijn geval niet. Ik word namelijk niet meer beter.” Met name de laatste twee jaar gingen zijn longen hard achteruit. ,,In 2013 reed ik zelfs nog motorcrosswedstrijden. Omdat ik met Normaal nog zo graag die veertig jaar wilde volmaken, ben ik ermee doorgegaan. Maar achteraf gezien had ik gewoon twee jaar eerder moeten stoppen.”

Deze middag zitten ze bij elkaar in De Heujberg, zoals de oefenstudio naast Jolinks woonboerderij in Hummelo heet. De overige Pensionado’s kent hij al vele jaren. Het zijn stuk voor stuk generatie- en streekgenoten. De afgelopen negen maanden werkten ze aan een cd. ,,In een echt Pensionado-tempo. Bij dit soort oude mannen duurt het uiteraard allemaal wat langer dan normaal. Maar goed, in die negen maanden hebben we er evenveel plezier aan beleefd als het maken van een baby.”

Zondag 18 december presenteren ze hun album Odi Profanum bij zaal De Witkamp in het Achterhoekse Laren. Met onder anderen Miss Montreal en Normaalbassist Willem Terhorst als speciale gasten.

De muziek lijkt in niets op die van Normaal. Het is vooral sfeervolle easy-listeningmuziek met veel koorzang. Met teksten in afwisselend Engels en Achterhoeks. Voornamelijk rootsmuziek met slechts een incidentele stevige rock-uitzondering.

Of De Pensionado’s straks eventueel zonder Ben gaan optreden? ,,Geen idee. We weten dit ook nog maar net”, zegt oud-Normaalgitarist Alan Gascoigne in zijn karakteristieke ‘Achterhoeks-Engels’. Ben stelt de rest echter gerust. ,,Ik blijf gewoon doorgaan met het componeren van nummers. Samen met Bennie Migchelbrink, met wie ik dat ook veel jaren bij Normaal deed. En ook met De Pensionado’s ga ik door. Lekker een keer in de week gezellig muziekmaken, hier in De Heujberg. Waarbij we beginnen met koffie en het eerst een halfuur lang hebben over allerhande fysieke kwalen. Hartaanvallen, zere knieën, Viagra. Voor de rest moet ik dit nieuws over mijn gezondheid nog tot mij door laten dringen. Hoe mijn muzikale toekomst eruit gaat zien, is nu letterlijk toekomstmuziek.”

Online persconferentie:


Foto’s en film: Koos Groenewold


 

lees verder

Oost-Achterhoek, 5 november 2016 – Lezen is leuk, maar samen lezen is leuker. Al lezend kennis maken met andere werelden en als de leesreis ten einde is ervaringen met andere leesfanaten delen. Een leeskring is hiervoor bij uitstek geschikt. De Bibliotheek Oost-Achterhoek biedt deze leeskringen ondersteuning met een apart abonnement. Daarnaast kunnen mensen die graag zelf een leeskring willen vormen door de Bibliotheek op weg geholpen worden.

Leeskringabonnement
Het leeskringabonnement biedt de mogelijkheid om voor maximaal 10 personen boeken te reserveren en te lenen. Daarnaast is de leentermijn extra lang (6 weken) en krijgen leeskringen met dit abonnement korting op schrijversavonden van de Bibliotheek Oost-Achterhoek.

Leeskring starten
Zelf een leeskring starten? De Bibliotheek kan daarbij helpen. Net na de zomervakantie startte in Groenlo een nieuwe groep. De bieb heeft de initiatiefnemer, dhr. Verschoor, geholpen om leden te werven. Ook is er een locatie geregeld, de groep komt bijeen in de Bibliotheek Groenlo. “Wat de leuke kanten van een leeskring zijn? Het kan heel verrassend zijn van anderen te horen wat hen heeft geraakt, wat ze mooi vinden, wat niet. Het is leuk om op deze manier je kennis te vergroten, je horizon te verruimen en elkaar gaandeweg beter te leren kennen”, aldus Jan Verschoor.

Meer informatie?
Meer weten over het starten van een leeskring? Of over het leeskringabonnement? Bekijk de informatie op www.oostachterhoek.nl of neem contact op met het Servicebureau van de Bibliotheek Oost-Achterhoek: 088-0062929.

lees verder

De gezamenlijke Erfgoednota 2017-2020 met de titel ‘Wi-j doet ’t samen’ is door de gemeenteraden van Aalten, Oost Gelre en Winterswijk vastgesteld. In de nota zijn de kaders vastgelegd voor het erfgoedbeleid. Het bijbehorende uitvoeringsprogramma biedt een overzicht van de activiteiten en projecten, die in de komende periode worden uitgevoerd

Ambities, doelen en activiteiten
In Aalten en Oost Gelre stelde de raad de nota vast op 18 oktober jl., de raad van Winterswijk volgde op 26 oktober 2016. In de nota zijn de ambities, doelen en activiteiten van het beleid voor de komende vier jaar opgenomen. Ook zijn er themalijnen opgesteld voor het uitdragen van het erfgoed. De ambities van de gemeenten voor de komende periode zijn:

 • Krachten bundelen en verbindingen leggen voor daadkracht, draagvlak en om gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan.
 • Historische kwaliteit behouden, benutten, verduurzamen en versterken voor een aantrekkelijke, vitale en toekomstbestendige streek.
 • De identiteit van onze streek inzetten voor de beleving van erfgoed voor en door bewoners en bezoekers.
 • Onze kennis vergroten en (digitaal) delen om kwaliteit te verhogen en inspiratie te bieden voor jong en oud.

Belang cultureel erfgoed
Ons culturele erfgoed is van groot belang voor ons historisch besef en onze gezamenlijke identiteit. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat cultuur en erfgoed een belangrijke bijdrage leveren aan de economie en de maatschappij. Erfgoed is van belang voor het toerisme en voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en bewoners. De gemeenten streven ernaar om deze bijdrage zo groot mogelijk te maken. Dit is een van de uitdagingen die zij aangaan op basis van de gezamenlijke erfgoednota. Vanzelfsprekend doen zij dit graag samen met de organisaties en mensen in de streek. Om het erfgoed te versterken, zijn in de drie gemeenten extra financiële middelen beschikbaar gesteld. De nota is te vinden op de websites van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk.

lees verder

BELTRUM Jentske Withag van wielervereniging De Stofwolk is afgelopen zaterdag derde geworden tijdens het Nederlands kampioenschap mountainbiken.
Tijdens de titelstrijd in Honselersdijk kregen de rensters een pittig parcours voor de kiezen met rotsen, heuvels en een uitdagende afdaling. ,,Het was een parcours waar eigenlijk alles in zat”, aldus Jentske Withag. ,,Het kwam aan op techniek, maar ook snelheid speelde een belangrijke factor.” Uiteindelijk kreeg de renster uit Beltrum de bronzen medaille omgehangen.


Jentske Withag geheel rechts op de foto


 

lees verder

De gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk doen samen mee aan de verkiezing voor het ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’. Door veel partijen is de afgelopen maanden hard gewerkt om een ‘bidbook’ Nationaal Landschap Winterswijk in te dienen. In dit bidbook is beschreven wat het gebied, inclusief in- en aanliggende kernen zo bijzonder maakt, zowel vanuit het oogpunt van de natuur als vanuit de toerist en inwoner.

Klik hier voor de samenvatting van het bidbook

Met vier Europees beschermde natuurgebieden en talloze andere bijzondere stukjes natuur, inclusief bijzondere soorten als kraanvogel en patrijs, mag het Nationaal Landschap Winterswijk met recht een prachtig gebied genoemd worden. De grensligging, vestingstadjes, scholtengoederen en het naoberschap maken de streek uniek. Dat er in zo’n gebied ook nog gewoond en gewerkt wordt, maakt het nog eens extra bijzonder. Een goede reden om ook mee te dingen naar de titel ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’!

Shortlist De verkiezing is een initiatief van staatssecretaris Martijn van Dam. Hij wil hiermee bereiken dat Nederland trotser wordt op hun eigen land. Uiteindelijk wil hij dat ook het Nederlandse natuur en landschap internationaal bekend wordt. De komende periode buigt een jury zich over alle inzendingen en maakt een uiteindelijke short-list met kandidaten voor de titel ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’. De initiatiefnemers zijn er van overtuigd dat het Nationaal Landschap Winterswijk op deze lijst thuis hoort.

Stem ook mee vanaf 10 oktober! Vanaf 10 oktober aanstaande mag het Nederlandse publiek stemmen welk gebied het mooist is. Kunnen we alvast op uw steun en stem rekenen? Stemmen kan via de speciale website www.mooistenatuurgebied.nl


 

Foto: 100% Winterswijk


 

lees verder

Op donderdag 15 september zijn de leerlingen van St. Ludgerusschool in Lichtenvoorde feestelijk gestart met de pilot afval scheiden op school. Onder luidt getoeter werden de containers door ROVA afgeleverd. ROVA faciliteert basisscholen om als ‘Mooi Schoon-school’ grondstoffen gescheiden in te zamelen. Als tegenprestatie houden de leerlingen een gebied in de omgeving van hun eigen school vrij van zwerfvuil. De komende twee weken gaan 13.000 leerlingen en leerkrachten uit 14 Mooi Schoon gemeenten van start met afval scheiden op school.


Wethouder René Hoijtink geeft samen met ROVA en de leerlingen van St. Ludgerusschool het startsein


Speciaal contract met wethouder
Speciaal voor de aftrap is wethouder René Hoijtink naar de school gekomen om samen met alle leerlingen en leerkrachten het startsein te geven. De wethouder heeft de kennis van de leerlingen getest om te zien of zij bijvoorbeeld weten in welke container een stuk piepschuim hoort of hoe lang het duurt voordat een blikje verteerd is. “Ik sta er van te kijken dat jullie al zoveel kennis hebben over afval en zwerfvuil. Dat jullie zelfs weten dat een chipszak bij het restafval hoort,” aldus wethouder René Hoijtink. Aansluitend hebben de leerlingen, leerkrachten en de wethouder het contract getekend, waarmee iedereen verklaarde zich in te zetten om zwerfvuil tegen te gaan en het afval voortaan goed te scheiden.

Jong geleerd is duurzaam gedaan
Alle deelnemende scholen aan de pilot ontvingen het startpakket met voorlichtingsmaterialen en een educatieve video over de verschillende soorten afval en hoe deze worden gerecycled en hergebruikt. De scholen krijgen ook de benodigde containers om het afval te scheiden. Petra Streng, Projectmanager van het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon: “We willen jonge kinderen op een leuke manier meegeven hoe je met afval omgaat en wat het oplevert als je afval op de juiste manier scheidt. Dan is het geen afval meer, maar grondstof.” Deelnemende scholen zijn te herkennen aan het gevelschildje aan de muur met ‘Onze school is Supporter van Mooi Schoon’.

Op weg naar de circulaire economie
Voor deze pilot is groot enthousiasme onder de basisscholen in de ROVA Mooi Schoon-gemeenten; maar liefst 78 basisscholen doen mee. De pilot is een initiatief om kinderen van jongs af aan te leren dat het vanzelfsprekend is om afval te scheiden en geen zwerfvuil buiten achter te laten. ROVA ziet educatie als een belangrijk instrument in de omslag naar een circulaire economie. Veel scholen zetten zich al actief in en sommigen hebben de ambitie om een afvalvrije school te zijn. In deze pilot werken de gemeente, ROVA en de scholen samen om dit te verwezenlijken.

lees verder

De Klankbordgroep Vluchtelingenopvang Oost Gelre heeft advies uitgebracht over de locaties voor huisvesting van vergunninghouders. Het college van B&W neemt 20 september een besluit over dit advies. Daarna volgt de uitwerking van de locaties, zoals het onderzoek naar de haalbaarheid van elke locatie en het overleg met de buurt.


College van B&W neemt 20 september besluit over advies klankbordgroep


Oproep voor locaties
Vóór de zomervakantie heeft de gemeente aan de  inwoners een oproep gedaan om locaties aan te leveren voor de huisvesting van vergunninghouders. Dat heeft een lijst met mogelijke locaties opgeleverd. Ook de gemeente en de woningcorporaties hebben mogelijke locaties op deze lijst gezet. Dat deze panden op de lijst staan betekent nog niet dat er ook daadwerkelijk vergunninghouders gehuisvest worden. Daar is nader onderzoek en afstemming voor nodig.

Advies klankbordgroep en besluit college
De Klankbordgroep Vluchtelingenopvang heeft de lijst met locaties beoordeeld. De klankbordgroep vindt een aantal locaties geschikt voor de huisvesting van vergunninghouders. Dit overzicht en het begeleidende advies staat op www.oostgelre.nl. De klankbordgroep heeft haar advies aan het college van B&W aangeboden voor besluitvorming. Het college neemt dinsdag 20 september een besluit over dit advies.

Vervolg op besluit college
Als het college van B&W het advies overneemt moet er nog wel veel gebeuren. Zo wil het college in gesprek met de buurt. Daarnaast worden de locaties onderzocht op haalbaarheid. De gemeente gaat bijvoorbeeld in gesprek met de eigenaar van het pand, onder andere over de randvoorwaarden en de financiële en ruimtelijke haalbaarheid. Maar dat gebeurt dus pas vanaf het moment dat het college op 20 september een besluit heeft genomen over het advies van de klankbordgroep.

Informatie over advies en vervolg
Het volledige advies van de klankbordgroep staat op www.oostgelre.nl. Wie nu al vragen heeft of een mening wil geven kan contact opnemen met het aanspreekpunt vluchtelingenopvang van de gemeente, Brandt Keegstra. Hij is te bereiken via de mail naar of telefonisch via (0544) 39 35 52.

lees verder

AALTEN | OOST GELRE Glasvezel dichtbij voor buitengebied gemeente Aalten en gemeente Oost Gelre. Goed nieuws voor de inwoners van het buitengebied van Aalten en Oost Gelre. CIF wil namelijk starten met de aanleg van glasvezel op het platteland van de gemeenten. Om dit te doen, moet 50% van de inwoners vóór 19 december 2016 een abonnement via glasvezel afnemen. Hiervoor hebben Bert Berghoef, burgemeester gemeente Aalten, Marieke Frank, wethouder gemeente Oost Gelre en Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf, vandaag het startsein gegeven. Dit deden zij door het convenant tussen CIF en de gemeenten te ondertekenen waarin de afspraken over de aanleg van glasvezel in het buitengebied gaan. In de gemeenten Aalten en Oost Gelre gaat het om ruim 3.500 huishoudens en bedrijven in het buitengebied. Zij kunnen kiezen uit diensten van 5 verschillende aanbieders. Caiway, CBizz, Fiber, Solcon en WeServe. Naast een abonnement bij een van de dienstaanbieders betalen de bewoners een vastrechtvergoeding van € 9,95 per maand.

Eind september valt een uitnodiging voor de informatieavonden bij de inwoners op de deurmat. CIF heeft ervoor gekozen om inwoners persoonlijk te informeren. “Wij vinden het belangrijk om vanuit CIF te vertellen wat glasvezel is en wat de mogelijkheden zijn. Maar ook waarom een deelname van 50% noodzakelijk is om glasvezel te kunnen aanleggen. Tijdens de informatieavonden zijn ook de dienstaanbieders aanwezig. Mensen die zich al willen oriënteren op het gebied van diensten, kunnen bij hen terecht,” vertelt Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf. 

Belang breedbandverbinding groot
Wethouder Marieke Frank van Oost Gelre is blij dat de glasvezel binnen afzienbare tijd voor iedereen in het buitengebied bereikbaar is. “Er zijn heel veel argumenten vóór de glasvezel. Voor je werk, voor je bedrijf, voor het ontvangen van zorg, voor de studie of gewoon voor je plezier om films te kijken en te gamen. Snelle verbindingen zijn een absolute noodzaak voor de toekomst van een vitaal en leefbaar buitengebied.“ Burgemeester Bert Berghoef heeft er vertrouwen in dat de benodigde 50% deelname wordt bereikt. “Inwoners hebben er echt last van dat er nu geen goede en snelle verbinding is. Ze wachten al lang op glasvezel. Mooi dat het er nu kan komen.”

Glasvezel voor iedereen
Het uitgangspunt voor CIF is om iedereen aan te sluiten. Een beperkt aantal bewoners kan geen gebruik maken van het standaard aanbod, maar krijgt een maatwerkoplossing aangeboden. CIF zal hen persoonlijk benaderen om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor het realiseren van de glasvezelverbinding.

Vraag glasvezel buitengebied groot
Dat de vraag naar een goede breedbandverbinding in het buitengebied groot is, blijkt uit de reeds afgeronde inschrijvingen. In acht gebieden, waaronder Winterswijk, Berkelland en een groot deel van Twente, heeft meer dan 50% van de inwoners gekozen voor een glasvezelabonnement en is de aanleg inmiddels in volle gang.

Meer informatie

Meer informatie is beschikbaar op de website glasvezelbuitenaf.nl

lees verder

Vrijdagavond 26 augustus om 19.00 uur wordt Jelle van Gorkom gehuldigd op de Markt in Lichtenvoorde. Jelle heeft een fantastische prestatie geleverd op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Wij hopen natuurlijk dat veel inwoners onze topsporter een warm onthaal geven. We hadden ook graag Femke Stoltenborg op het podium gehad, maar die is helaas verhinderd.

We hebben allemaal de beelden gezien van Jelle van Gorkom, die op een indrukwekkende manier zilver pakte in een spannende BMX-finale. Maar ook de beelden van zijn uitzinnig juichende fanclub gingen de wereld over. Jelle toont zich door zijn inzet, zijn prestaties en vooral door zijn karakter een waardig ambassadeur van de sportbeleving in Oost Gelre.

Femke Stoltenborg was met het volleybalteam heel dicht bij een bronzen plak. Maar ook de 4e plek is een fantastische prestatie, die de volleybaldames met veel inzet en karakter hebben afgedwongen. Ook zonder medaille zijn we trots op onze Harreveldse Femke. Ze kan helaas niet aanwezig zijn bij de huldiging vrijdagavond, maar dat halen we beslist nog een keer in.

Vrijdagavond om 19.00 uur ontvangen we dus Jelle met muziek en gejuich op de Markt in Lichtenvoorde.

lees verder

De Omgevingsdienst Achterhoek heeft deze week besloten dat er geen Milieueffectrapportage (MER) nodig is voor de realisatie van een installatie voor bioraffinage op het bedrijventerrein Laarberg in Groenlo.
Dit blijkt uit een beoordeling van de gegevens uit de mer-aanmeldingsnotitie die het bedrijf RMS Groenlo B.V. eind vorig jaar heeft ingediend. Om een omgevingsvergunning aan te kunnen vragen voor de installatie voor bioraffinage moest het bedrijf RMS Groenlo B.V. eerst een aanmeldnotitie MER indienen. Een aanmeldnotitie bevat alle gegevens over de activiteiten die het bedrijf wil ontplooien en alle onderzoeken naar mogelijke nadelige milieueffecten op de omgeving. Deze gegevens zijn nodig om te kunnen bepalen of er een uitgebreid MER onderzoek nodig is naar nadelige milieueffecten die het bedrijf kan veroorzaken.

In nauwe samenwerking met brandweer, Waterschap en de Omgevingsdienst Regio Nijmegen zijn de onderzoeken in de aanmeldnotitie getoetst aan wet- en regelgeving en beoordeeld.  Het gaat daarbij om onderzoeken naar onder meer geluid, externe veiligheid en geur.

Omdat de eerste aanmeldnotitie niet voldoende gegevens bevatte is in juni een nieuwe aanmeldnotitie ingediend en de oude ingetrokken. Na de toetsing van de nieuwe aanmeldnotitie is de conclusie dat het initiatief niet leidt tot zodanig belangrijke nadelige milieugevolgen dat een milieueffectrapportage (MER) moet worden opgesteld. In de omgevingsvergunning kunnen voldoende voorschriften worden gesteld om de mogelijke nadelige gevolgen voor het milieu door de installatie voor bioraffinage te voorkomen of te beperken. Er is daarom geen aanleiding deze nadelige gevolgen in een MER verder te onderzoeken.

RMS Groenlo B.V. heeft inmiddels ook een aanvraag gedaan voor een omgevingsvergunning. Deze aanvraag wordt nu in behandeling genomen door de Omgevingsdienst Achterhoek.

De ODA

De Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) voert de wettelijke milieutaken uit voor tien gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Lochem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk, Zutphen) en de provincie Gelderland in de regio Achterhoek.

Meer informatie over de Omgevingsdienst Achterhoek is te vinden op www.odachterhoek.nl of twitter.

lees verder

Festival heeft op papier alles tegen, toch wederom bezoekersrecord met een uitverkochte 20ste editie. Dit weekend bezochten 220.000 mensen de volledig uitverkochte 20ste editie van de Zwarte Cross in het Achterhoekse Lichtenvoorde. In 2015 waren dit er 197.450; dit betekent opnieuw een bezoekersrecord! Ook dit jaar blijkt de unieke formule van muziek, motorsport, theater, stunts en ander spektakel een succes. Zowel de camping, zaterdag als de zondag waren ruim van te voren uitverkocht. De dagkaarten van de vrijdag verkochten aan de dagkassa uit. Dat is opmerkelijk, want op papier heeft het festival alles tegen. Gelegen in een krimpregio in een ruraal gebied van Nederland en aangestuurd door een 67-jarige laagopgeleide voormalige interieurverzorgster met licht overgewicht haalt het festival alle mainstreamfestivals rechts in. “Niets is onmogelijk in de Achterhoek!”, aldus een strijdlustige festivaldirectrice Tante Rikie.

Say yes to apartigheid!
Het adagium van deze jubileumeditie was ‘Say yes to apartigheid!’. Alle festivaldagen werd op de 31 podia alles wat ieder afzonderlijk mens bijzonder maakt uitbundig gevierd. Hoogtepunten waren onder andere Kensington dat als headliner van de vrijdag het veld voor het hoofdpodium in vuur en vlam zette en de komst van de Russische protestgroep Pussy Riot op zaterdag.

Hoofdstunt afgelast
De hoofdstunt, waarbij de Amerikaanse stuntman Chuck Borden zich door een katapult over de Megatent zou laten schieten, werd op vrijdagavond definitief afgeblazen. Vanwege tegenslag in de testfase werd een dusdanige achterstand opgelopen waardoor technische problemen niet op tijd verholpen konden worden. Aangezien deze katapultsprong niet zonder risico is en de veiligheid van Chuck honderd procent gewaarborgd moest zijn werd op vrijdagavond de knoop doorgehakt. “Met grote spijt moeten we meedelen dat het niet gelukt is, het is gewoon niet veilig. We bieden onze excuses aan voor iedereen die het jammer vindt dat deze stunt niet doorgaat. Geloof ons, zelf balen we er nog het meest van! Volgend jaar moet het alsnog gebeuren”, meldde de organisatie.

Geen calamiteiten
Tot op heden is het evenement verder zonder enige noemenswaardige calamiteiten verlopen en de organisatie spreekt dan ook van een zeer geslaagde editie. Festivaldirectrice Tante Rikie: “Alleen maar vrolijke mensen, het festivalterrein lag er weer geweldig bij en de sfeer is geweldig. Wat was het een fantastisch weekend. Zwarte Crossers, I love you!”. Op dit moment is het festival nog in volle gang en het feest zal op de camping tot in de kleine uurtjes doorgaan.

De bezoekersaantal per dag waren:
Donderdag 21 juli:          25.000  
Vrijdag 22 juli:                   65.000
Zaterdag 23 juli:               idem
Zondag 24 juli:                  idem

Zwarte Cross 2017
Volgend jaar zal de Zwarte Cross plaatsvinden op 14, 15, 16 juli. De campingbezoekers zijn al een dag eerder welkom op 13 juli. De inschrijvingen voor deelname aan de Zwarte Cross starten op 5 november, vanaf 12 november kunnen leden van de Zwarte Cross fanclub ‘Harder!’ kaarten bestellen en een week later op 19 november start de voorverkoop voor de rest van de wereld.

Zwarte Cross 2017; 13 – 14 – 15 - 16 juli

Festivalterrein de Schans, Lichtenvoorde
www.zwartecross.nl

 

lees verder

Het ligt er weer mooi bij! Het terrein voor de Zwarte Cross 2016 in Lichtenvoorde.
Als afgevaardigde voor www.Windh.eu mocht ik dinsdag weer aanwezig zijn bij de persmiddag van de Zwarte Cross.
Gijs Jolink, mede-eigenaar van feestfabriek "Alles Komt Goed", heet iedereen van harte welkom en geeft aan blij te zijn met het prachtige weer. Nu al tijdens de opbouw, maar ook de voorspellingen voor a.s. weekend zijn bijzonder goed. Voor het eerst in 10 jaar zonder noemenswaardige regen en storm.


Bekijk hier de foto's van de Persdag gemaakt door Peter Ligterink (!)De Zwarte Cross zal (er zijn nog kaarten voor de vrijdag) dit jaar volledig uitverkocht raken, is de verwachting. Dat houdt in dat er, in totaal, rond de 220.000 bezoekers (vorig jaar 197.450) worden verwacht tijdens het festivalweekend.
Verder geeft Jolink aan dat één van de (letterlijke) hoogtepunten van dit jaar zal worden: de katapultsprong over de Megatent. Stuntman Chuck Borden wordt door een enorme katapult over de Megatent geschoten, 30 meter hoog en 80 meter ver met een landing in een bak van kartonnen dozen.

Naast Jolink komen ook een afgevaardigde van Amnesty International (waarmee de ZC al jaren samenwerkt) en directeur van stichting "Pak An", Johan Godschalk, aan het woord. Zie www.amnesty.nl en https://www.facebook.com/anpakken/

Daarna volgt een rondleiding, door feestfabriek directeur Ronny Degen, over een deel van het festivalterrein. Met grote trots wordt de compleet vernieuwde hoofdingang gepresenteerd. Nog net niet helemaal klaar, maar als vrijdag de eerste festivalbezoekers arriveren zal de entree helemaal af zijn. Ook het vernieuwde Kampvuur podium ziet er geweldig uit. Helaas lukt het nog niet om deze middag een demonstratie van de hoofdstunt te kunnen geven. Men heeft nog niet voldoende kunnen testen en de katapult werkt nog niet zoals nodig.

Het hapje bij het drankje deze middag is, de recent uitgebrachte, Nozem-kaas.
Smaakvol en smeuïg lekker, net zoals het complete festivalterrein!

Organisatie van de Zwarte Cross bedankt voor jullie gastvrijheid !

lees verder

Gedurende de zomervakantie is de Bibliotheek Groenlo gesloten van maandag 25 juli t/m vrijdag 29 juli 2016. De inleverbus is in deze periode wel geopend.
Extra lange uitleentermijn:I n de maanden juli en augustus worden alle bibliotheekboeken, maar ook de dvd’s, luisterboeken en tijdschriften voor zes weken uitgeleend. Lekker lang lenen dus!

Tijdens de sluitingsperiode van de Groenlose bibliotheek zijn de vestigingen Eibergen, Neede, Ruurlo, Lichtenvoorde en Winterswijk van de Bibliotheek Oost-Achterhoek wel geopend. U kunt gedurende de sluitingsweek in al deze vestigingen terecht om uw boeken in te leveren én om nieuwe te lenen.

VakantieBieb-app cadeautje Bibliotheek
Elk jaar bieden de Nederlandse bibliotheken alle Nederlanders in de zomervakantie een cadeautje aan. De VakantieBieb biedt voor het vierde jaar een mooi aanbod van boeken, die u gratis op uw tablet of mobiel kunt zetten. In de VakantieBieb vindt u boeken voor volwassenen én voor kinderen. Deze kunnen, als ze eenmaal in uw ‘boekenkast’ staan, ook gelezen worden als u geen WiFi heeft.
De app is verkrijgbaar in de AppStore en de PlayStore en kan gratis gedownload worden.

lees verder

Oost Gelre is ‘Hartveilig’. Oost Gelre mag zich officieel een ‘Hartveilige’ gemeente noemen. Op woensdag 29 juni onthulde wethouder Jos Hoenderboom een nieuwe AED bij Wijkgebouw De Schoppe in 't Hooiland in Lichtenvoorde. Dat deed hij samen met Annette Lensink-Leferink. Zij is de 400e vrijwilliger die zich heeft aangemeld bij Hartveilig wonen in Oost Gelre. Ook een tiental werkgroepleden waren bij dit feestelijke moment aanwezig.

De betrokkenheid bij Hartveilig wonen was vanaf de start groot. Zo’n 25 bewoners zetten via zich een werkgroep in om het netwerk te versterken en vergroten. Wethouder Hoenderboom: “Hartveilig wonen is in Oost Gelre gegroeid naar ruim 40 AED's en 430 opgeleide vrijwilligers. Hiermee hebben we een dekkend netwerk en mag Oost Gelre zich dus een Hartveilige gemeente noemen.”

Trots op vrijwilligers Hartveilig wonen
Vrijwilligers van Hartveilig wonen krijgen via de mobiele telefoon een melding als in de omgeving iemand een hartstilstand heeft. Zij gaan ter plekke voor reanimatie, of halen eerst een AED op, en bieden eerste hulp totdat de ambulance er is. Wethouder Jos Hoenderboom sprak tijdens de bijeenkomst zijn waardering uit voor de vrijwilligers: “Jullie zetten je op een bijzondere manier in voor de inwoners van Oost Gelre. Jullie vergroten de overlevingskans bij een hartstilstand. Iedereen kan op jullie rekenen. Daar ben ik heel trots op, en dat mogen jullie ook zijn!”

Aanmelden en informatie
Meer informatie over Hartveilig wonen en aanmelden staat op:  www.hartveiligwonen.nl.

lees verder

18.380 bezoekers op vierde editie van het meest relaxte festival van Nederland. Afgelopen weekend heeft voor de vierde maal ‘Mañana Mañana’ plaatsgevonden in het Achterhoekse Hummelo. 18.380 bezoekers wisten de weg richting Landgoed Enghuizen te vinden. De organisatie, De Feestfabriek, spreekt van een groot succes vanwege de geweldige sfeer onder de festivalgangers, een uitverkochte zaterdag én zondag, en de ruime stijging in bezoekersaantal ten opzichte van 13.214 bezoekers in 2015.                           

Keihard chillen
De mix van muziek, theater, cultuur en Bourgondisch eten en drinken bleek ook dit jaar in de smaak te vallen. De sprookjesachtige locatie en de gemêleerde bezoekers zorgden uiteindelijk voor een onvergetelijk weekend waar nog lang over nagepraat zal worden door alle aanwezigen.

Mañana Mañana telde deze editie voor de eerste maal vier festivaldagen. Op donderdagavond vond namelijk ‘Mañana Classica’ plaats. Dit klassiek zomeravondconcert vormde de ouverture van de drie daaropvolgende festivaldagen waarop bezoekers konden genieten van ruim 120 optredens op acht verschillende podia. Daarnaast kon men zich te goed doen aan uniek programma als je eigen visje hengelen en grillen met verse kruiden, de muzikale workout ‘Silent Skippy Disco’, mini colleges door vooraanstaande wetenschappers in de ‘Universitipi’, een nachtelijke OERRR avonturentocht, slacklining, de culinaire muziekhappening ‘Food Vibrations’, een siersmederij, fossielen zoeken voor kinderen, en spetterende afterparty’s in ‘Harm’s Partybarn’. Ondanks de slechte weersvoorspellingen was het mooi weer en het festivalterrein goed begaanbaar. Het festival is op dit moment nog in volle gang. Headliner en balkansensatie Shantel & Bucovina Club Orkestar zal vanavond Mañana Mañana 2016 volledig in stijl afsluiten. Tot op heden is het festival, net als bij de voorgaande drie edities, zonder enige calamiteiten verlopen.

De organisatie wil de eigenaar van het landgoed, graaf van Rechteren Limpurg, hartelijk danken voor het gebruik van het landgoed en de prettige samenwerking.

Bezoekersaantallen per dag:

Donderdag 16 juni (Mañana Classica):           685

Vrijdag 17 juni:                                                4.695

Zaterdag 18 juni:                                             6.500    

Zondag 19 juni:                                                6.500

 

Mañana Mañana 2017

De volgende editie van Mañana Mañana zal plaatsvinden op 8, 9, 10 en 11 juni 2017. De organisatie, Feestfabriek Alles Komt Goed BV, wil volgend jaar opnieuw op donderdag een klassiek concert “Mañana Classica” organiseren en alle campinggasten dan al verwelkomen.

 

Mañana Mañana – Het meest relaxte festival van Nederland!

8 – 9 – 10 – 11 Juni 2017

Landgoed Enghuizen, Hummelo

www.mananamanana.eu

lees verder

Marku Bouw en WSi techniek gecontracteerd. De verbouwing van het gemeentehuis van Oost Gelre in Lichtenvoorde is vandaag definitief gegund aan hoofdaannemer Marku Bouw en WSi techniek. Woensdagmiddag werd het contract ondertekend. Wethouder René Hoijtink ondertekende het contract namens het college van B&W.

Bij de aanbesteding voor de verbouwing van het gemeentehuis hebben, na een voorselectie uit 11 aanmeldingen, 5 partijen een inschrijving gedaan. Wethouder René Hoijtink: “De combinatie Marku Bouw met WSi techniek kwam als beste uit de bus.”

Werkzaamheden op korte termijn van start
Nu de gunning definitief is en het contract is ondertekend, starten de werkzaamheden nog deze week. Koen Knufing, directeur van Marku Bouw: “We beginnen direct deze week al met het inrichten van de bouwplaats om aansluitend de sloop- en saneringswerkzaamheden op te starten. Hier zijn we een aantal weken druk mee om ons vervolgens te storten op de bouwkundige- en installatietechnische werkzaamheden.”

Planning verbouwing
De verbouwing neemt ruim 6 maanden in beslag, en is volgens de planning eind van dit jaar afgerond.

Aanbesteding meubilair
Nu de aanbesteding rondom de bouwkundige en installatietechnische werkzaamheden is afgerond, start binnenkort de Europese aanbesteding voor het leveren van het meubilair. Het bestaande meubilair voldoet niet meer aan de ARBO-eisen en sluit niet aan bij huidige werkprocessen binnen de gemeentelijk organisatie.


Foto:Ondertekening contract, vlnr: Bart Wopereis (WSi), wethouder René Hoijtink en Koen Knufing (Marku Bouw)

lees verder

Tien hotels in de Achterhoek slaan samen met Stichting Achterhoek Toerisme de handen ineen om  bijzondere Achterhoekse hotelarrangementen onder de aandacht te brengen bij potentiële gasten. Met de lancering van de website www.hotelsindeachterhoek.nl is er een nieuwe online marketingcampagne van start gegaan.

“Door deze samenwerking kunnen de hotels hun slagkracht vergroten en de marketingactiviteiten naar een hoger level tillen. Door als collectief op te trekken ondersteunen we elkaar en versterken gezamenlijk de positie van de Achterhoek als bestemming voor toeristisch bezoek. ” aldus Niels Weijers van stichting Achterhoek Toerisme.

Eenvoudig online zoeken en boeken

Via de gloednieuwe website www.hotelsindeachterhoek.nl kunnen bezoekers binnen een paar klikken het hotel arrangementenaanbod bekijken en direct boeken. Het gebruiksgemak voor bezoekers wordt vergroot. Zij kunnen zich op één website oriënteren voor een bezoek aan de Achterhoek en direct boeken, zonder eerst verschillende hotelwebsites te moeten bezoeken. De arrangementen zijn onderverdeeld in verschillende thema’s en waarbij verschillende behoeftes worden voorzien.  Op de website zijn fiets- en wandel-, culinaire, culturele-,  sportieve- en relaxarrangementen te vinden.  

Meer informatie

Op www.hotelsindeachterhoek.nl staat een overzicht van de deelnemende hotels die  bijzondere hotelarrangementen aanbieden.  Naar verwachting zullen de komende tijd nog meer Achterhoekse hotels aansluiten bij deze unieke samenwerking.

lees verder

Achterhoek maakt met Doesburg, Zutphen en Lochem haast met aanleg glasvezel.
De acht Achterhoekse gemeenten maken samen met Doesburg, Zutphen en Lochem haast met de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Met CIF, het bedrijf dat de glasvezel aanlegt, zijn goede afspraken gemaakt over een snelle aanleg van de glasvezel. Direct na de zomervakantie begint de aanleg in Berkelland en Winterswijk wanneer minimaal de helft van het aantal huishoudens een abonnement afneemt. Naar verwachting ontvangen alle inwoners van het buitengebied in deze 11 gemeenten vóór de zomer van 2017 een aanbod voor de aanleg van glasvezel.

De aanleg vindt plaats in het buitengebied van de gemeenten. Dat zijn gebieden waar nog geen andere breedbandvoorziening als coax of glasvezel aanwezig is. De volgorde waarin de gemeenten aan de beurt zijn is als volgt: Berkelland, Winterswijk, Oost Gelre, Aalten, Lochem, Zutphen, Oude IJsselstreek,  Doetinchem, Bronckhorst, Doesburg en Montferland. In Berkelland en Winterswijk is de vraagbundeling inmiddels begonnen. Naar verwachting ontvangen alle inwoners van het buitengebied in deze 11 gemeenten vóór de zomer van 2017 een aanbod voor de aanleg van glasvezel.

Het belang van een snelle verbinding
Een goede digitale verbinding voor snel internet en storingsvrije televisie is voor iedereen bijna net zo belangrijk als elektriciteit en water. Daarom is een snelle aanleg van glasvezel van groot belang. Inwoners en bedrijven in het buitengebied profiteren van de vele voordelen die een snelle internetverbinding biedt. Bijvoorbeeld zorg op afstand, flexwerken, dataopslag in the cloud, tv on-demand en vele andere digitale diensten die dan beschikbaar komen. Nu CIF en de gemeenten goede afspraken hebben gemaakt over de aanleg van de glasvezel kunnen de eerste bewoners nog dit jaar van deze diensten gebruik maken.

50% van het buitengebied moet meedoen
Minimaal 50% van de inwoners in het buitengebied moet meedoen. Dit betekent dat ze een abonnement bij een van de dienstaanbieders moeten afnemen. De inwoners kunnen kiezen uit diensten van verschillende aanbieders. Waarschijnlijk dezelfde als nu ook op het glasvezelnetwerk actief zijn. Voor consumenten zijn dat Caiway, Solcon en Fiber. Ondernemers kunnen terecht bij de zakelijke dienstenaanbieders WeServe en CBizz. Naast een abonnement bij een dienstaanbieder betalen de bewoners een vastrechtvergoeding van € 9,95 per maand. Pas als die 50% wordt gehaald volgt de aanleg.

Berkelland en Winterswijk
In Berkelland en in Winterswijk loopt op dit moment de vraagbundeling. Dat betekent dat de inwoners van het buitengebied nu de vraag krijgen of ze mee willen doen en een abonnement willen afsluiten. Bij de vraagbundeling betrekt CIF nadrukkelijk de dorpsbelangenorganisaties. Zij vormen een goede verbinding tussen de inwoners en CIF en helpen mee om zoveel mogelijk inwoners te overtuigen van het belang van de glasvezel.

Deelgebieden in kaart gebracht
CIF gaat bij de aanleg van de glasvezel niet uit van gemeentegrenzen maar van deelgebieden. De grens wordt dan bijvoorbeeld gevormd door een spoorlijn of een kanaal. Dat betekent dat sommige inwoners van de ene gemeente meegaan met de volgende gemeente. Hoe die geografische grenzen precies lopen is pas bekend op het moment dat een gemeente aan de beurt is. De inwoners krijgen daarover een brief.

Planning
CIF zet maximaal in op de aanleg van de glasvezel en de aannemer zet veel mensen en materiaal in. Maar het is een enorme klus en CIF kan niet in alle gemeenten tegelijk aan het werk. Als de vraagbundeling in Berkelland en Winterswijk succesvol wordt afgerond, begint CIF daar direct na de zomervakantie met de aanleg. Daarna volgen in rap tempo de overige gemeenten, van oost naar west. Met steeds dezelfde werkwijze. De inwoners krijgen voor de start van de vraagbundeling een brief met uitleg en de data van informatieavonden in de buurt. Daarna kunnen ze zich aanmelden.

Informatie
De gemeenten zijn blij met de voortvarende aanpak waarin sprake is van duidelijke afspraken en een strakke planning. Van een intensief traject, waarin ook de Provincie Gelderland een belangrijk aandeel heeft gehad, komt nu het eind in zicht met een succesvolle aansluiting van het buitengebied op de glasvezel. Iedereen is zich terdege bewust van het belang van snel internet in het buitengebied voor inwoners én bedrijven. De gemeenten en CIF hebben er alle vertrouwen in dat ruimschoot meer dan 50% van de inwoners zich zal aanmelden.

Meer informatie is te vinden op www.glasvezelbuitenaf.nl of op de eigen website van de deelnemende gemeenten.

 

lees verder

Bijen, vlinders en andere insecten hebben het moeilijk en kunnen wel wat hulp van erfeigenaren gebruiken. Zo kan het aanplanten van een fruitboomgaard, een solitaire linde, het zaaien van een speciaal bloemenmengsel of het plaatsen van een bijenhotel een belangrijke toevoeging zijn. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseert een speciale actie in de Achterhoek waarbij bewoners van het landelijk gebied een ecologisch maatwerkerfadvies kunnen krijgen met speciale aandacht voor bijen en andere insecten. Wilt u uw perceel bijvriendelijk inrichten? Geeft u zich dan op via het aanmeldformulier op www.landschapsbeheergelderland.nl

Wat kunt u verwachten tijdens een bezoek van de adviseur? De adviseur geeft u advies over de eventuele nieuwe aanleg en het onderhoud van landschappelijke beplanting op uw perceel. Hierbij kunt u denken aan hagen, knotbomen, hoogstamboomgaarden, een bijen- of vogelbosje, speciaal bloemenmengsel voor bijen. De adviseur zorgt voor beplanting met verspreide bloeitijden voor de bijen en met schuil- en nestgelegenheid voor dieren. Samen met u wordt gekeken naar de mogelijkheden om op uw perceel struiken en bomen aan te planten die passen in de omgeving en zorgen voor meer diversiteit. Na een rondje over het erf, wordt bij u aan de keukentafel direct het  inrichtingsplan opgesteld. Hier kunt u zelf zien hoe het ontwerp voor uw perceel vorm krijgt. Ook kunt u het gewenste plantmateriaal via SLG tegen een gereduceerd tarief bestellen en op een centrale locatie in Gelderland ophalen.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland zet zich in voor het behoud en herstel van het landschap in het buitengebied. In de loop der jaren zijn veel landschapselementen verdwenen, doordat deze landschapselementen niet meer de functie van vroeger vervullen. Poelen als drinkplaats voor vee en heggen als veekering zijn niet meer nodig. Toch is het belangrijk deze elementen in het landschap te behouden. Niet alleen voor het landschapsbeeld, maar ook als voedsel voor bijen en nestgelegenheid voor de steenuil.

Voor vragen kunt u terecht bij Saskia Bemer van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, telefoon 026 3537444 of .


 

Foto: Henk van den Burg

lees verder

Eerste kredietverstrekker waarbij creativiteit het criterium is, met als doel ideeën die de Achterhoek mooier maken: Stichting Pak An. Grolsch en de Zwarte Cross zijn samen Stichting Pak An begonnen om goede ideeën voor de Achterhoek te ondersteunen van alle jongeren tussen de 18 en 80 jaar met advies, coaching, promotie en geld. De voorwaarden van de kredieten bevatten geen kleine lettertjes, er wordt geen rente geheven en aandragers van goede ideeën mogen zelf weten wanneer en of ze de lening terugbetalen. De verantwoording hiervoor wordt gelegd bij de ontvangers.

Weg met de krimp!
Net als in veel andere regio’s op het platteland wereldwijd trekken ook in de Achterhoek jonge mensen weg om te studeren en daarna niet meer terug te keren. Vaak kunnen ze na hun studie geen baan vinden in het Oosten of worden er te weinig nieuwe bedrijven en andere toffe initiatieven opgestart. Vergrijzing en urbanisatie worden in de nabije toekomst problemen voor de regio en daar willen Grolsch en de Zwarte Cross een stokje voor steken. Naast de oprichters van Stichting Pak An zijn deze bedrijven ook uitstekende voorbeelden van vooruitstrevende organisaties met originele ideeën, die bestaansrecht hebben op de lange termijn en een grote aantrekkingskracht kunnen hebben. Weg met die krimp!, aldus een strijdlustige Zwarte Cross-festivaldirectrice Tante Rikie.

Stichting Pak An
Het uiteindelijke doel van Stichting Pak An is om het tij te keren en een mentaliteitsverandering te bewerkstelligen om het doemscenario van de Achterhoek als asgrijze krimpregio te voorkomen. Mooie plannen mogen vanuit heel Nederland ingediend worden, zolang ze maar ten goede komen aan de regio Achterhoek. De eerste drie jaar wordt er minimaal 50.000 euro aan microkredieten verstrekt en het doel is om de komende tien jaar meer dan een miljoen euro aan kredieten te verstrekken. In tegenstelling tot andere initiatieven is het onderscheidende element van Stichting Pak An dat terugbetaalde kredieten weer worden aangewend om nieuw ingediende plannen te ondersteunen. De stichting is professioneel opgezet met een Comité van Aanbeveling, een bestuur, een beoordelingscommissie, diverse coaches, een operationeel directeur en heeft de ambitie de ANBI status te verkrijgen.

Achterhoek als ideale regio voor creatieve geesten en ondernemers
Stichting Pak An biedt de mogelijkheid aan ondernemende en creatieve geesten te laten zien dat de Achterhoek juist een regio is om nieuwe dingen op te zetten. De Achterhoek ligt centraal, er is volop ruimte, een goed arbeidsethos, mooie natuur, de Achterhoekse mentaliteit is gastvrij, positief, bescheiden en men kan goed relativeren. Daarnaast kenmerkt de streek zich door saamhorigheid en ‘noaberschap’, oftewel: mensen ondersteunen elkaar van harte en langdurig. Wij willen een beweging op gang brengen, positief en ondernemend initiatief belonen en zichtbaar maken,’ aldus Johan Godschalk, directeur van de stichting. Ik doe dan ook een oproep aan bedrijven, organisaties en personen om ook bij te gaan dragen, financieel of anderszins. Iedereen kan wat doen en samen maken we er zo een succes van!’

Geen kleine lettertjes en bureaucratie
Goede ideeën kunnen worden ingediend de site www.anpakken.nl. Dit kan eenvoudig door een korte omschrijving van het plan op een spreekwoordelijk bierviltje in te vullen. Past het daar niet op dan is het waarschijnlijk nog niet concreet of goed genoeg! Naast een geldbedrag worden de ideeën door zowel Grolsch als Zwarte Cross promotioneel ondersteund en is er begeleiding van vrijwillige coaches. Kortom, in goed Achterhoeks: Pak an!’. Guus Hiddink en Bennie Jolink zijn ambassadeurs in het Comité van Aanbeveling van de stichting. “Wij ondersteunen dit project van harte!”, aldus de Achterhoekse HBS-jaargenoten Hiddink en Jolink.

Meer informatie en plannen indienen: www.anpakken.nl

lees verder

Het kan gebeuren: zomaar een vleermuis in je slaapkamer of op de zolder. Wat doe je in zo’n geval? Gelukkig is in Gelderland een netwerk van ruim honderd vrijwilligers actief om bij bewoners met ‘een vleermuis in huis’ langs te gaan en advies te geven. Deze vrijwilligers krijgen ondersteuning vanuit Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Vleermuiswerkgroep Gelderland (VleGel). Heeft u een vleermuis in huis en weet u niet wat u moet doen? Dan kunt u via de website www.vleermuis.net contact opnemen met vrijwilligers die actief zijn in uw gemeente.

Vrijwilligersnetwerk
SLG en VleGel hebben in samenwerking met Gelderse gemeenten een vrijwilligersnetwerk opgericht om ‘klachten’ met betrekking tot vleermuizen op te lossen. Tientallen vrijwilligers zijn actief en gaan jaarlijks bij meerdere bewoners langs als er een melding is. Het gaat om zo’n 180 meldingen per jaar. Meestal gaat het om 1 vleermuis, een enkele keer gaat het om meerdere dieren of zelfs een kolonie.

Vleermuizen
In Nederland worden verschillende soorten vleermuizen waargenomen waarvan er zeven regelmatig voorkomen. Alle vleermuizen in Nederland zijn bij de wet beschermd.

Voor sommige mensen zijn deze luchtacrobaten fascinerend, bij anderen roepen vleermuizen juist angst op. Dat vleermuizen een belangrijke plaats in de natuur innemen, beseffen maar weinig mensen. Evenzeer is onbekend hoe deze nachtdieren leven en welk gedrag zij vertonen. De vrijwilligers die bij het netwerk zijn aangesloten, kunnen bewoners hierover vertellen en meehelpen om de klacht op te lossen. Ga vooral niet zelf de vleermuis te lijf. Vrijwilligers hebben geleerd hoe zij op een deskundige manier moeten handelen.

Dat kan vele vleermuislevens sparen!

lees verder

Het balletje ging als vanzelf rollen toen vier conservatoriumstudenten met elkaar in een huis belandden. Met hun liefde voor de jazz staken ze elkaar aan en inspireerden elkaar. Het sneeuwbaleffect bleef niet zonder gevolgen want recent presenteerden ze hun eerste album. Na North Sea Jazz en meerdere optredens bij De Wereld Draait Door wordt de formatie Marutyri intussen een gouden toekomst voorspeld. Met in de gelederen toetsenist Thijmen Oberink. Zondag 15 mei, Eerste Pinksterdag, speelt hij een thuiswedstrijd tijdens het Over de Top Festival in zijn vroegere woonplaats Lichtenvoorde.


Foto: De formatie Marutyri, met de Achterhoeker Thijmen Oberink (tweede van links) wordt een gouden toekomst voorspeld. (Fotograaf Erik van Nieuwland)


Ze worden wel de Snarky Puppy van de Lage Landen genoemd, naar het funky gezelschap dat in recordtempo de mondiale jazzwereld verovert. Los dat beide zogenoemde fusion spelen, is de gelijkenis er bovendien vanwege de omvang van de band. De harde kern van de vier conservatoriumstudenten wordt namelijk aangevuld met onder meer een blazerssectie.

Dat de vier in Rotterdam samen in een huis wonen, vindt Thijmen Oberink alleen maar een voordeel. ,,We inspireren elkaar voortdurend.”

Sinds de oprichting in het najaar van 2014 bracht Marutyri al twee zogenoemde EP’s uit, maar Inner Movements is de eerste volwaardige cd. De band beleeft een stormachtige carrière. Behalve optredens bij DWDD en North Sea Jazz won de band vorig jaar nog de prestigieuze Radio 6 Soul and Jazz Talent Award.

Recent dook het gezelschap de befaamde Rocktown Studio in Rotterdam in om acht eigen geschreven stukken op te nemen. Met saxofonist en jazzicoon Benjamin Herman als gastsolist. Het album is te bestellen via Bol.com, iTunes en de website van de band.

Gezaghebbend jazzmedium Jazz.nu publiceerde een lovende recensie over de cd-presentatie. Volgens de website ‘groovet, rolt en kruipt Marutyri door alle muziekstijlen’. ,,Deze avond heeft Marutyri een visitekaartje afgegeven: een band om in de nabije toekomst rekening mee te houden. Maar ook met muziek die misschien wel heel snel te groot wordt voor het Nederlandse publiek en veel verder de wereld in trekt.” Het Japanse Spotify heeft volgens Jazz.nu het album reeds besteld.

Drummer Maurice Slot, net als Oberink afkomstig uit het oosten van het land, ziet wel wat er de komende tijd op hem en zijn muziekmaatjes af komt. Over het sterke punt van Marutyri hoeft hij niet lang na te denken. Dat is volgens hem de energie waarmee de muziek wordt gespeeld: ,,Of je nu wel of niet van jazz houdt, we spelen onze muziek onmiskenbaar met veel bezieling. Dat is onze kracht.”

Op dit moment doet Marutyri een albumrelease tour door Nederland, Duitsland en België.

Zie ook: www.marutyri.com

lees verder

Nu Ben Jolink (69) volop aan het onthøken is en van zijn welverdiende rockpensioen geniet, heeft hij zich volop zijn andere grote passie gestort: de kunst. Hij zit niet alleen in de jury voor een schilderwedstrijd in zijn woonplaats Hummelo, maar samen met enkele geestverwanten heeft hij bovendien verregaande plannen voor een museum op het plaatselijke Landgoed Enghuizen. ,,En dat zijn bepaald geen luchtkastelen. Het idee bevindt zich zelfs in een vergevorderd stadium.”

Høken en daldeejen is dezer dagen even niet aan Jolink besteed. Het jarenlange roofbouw plegen op zijn lichaam breekt zich namelijk behoorlijk op. ,,Zingen doe ik alleen nog met mijn hobbyband De Pensionado’s. Omdat ik er dan bij kan blijven zitten. Maar het gaat momenteel zo slecht met mijn gezondheid dat ik vrees voor de enkele optredens die er voor deze zomer in de agenda staan. Binnenkort ga ik een paar weken met vakantie. Ik hoop dat zich dan een mirakel voltrekt, anders wordt het lastig.”

Nu na veertig jaar het doek voor zijn band is gevallen, leeft Jolink zich in het ‘PostNormale tijdperk’ als afgestudeerd kunstacademicus vooral uit op linnen doek. Sinds enkele jaren maakt hij deel uit van de jury voor een schilderwedstrijd in Hummelo. ,,Initiator is Marian Merk, die hier in Hummelo een eigen schilderschool heeft. En daar wordt prachtig werk gemaakt. Al is het overigens een schilderwedstrijd waar iedereen aan mag meedoen. Iedereen is welkom, vanuit het hele land. Dank zij het succes van de afgelopen jaren zie je intussen dat de wedstrijd steeds meer naam en faam krijgt en het niveau alsmaar hoger wordt.”

Marian Merk: ,,Vandaag de dag wint het modern realisme steeds meer aan populariteit. Deze wedstrijd stimuleert deze richting in de schilderkunst, ook in de Achterhoek. De opdracht: schilder vrij werk in modern of traditioneel realistische stijl. Dit mag een portret, een stilleven of een landschap zijn. Alle technieken zijn toegestaan: olieverf, aquarel, potlood, acryl of een gemengde techniek. Belangrijker zijn de sfeer en de kwaliteit van het werk.”

Zilveren Penseel
Behalve de prijzen van de vakjury is er dit jaar ook een publieksprijs en wordt deze editie voor het eerst Het Zilveren Penseel uitgereikt. ,,De ‘Achterhoekse Realistenprijs voor opgemerkt vakmanschap”, aldus Marian Merk. Het werk wordt tijdens het weekeinde Vive la France, van 7 tot en met 10 juli, geëxposeerd in de Dorpskerk van Hummelo.

Hummelo Museum
Volgens Jolink is het de bedoeling dat er in de toekomst vaker exposities in Hummelo worden gehouden. ,,We hebben namelijk plannen voor een eigen Hummelo Museum. Gehuisvest in de oude wagenschuur van Landgoed Enghuizen, beter bekend als Kasteel Hummelo. Met daarin onder meer aandacht voor BH’ers, Bekende Hummeloërs. Onder wie voetballer Klaas-Jan Huntelaar, die erg enthousiast is over het idee. Maar ook Piet Oudolf, de wereldberoemde tuinarchitect, mijn zoon Gijs en ‘ik-zei-de-gek’. Daarvoor is twee miljoen euro nodig, maar met subsidies zijn we al een heel eind op de goede weg. Behalve kunstexposities willen we er onder meer optredens organiseren. Variërend van blues en jazz tot klassiek en pop. De Feestfabriek, bekend als organisator van De Zwarte Cross, geldt als stuwende kracht achter dit museum. Want die Feestfabriek heeft immers zelf ook haar roots in Hummelo liggen.”

Inschrijven voor de schilderwedstrijd kan via www.marianmerk.nl

Onderschrift foto:
De ingezonden schilderijen worden beoordeeld door de vakjury. Vlnr. Bennie Jolink, Heidi Otten, Toos van Giersbergen, Sander Giesen en initiator Marian Merk. 

Foto´s en Tekst: Jan Colijn

lees verder

‘Gospel Church’ 29ste podium op komende editie.Geheel tegen de trend van ontkerkelijking wordt er door de organisatie van de Zwarte Cross weer een kerk in Nederland geopend: de ‘Gospel Church’. Een splinternieuwe kapel waar drie festivaldagen lang hoogmissen plaatsvinden die in het teken staan van alles waar de Zwarte Cross voor staat, namelijk: feest, originaliteit, supergoede bands, humor en verdraagzaamheid. Met de komst van dit bedevaartsoord 2.0 komt het totaalaantal podiumplekken op 29 tijdens komende Zwarte Cross. Het festival vindt plaats op 21, 22, 23 en 24 juli en er zijn nog dagkaarten voor de vrijdag en enkele campingkaarten verkrijgbaar.

“This church is rockin’!”
Het imago van de christelijke kerk gaat er de afgelopen jaren niet echt op vooruit. Men zou bijna vergeten dat die christenen ook nog goede dingen gedaan hebben. Gospel is nou één van die dingen waar zelfs het hart van Richard Dawkins van begint te bateren! De Gospel Church op de Zwarte Cross is een plek waar gelovigen en atheïsten zich kunnen vinden in een gezamenlijke overtuiging dat iedereen kan zingen, dansen en er een mooie tijd van kan maken met de mensen om zich heen. Iedereen is hier welkom en niemand hoeft bekeerd te worden. Hier worden de mooie dingen van het leven samen gevierd onder de bezielende leiding van voorganger Reverend Willy & The Holy Singles en The Rainbow Gospel Singers. Deze groep bestaat uit de beste gospelzangers en zangeressen die worden bijgestaan door de beste muzikanten die ons land rijk is. “This church is rockin’!”, aldus een verheugde festivaldirectrice Tante Rikie. “En in tegenstelling tot de meeste kerken zit deze gegarandeerd stampvol. Halleluja!”.

Say yes to apartigheid!
Ieder jaar probeert de festivalorganisatie haar bezoekers weer te verrassen met unieke en originele toevoegingen aan het toch al zeer diverse programma. Naast de inmiddels legendarische cross en het spectaculaire stuntprogramma zijn op theater- en muziekgebied zo’n beetje alle denkbare (sub)genres vertegenwoordigd. Gospelmuziek wordt niet of nauwelijks geprogrammeerd op festivals van vergelijkbare grootte en een speciaal gospelpodium komt al helemaal nooit voor. Daarmee is de ‘Gospel Church’ voor zowel het binnen- als buitenland uniek en wordt het adagium voor deze 20ste editie volledig waargemaakt. Broeders en zusters: ‘Say yes to apartigheid!’.

Overzicht podia Zwarte Cross 2016
Vorig jaar telde de Zwarte Cross 27 podiumplekken. Zeer binnenkort maakt de organisatie nog een nieuw podium langs de crossbaan en een nieuwe speelplek op de Theaterweide bekend. Het totaal aantal podia voor de Zwarte Cross 2016 komt hiermee uiteindelijk op 31. Een overzicht van de tot op heden bekend gemaakte podia: 

 

1. Hoofdpodium 2. Megatent 3. Loco Arena 4. Roadhouse 5. The Bayou 6. Nozem Dôme 7. Arc de Triomphe 8. Theatertent 9. Theatertipi 10. Buitenpodium 11. Universitent 12. Dansvloer 13. Blagenparadijs 14. Café ‘Harder!’ 15. Gaycafé 'De Kast' 16. Metalcafé 'De Baterbar' 17. Discotent 18. Exoticana 19. Reggaeweide 20. Boschplaat 21. Undercovertent 22. De Dampkring 23. Tweetakt-terras 24. Kampvuur 25. Rijdend Podium 26. Rock 'n Roll Circus 27. Spiel mir einer Tirolertent 28. Le Garage 29. Gospel Church

Naast deze podia zijn er nog diverse weides/locaties toegankelijk voor de (camping) bezoekers: vijf buurtkroegen op de camping, kampeerhotel Grasnapolsky, stuntarena de Brokkenmakersarea, relaxweide De Oase en Sterrenrestaurant Le Carburateur.

Zwarte Cross 2016; 21 – 22 – 23 - 24 juli
Festivalterrein de Schans, Lichtenvoorde
www.zwartecross.nl

lees verder

Even dreigde de jaarlijkse 4 mei-herdenking in Lichtenvoorde definitief tot het verleden te behoren. Er was immers geen 4 mei-comité meer die dit zou gaan organiseren. “Dat laten we niet gebeuren!” riepen een aantal Lichtenvoordenaren.

30 jaar
Meer dan 30 jaar is Lichtenvoordenaar Henk Heinst voorzitter geweest van het 4 mei-comité Lichtenvoorde. Samen met Riet Krabben, Riet van Zanten en ds. Hans Hinkamp organiseerde hij jarenlang met veel toewijding en enthousiasme de 4 mei-herdenking. Een paar jaar geleden had Henk al aangegeven dat het tijd was voor een nieuw bestuur. Echter, het lukt maar niet om nieuwe bestuursleden te vinden. Na de herdenking van 2015 heeft het comité richting de gemeente Oost Gelre aangegeven er nu toch echt mee te willen stoppen. Er was dus geen 4 mei-comité meer om de herdenking te organiseren. Geen herdenking meer in Lichtenvoorde om o.a. de gevallenden van de Tweede Wereld Oorlog en Nederlands-Indië ter herdenken? Geen herdenking meer in Lichtenvoorde om stil te staan bij de vrede en vrijheid in ons land? Dat kan toch niet waar zijn!

Burgemeester
Burgemeester Annette Bronsvoort nam daarom najaar 2015 samen met ambtenaar Arjan de Brouwer het initiatief om een paar Oost Gelrenaren te benaderen om nieuwe bestuursleden te rekruteren. O.a. Godfried Nijs en Walter Leemreize gaven daarop aan actief in hun netwerk te gaan zoeken en er werd besloten om een oproep/advertentie te plaatsen in de Elna. En dat leverde een heel mooi resultaat op!

Nieuw comité
Op 20 januari jl. kon onze burgemeester maar liefst negen mensen verwelkomen die hadden aangegeven graag hun bijdrage te willen leveren aan het nieuwe 4 mei-comité. Uit eerbetoon aan de gevallenden, uit respect en waardering voor onze landgenoten/plaatsgenoten die zich inzetten of ingezet hebben voor vredesmissies, omdat vrede en vrijheid van onschatbare waarde is waarbij stilgestaan moet worden.

Het 4 mei-comité bestaat thans uit: Theo Engelbarts, Herman ter Haar, Theo Leemreize, Walter Leemreize (voorzitter), Evelyn te Nijenhuis, Joke te Plate, Paul Vallenduuk en Broddie Wolterink.

Verandering?
Het nieuwe comité is enthousiast aan het werk gegaan met de voorbereidingen om de herdenking van 2016 net zo waardig en goed te organiseren als altijd. Ten opzicht van de herdenking van 2015 zullen er geen grote veranderingen plaats vinden. Een aantal elementen tijdens de herdenking staan vast en zullen niet veranderen, maar voor de toekomst is er zeker ruimte voor verandering. Het nieuwe comité staat voor de herdenking van 2017 open voor veranderingen. Met name hoe we de jeugd/jongeren een (nog) prominentere rol kunnen geven voor/tijdens/na de herdenking, is een vraag die we graag samen met de Lichtenvoordse gemeenschap willen beantwoorden. Mocht u suggesties hebben, kunt u deze mailen naar

lees verder

Geen druppel fossiele brandstof komt te pas aan reuzensprong van 80 meter – Stuntman wordt gelanceerd over Megatent - Berg oud papier breekt de landing.
Een reusachtige katapult, een topfitte stuntman met stalen zenuwen en een enorme berg oud papier zijn de ingrediënten voor de hoofdstunt van de Zwarte Cross: een sprong over de Megatent van zeker 80 meter. De Zwarte Cross maakt daarmee een opvallende keuze: geen brommers, motors, auto’s of vliegtuigen komen van pas aan de hoofdstunt van de jubileumeditie. Daarmee is de hoofdstunt van de Zwarte Cross in 2016, net als alle andere stunts, volkomen zinloos. Maar wel 100% klimaatneutraal.

De bloedstollende sprong over de grootste feesttent op het festivalterrein, die plaats biedt aan wel 10.000 feestvierders, lanceert de stuntman tot een hoogte van wel 30 meter. Deze stunt zal de hoofdrol opeisen op het grootste festival van Nederland, op 21, 22, 23 en 24 juli, in Lichtenvoorde.

Oud papier breekt de landing
Vanuit de katapult wordt de stuntman in minder dan een seconde gelanceerd tot een snelheid van meer dan 100 km/u. Daarbij krijgt hij tot wel 5G te verduren, ongeveer zoveel als een straaljager die van een vliegdekschip opstijgt. Op de plek van de landing ligt geen luchtkussen klaar, maar een enorme stapel kartonnen dozen breken de val. Zo zie je maar: wat voor de een waardeloze berg afval is, is voor de ander van levensbelang. Als bijkomend voordeel valt de stunt, door deze slimme inzet van ogenschijnlijk waardeloos karton, opvallend goedkoper uit dan wanneer er gekozen was voor de reguliere veiligheidsmaatregelen.

Geen rookpluimen, toch 100% spektakel
Tante Rikie, festivaldirectrice van de Zwarte Cross, houdt haar hart vast, maar tintelt ook van opwinding: “Spektakel kent vele vormen op mijn feestje. Op de Zwarte Cross gaan stunts vaak gepaard met het flink aanhalen van de gashendel, maar deze stunt bewijst dat verbrandingsmotoren geen must zijn voor een stunt waarover nog jaren zal worden nagepraat.” Op de vraag of deze stunt wel zin heeft, antwoordt de Hummelse licht geagiteerd: “Hebben stunts zin? Tsja, weet ik veel!”

30 Meter, gelijk aan 4 woonhuizen
De Megatent meet 55 meter (breedte) bij 24 meter (hoogte). Na uitvoerige berekeningen wordt nu ingezet op een sprong van 80 meter in afstand en 30 meter in hoogte. Ter visualisatie: 80 meter is een afstand gelijk aan 6 trucks met oplegger achter elkaar. Zo ongeveer de lengte van een voetbalveld. En 30 meter is gelijk aan vier woonhuizen boven elkaar. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de bouw van de katapult. De Zwarte Cross is in onderhandeling met een koelbloedige stuntman maar staat open voor aanmeldingen van geïnteresseerde durfals. Respondenten moeten reageren voor aanstaande vrijdag.

Nieuw hoogtepunt in rijke stuntgeschiedenis
Al sinds de allereerste editie van de Zwarte Cross maakt spektakel en stunts in talloze vormen een belangrijk deel uit van het programma. In veel van de afgelopen edities van het festival toverde de organisatie één bijzonder opmerkelijke stunt uit de hoge hoed: de hoofdstunt. Deze stunt eist altijd veruit de meeste aandacht op. Zo was er in de afgelopen jaren te zien: een sprong met een motor vanaf een 70 meter hoge bierfles in 2009, een sprong over het hoofdpodium tijdens liveshows in 2012 en de Giant Backflip For Mankind vestigde in 2014 een afstandswereldrecord over meer dan 44 meter.

Meer informatie over de identiteit van de stuntman, details over de katapult en beelden van de testsprong volgen vanaf aanstaande vrijdag.

lees verder

Basisschoolleerlingen versieren elektriciteitshuisjes van Liander met duurzame kunst samen met Slim Opgewekt. Ervaren kunstenaars begeleiden vanaf volgende week deze leerlingen. In workshops maken de leerlingen opgewekte teksten over duurzaamheid en eigen ontworpen designs. Zo laten ze de hele buurt zien dat zij op een duurzame school zitten, en knappen ze ook gelijk de buurt op!

In de afgelopen jaren zijn er in Gelderland meer dan 35 basisscholen verduurzaamd door Slim Opgewekt. Deze verduurzaming is gevierd met mooie openingen. Dagelijks zien de leerlingen hun energiebesparing op een speciaal scherm in de hal. Maar weten de buurtbewoners eigenlijk wel dat deze scholen duurzaam zijn? Slim Opgewekt en de leerlingen willen dat heel Groenlo weet dat de basisscholen Nije Veste, de Watermolen en St. Willibrordus kiezen voor een duurzame toekomst!

Elektriciteit in de Wijk versterkt en vergroot de binding van de leerlingen, ouders en buurtbewoners met de ruimte rondom de verduurzaamde school. Esther Hendriks van Liander is enthousiast: “Scholen wekken met zonnepanelen duurzame energie op die via ons netwerk beschikbaar komt voor de stad. De beschilderde elektriciteitshuisjes geven dit duurzame initiatief zo letterlijk een gezicht in Groenlo. En het draagt ook nog eens bij aan een vrolijke wijk!”. In oktober vorig jaar vond de eerste, succesvolle editie van dit project plaats in Arnhem. Elektriciteit in de Wijk is tot stand gekomen door Slim Opgewekt in samenwerking met Liander.

Foto: Slim Opgewekt! .
Bij de foto: Basisschoolleerlingen uit Arnhem versieren het electriciteitshuisje tijdens de 1e editie van Elektriciteit in de Wijk

lees verder

De Klankbordgroep Vluchtelingenopvang heeft 14 mogelijke locaties voor de opvang van vluchtelingen in Oost Gelre beoordeeld. Aan de hand van de criteria die door de raad zijn vastgesteld heeft de klankbordgroep drie locaties geschikt bevonden voor de opvang van maximaal 200 vluchtelingen voor maximaal 5 jaar. De klankbordgroep bestaat uit elf inwoners en negen afgevaardigden van organisaties uit Oost Gelre.

14 aangemelde locaties
Onlangs heeft de gemeente een oproep gedaan aan inwoners en ondernemers om locaties in te dienen voor de mogelijke opvang van vluchtelingen. Het gaat om locaties voor de kleinschalige opvang van maximaal 200 vluchtelingen voor maximaal 5 jaar. Op dit moment ligt er nog geen vraag van het COA (Centraal Orgaan voor Opvang van Asielzoekers) voor opvang van vluchtelingen. Maar met deze locatiekeuze bereidt Oost Gelre zich hier wel op voor. De oproep van de gemeente heeft 14 locaties opgeleverd. Deze locaties zijn deze week bekend gemaakt.   

Eschpark 5-7 eerste keus
De klankbordgroep heeft drie locaties geschikt bevonden voor de opvang van maximaal 200 vluchtelingen. De eerste keus van de klankbordgroep betreft het kantoorpand Eschpark 5-7 in Lichtenvoorde. De eigenaar heeft dit pand bij het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) aangeboden en is in overleg met het COA over de mogelijkheden. De gemeente is hiervan op de hoogte en kent de plannen. De klankbordgroep oordeelt dat het pand aan alle criteria voldoet en op basis van de plannen van de eigenaar als meest geschikt wordt gezien voor de opvang.

Tweede en derde keus
De tweede keus van de klankbordgroep is het terrein van de voormalige meubelfabriek Oldenhuis aan de Borculoseweg in Groenlo. Daarbij gaat het niet zozeer om de hallen die er nog staan, maar om het terrein. Daar kunnen eventueel tijdelijke wooneenheden geplaatst worden.

De derde keus is een terrein op Flierbeek fase 3 in Lichtenvoorde. Op dit gedeelte van Flierbeek wordt geen bouwontwikkeling meer verwacht. Ook hier kunnen dus tijdelijke wooneenheden geplaatst worden.

De klankbordgroep heeft de andere ingediende locaties ook beoordeeld, maar uiteindelijk niet aangemerkt als geschikt voor de opvang van maximaal 200 vluchtelingen.

In gesprek met COA
Zoals gezegd ligt er nog geen vraag van het COA voor vluchtelingenopvang in Oost Gelre. Het college wil nu graag van het COA horen wat die van de drie mogelijke locaties vindt. Immers het COA stelt ook eigen criteria en voorwaarden aan locaties. Met die informatie kan het college ook beter het gesprek aangaan met de inwoners in de omgeving van de locaties. Overigens neemt het college pas een besluit over de locaties als het gesprek met de inwoners is geweest. Dat besluit wordt vervolgens aan de raad wordt voorgelegd.

Het vervolg samengevat:
De volgende stappen worden nu door het college gezet:
De klankbordgroep heeft advies uitgebracht aan het College van B&W;

 1. Het college neemt een voorlopig besluit op basis van het advies van de klankbordgroep;
 2. Vervolgens gaat het college in gesprek met het COA. Het college vindt het belangrijk dat het COA zich uitspreekt over de mogelijkheden van deze locaties;
 3. Als het college meer inzicht heeft in de mening van het COA worden de inwoners uit de omgeving van de voorgedragen locaties uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst;
 4. Op basis van het advies van de klankbordgroep, de mening van de inwoners en het overleg met het COA neemt het college een besluit. Dat besluit wordt vervolgens voorgelegd aan de raad.

Informatie

Inwoners kunnen vragen of opmerkingen over de vluchtelingenopvang mailen naar . Ze mogen ook bellen met het aanspreekpunt vluchtelingenopvang Brandt Keegstra: 0544-393552.

Meer informatie over de vluchtelingenopvang staat op www.oostgelre.nl.

lees verder

De 20-jarige jubileumeditie van de Zwarte Cross 2016 creëert ruim 40.000 arbeidsplaatsen. Komende zomer vindt de 20ste editie van de Zware Cross plaats in het Achterhoekse Lichtenvoorde. Dat de wereldwijd unieke formule van motorcross, muziek, stunts, theater, humor en spektakel meer is dan “slechts” een festival bewijst de Zwarte Cross door rondom de organisatie van het evenement aan ruim 40.000 mensen een arbeidsplek te bieden.

Jong en oud houden Zwarte Cross en verenigingsleven in stand
Ruim 26.000 arbeidsplaatsen worden vervuld door leveranciers, cateraars, mediapartners, atleten en stuntmannen. 8.000 personen worden rechtstreeks door de Feestfabriek ingehuurd als barpersoneel, stewards, campingburgermeesters, medewerkers technische dienst en muntenverkopers. Daarnaast zijn er meer dan 4.000 muzikanten en (theater)artiesten betrokken bij de Zwarte Cross en worden er ongeveer 3.000 plekken ingevuld door 140 verenigingen waarvan er 115 uit de regio afkomstig zijn. Jong en oud werken zo samen om de Zwarte Cross nog mooier te maken, maar zorgen er ook zo voor dat het verenigingsleven in stand wordt gehouden.

Zwarte Cross ook achter de schermen voor iedereen
Dat de Zwarte Cross niet alleen op het festivalterrein, maar ook achter de schermen echt voor iedereen is, blijkt wel uit de samenstelling van de medewerkers. Verschillende ROC’s leveren stewards vanuit de veiligheidsopleidingen, er zijn diverse theater- en studentenverenigingen aan de slag (o.a. voor NIX18 campagne) en de cliënten van Stichting de Lichtenvoorde (een zorgaanbieder voor mensen met een verstandelijke/psychiatrische en/of lichamelijke beperking) verrichten ook allerlei hand- en spandiensten zoals bezoekers feestelijk verwelkomen bij de hoofdentree, mediabegeleiding en als gastheer of gastvrouw in luxe kampeerhotel ‘Grasnapolsky’.

Noaberschap
De organisatie van de Zwarte Cross, Feestfabriek Alles Komt Goed BV, probeert ieder jaar een zo mooi mogelijk festival op poten zetten. Bovendien wil het laten zien waar een kleine regio ten oosten van de IJssel groot in kan zijn. Op dit moment werken er 30 mensen gedurende het gehele jaar bij de Feestfabriek, maar dankzij het Achterhoekse ‘noaberschap’ is het mogelijk om de Zwarte Cross ieder jaar opnieuw te laten verrijzen.

Zwarte Cross 2016; 21 – 22 – 23 - 24 juli
Festivalterrein de Schans, Lichtenvoorde
www.zwartecross.nl

lees verder